Esimene mõte oli kalmaari kombitsad marineerida ning need grillil mõnusaks peo eelroaks kärsatada. Kahjuks ei olnud kohe nädala sees ees ootamas ühtegi grillimisega bakhanaali, kus oleks eelrooga vaja olnud.

Esimene mõte oli kalmaari kombitsad marineerida ning need grillil mõnusaks peo eelroaks kärsatada. Kahjuks ei olnud kohe nädala sees ees ootamas ühtegi grillimisega bakhanaali, kus oleks eelrooga vaja olnud. Niisiis jõudsin üsna kiirelt "plaani B" juurde, milleks oli Itaalia kuulsamaid roogasid ehk risoto. Risotos tuleb tasase ja kreemise riisi tagant mereandide maitse paremini välja ning samuti erinevad struktuurid selliselt, et süüa on seda rooga nauditav - kreemine riis koos kergelt vetruva ja tugevama tekstuuriga kaheksajala/kalmaarig.

Alati on võimalik asju ka üle võlli keerat ning risoto teol lisaks kombitsatele kasutada ka külmikus oma aega ootavat teist kalmaari "toodangut" ehk tinti, seepia tinti. Nii saab hautada totaalselt süsimusta roa, mis sööjatele palju kõneainet pakub, lisaks maitseelamuse ja sinakas-mustad hambad ja suu. Sellel korral jäi peale aga idee, valmistada riisiroog, milles on kasutatud toorained ikkagi näha - nii saab silmadega enne söönuks kui kõht täituma hakkab. Alati hea plaan.

LOE LISAKS:

Risoto võtab küll üsna palju hoolt ja armastus, ka aega, et valmis saada, kuid rasket pole selles midagi. Tuleb vaid selvehallist tuua kõik vajalik kohale ja mitte koonerdada hea risotoriisi ostmisel. Riis on see, mis muudab risoto kreemiseks, jahuseks ja nauditavaks. Maitsed.ee soovitab kasutada klassikalist lühiteralist Arborio riisi tänase mereannirisoto valmistamiseks ning pigem osta pakk leti kõrgemalt riiulilt, mitte koonerdada ja valida madalama kvaliteediga toode.

Kaheksajala liha on väga populaarne näiteks Jaapanis - kus väiksemaid kaheksajalgu süüakse ka toorelt, samuti lõigatakse elusalt kaheksajalalt kombits, mis enne söömist maitsestatakse sojaga.

Lähemalt ka siis sellest loomakesest, keda täna sööme: kaheksajalad on nagu me teame kalmaaride ja seepiate ehk tindikalade sugulased. Nende mereelukate liha on maitsev, kergelt vintske, kuid huvitava tekstuuriga. Kaheksajala liha on väga populaarne näiteks Jaapanis - kus väiksemaid kaheksajalgu süüakse ka toorelt, samuti lõigatakse elusalt kaheksajalalt kombits, mis enne söömist maitsestatakse sojaga - ja Vahemeremaades, kus eriti populaarne on kombitsate grillimine.

Kaheksajala kaheksa eraldi ajuga haarmet ehk 'jalga' on söödavad, ent silmad, suuümbrus ja soolikad visatakse tavaliselt minema. Tindikotis leiduvat tinti võib kasutada makaronide, suppide ja hautiste toonimiseks ja maitsestamiseks. Kaheksajalga võib süüa mitmel moel - toorelt, keedetult, marineeritult, hautatult, frititult. Ütleme siis nii, et pole puudus vahenditest, mille kaasabil see mereelukas tee meie taldrikule ja sealt kõhtu leiab.

VAATA VEEL:

Kui risoto on kenasti valmis saanud, serveeritud ning on aeg lauda istuda, võiks sahvrist tuua välja pisut kallim pudel spumantet ehk mõnda aastakäigu prosecco't, mis siis hõrgu ja suhteliselt eriilmelise mereanniroa juurde klaasi valada. Jahutatud mulline vein võiks olla pigem mahe ja lilleline, et anda võimalus pehmele, kuid imepärase maitsega kaheksajalale õhtusöögil särada.

Ideaalseks muudab selle roa fakt, et risotot võib teha suurema laari: iga kord kui tuleb isu võtad aga paari portsu jagu hangunud riisi, paned aga puljongit juurde ja kuumutad kreemjaks. Allesjäänud kaheksajala kombitsad võib järgmisel päeval aga grillilt läbi lastes ka uuesti lauale panna.

Risoto võtab küll üsna palju hoolt ja armastus, ka aega, et valmis saada, kuid rasket pole selles midagi. Tuleb vaid selvehallist tuua kõik vajalik kohale ja mitte koonerdada hea risotoriisi ostmisel.
Valmistamine


Kaheksajalg
  • Pane suuremas pajas tulele 2-3 liitri külm vett.
  • Puhasta ja haki sellesse kaks tšillikauna, ingverijuur. Lisa rosmariinioksad, must pipar, meresool ja loorberilehed.
  • Lõika suuremateks tükkideks ka kooritud porgand, puhastatud sibul ja sellerivarred. Need on klassikalised puljongijuurviljad, ilma nendeta ei saa kunagi head leent.
  • Lisa vette kohe ka kala kõhuääred. vee keematõusmisel lase vaikselt leemel podiseda ning koori kümne minuti jooksul leemelt tekkiv vaht. 
  • Kui vaht on kõik korjatud ja vedelik vaikselt keeb võta kaheksajala/kalmaari kombitsad, millelt on pea otsast lõigatud ning langeta need aeglaselt keevasse leende. Kaheksajala kombitsad tõmbavad krussi. Nüüd võib kogu loom lasta vette.
  • Maitsesta leem ka kohe Tai kala- ja austrikastmega. Lisa ka värvi pärast pisut sojat. Kontrolli aga et leem ei saaks liiga soolane.
  • Hauta madalal tulel leent ja mereande umbes 60 minutit. 
  • Nüüd tõsta leemest välja kaheksajalad ja pane jahtuma. Kurna leemest välja kõik sinna pandud maitseained ja kala kõhuääred. Filtreeri leem läbi sõela ja marli.
  • Üle jäänud kalaliha võib kasutada mõnes tulevases toidus. Nüüd aga hakkame panema kokku risotot.
Risoto
  • Pane tulele kõrgema äärega pott - malmist või terasest - ning lisa sellesse oliiviõli. 
  • Haki peeneks küüslauk, sibul, valge redis, pisut ingverit ja tšillikaun. Juurviljade tükid olgu riisiterade suurused. Viiluta puravikud suupäraseks. Haki ka rosmariinioksi.
  • Ava ka cava või proseco ja tõsta pajale lähemale kurnatud puljong.
  • Pane kuuma oliiviõli sisse hauduma juurviljad, ürdihake ja seened. Prae kõik kenasti läbi. 
  • Nüüd lisa kogu risotoriis ja prae ka seda umbes minut-kaks.
  • Kui riis läbi praetud hakkab risototeo olulisim osa - vedeliku lisamine: tõsta kulbiga patta puljonit ja lase sellel madalal temperatuuril riisi imenduda. Pidevalt paja sisu ise puulusikaga segades. Segamisel on kaks põhjust - esiteks ei lase me risotol nii põhja kõrbeda, teiseks hõõrume riisiterasid omavahel kokku, mille tulemusel eraldub pehmenev tärklis ja muudab roa juurde vedelikust kreemise kastme.
  • Viiluta pooled kaheksajala kombitsad õhukesteks viiludeks ja lisa ka riisi hulka risotopatta. Lisa ka vahuveini ja veel puljongit. 
  • Pidevalt risotot segades ja vajadusel vedelikku - puljongit või veini - lisades hauta risoto valmis.  
  • Risoto on valmis, kui maitstes on riis pehme, kuid al dente ehk hambaga tuntav. Samas peab risoto olema vedel nagu puder.
  • Viimase asjana, tulelt võetuna, sega risotosse ka peotäis riivitud Parmesani juustu.
  • Serveerimisel tõsta risoto sügava keskosaga taldrikule, riivi peale veel juustu, lisa paar tervet kaheksajala kombitsat, kaunistuseks rosmariinioksake ja nirista peale oliiviõli.
  • Naudi risotot koos hea seltskonna, hea vahuveini ja chiabattaga.
  • Hea isu!