Foto: Jaan Heinmaa
Aega läheb, aga asi on igat tundi väärt. Ja pidevalt hakkima ja praadima ka ei pea, enamiku ajast saab pada ahjus endaga ise hakkama. Koguseliselt jagub toidust kuni kaheksale näljasele.

Koostisosad:

  • 1.5 kg tükkideks lõigatud taist veiseliha
  • 2 sl võid + 2 sl õli
  • 200 g suitsupeekonit
  • 2 hakitud sibulat
  • 6 hakitud küüslauguküünt
  • 4 sl tomatipüreed
  • 600 g tükeldatud porgandeid
  • 4 loorberilehte
  • terake valget pipart
  • 1 punt tüümiani
  • 150 ml kuiva punaveini (näiteks mõni noorem Pinot Noir)
  • 150 ml veiselihapuljongit
  • 5 dl vett
  • 12 väikest kooritud šalottsibulat
  • 250 g juursellerit
  • sl oliiviõli
  • soola
  • 40 g tumedat šokolaadi

Valmistamine:

  1. Pane ahi 175 kraadi juurde soojenema. Kuivata liha majapidamispaberiga. Pruunista veiseliha väikeste portsude kaupa  pannil õli-võisegus ja tõsta kaussi.
  2. Prae ahjupotis koos tükeldatud peekoniga kuldseks sibul ning siis kergelt küüslauk. Kalla peale tomatipüree ning porgandid, loorberilehed, pipar, tüümian ja veiselihatükid. Kalla peale vein, veiselihapuljong ja vesi. Lase keema tõusta ja pane kaas peale. Tõsta pott 2,5 tunniks ahju.
  3. Vahepeal pruunista šalottsibulad 2 sl õlis ning lisa koos tükeldatud juurselleriga haudepotti. Pane pott veel 1 tunniks ahju.
  4. Lõika šokolaad veidi väiksemateks tükkideks ja sulata hautisesse. Maitsesta rooga soola ja valge pipraga. Juurde paku ahjukartuleid või jasmiiniriisi.