Pardifilee. Fotod: Kristian Neemela, Rannamõisa toidublogija
Sõbrapäev on kohe-kohe tulekul ja selle puhul pakub Rannamõisa toidublogija Kristian Neemela ühe väikese retseptivaramu, millega sobiks enda lähedasi üllatada. Retseptid koosnevad eelroast, pearoast ja desserdist. Lisaks on retseptid lihtsalt valmistatavad ja silmas pidades sõbrapäeva, siis ka parajalt luksuslikud.

Koostisosad:

Eelroog: Paneeringus kalkunilihapallid

  • 0.5 tk Hakitud punast sibulat
  • 450 g Hakitud kalkuni rinnaliha
  • 1 sl Dijoni teralist sinepit
  • 2 sl Maisitärklist
  • Neutraalse maitsega õli friteerimiseks
  • 2 tk Munakollast
  • 70 g Pankot

Pearoog: Pikalt küpsenud pardifilee juurselleripüree ja kirsikastmega

  • 2 tk Pardi rinnafileed
  • Meresoola
  • Musta pipart
  • 0.5 tk Juursellerit
  • 95 g Vahukoort 35%
  • 200 g Külmutatud kivideta kirsse
  • 135 ml Allikavett
  • 1 sl Maisitärklist
  • Demera suhkrut

Dessert: Šokolaadi-brownie metsapähkli-pralineega

  • 150 g Tumedat šokolaadi (70%)
  • 150 g Võid (82%)
  • 125 g Suhkrut
  • 1 tk Muna
  • 3 sl Nisujahu
  • Näpuotsaga soola
  • 400 g Naturaalset toorjuustu
  • Tuhksuhkrut maitse järgi
  • 110 g Šokolaadi
  • 110 g Vahukoort 35%
  • 20 g Võid (82%)
  • 30 g Metsapähkleid (kooritud)

Valmistamine:



Dessert: Šokolaadi-brownie metsapähkli-pralineega

  • Valmista brownie-taigen. Selleks sulata vesivannil või väga madalal kuumusel kastrulis või ja tume šokolaad ühtlaseks massiks. 
  • Vala šokolaadisegu kaussi, lisa juurde suhkruga vahustatud muna ning vispelda ühtlaseks massiks. 
  • Viimasena lisa juurde sool ja 3 sl nisujahu ning vispelda ühtlaseks massiks.
  • Vala saadud segu ümaratesse silikoonvormidesse (loomulikult sobib küpsetada ka ühes suures kandilises koogivormis, 24x18 cm). 
  • Küpseta brownie`sid 175-kraadises eelsoojendatud ahjus 30 minutit. Brownie’d peavad olema pealt krõbedad ja seest pehmed. 
  • Seejärel eemalda brownie’d ahjust ja lase jahtuda. Jahtudes muutub konsistents tugevamaks ja saad paremini vormist kätte.
  • Toorjuustukreemi jaoks sega omavahel toorjuust ja tuhksuhkur ning pane saadud segu pritskotti. (Või määri lihtsalt lusikaga seda koogitüki vahele.) 
  • Pritsi kahe koogitüki vahele toorjuustukreemi ning aseta külmkappi hanguma seniks, kuni valmistad glasuuri.
  • Rösti metsapähklid kergelt pruunikaks ja purusta väikesteks tükkideks.
  • Järgmisena valmista šokolaadiglasuur. Selleks haki šokolaad peeneks ja aseta kaussi. Kuumuta koor keemiseni ning vala koor šokolaadi hulka. 
  • Sega juurde ka sarapuupähklipuru ja külmad võitükid. Sega saadud segu ühtlaseks ja glasuuri sellega brownied üle. 
  • Aseta glasuuritud koogitükid jahedasse kohta hanguma.

Rohkemate toitude valmistamise korral on alati ka oht midagi vussi keerata. Selleks, et kõik läheks sujuvalt, toon teile mõned näpunäited, mida järgida:

Alusta toiduvalmistamist brownie´de ja toorjuustukreemi tegemisest. Seni kuni brownie’d ahjus küpsevad, saad ette valmistada eelroa lihamassi ja jõuad isegi ehk ära friteerida. Seejärel kui brownie’d valmis, aseta need jahtuma ning hakka valmisatama pardi rinnafileed. Rinnafilee küpseb ahjus 50-55 minutit.

Kui rinnafilee ahjus, siis selle ajaga jõuad valmistada juurselleripüree ja kirsikastme. Enne serveerimist jäta kõige viimaseks tööks šokolaadiglasuuri tegemine. Kui browniede vahele on toorjuust pandud, siis on aeg glasuurima hakata. Glasuurimisega läheb kiirelt. Viimase sammuna serveeri toidud nii ilusalt, nagu oskad! Head katsetamist!