Foto: Priit Grepp
Kui kihiline vormiroog sisaldab baklažaani, siis võib seda vabalt moussaka'ks nimetada. Antud retseptis on toeka juustukastme asemel kasutatud jogurti-juustukastet, mis teeb roa kergemaks.

Koostisosad:

  • 2 baklažaani
  • kuivatatud punet
  • veidi oliiviõli
  • 2 suuremat mugulsibulat
  • küüslauguküünt
  • 560 g lihaveise delikatesshakkliha või lambahakkliha
  • 4 cm jupp ingverijuurt
  • 1 tšilli
  • 2 tomatit või 1 sl tomatipastat
  • 3 dl jämedalt riivitud kõrvitsat
  • suur punt värsket koriandrit
  • 200 g fetat
  • 0.5 tl jahvatatud kaneeli
  • pisut jahvatatud vürtsi
  • 3 muna
  • 3 dl maitsestamata jogurtit
  • soola-pipart

Hea teada — sool ja baklažaanid


Tänapäevased poebaklažaanid on üsna maheda maitsega, mistõttu pole nende eelnev soolaga maitsestamine väga oluline. Nimelt on sellise traditsiooni ehk soolaga mõjutamise protseduuri peamine mõte lahti saada mõrudest ainetest. Vajalik on see toiming siis, kui baklažaanid on kasvatatud põldudel, lõõskava päikese all. Kasvuhoones kasvanud viljad on enamasti maheda maitsega, kuigi mõned sordid võivad siinkohal ka üllatust pakkuda. Kuna soolal on üksiti omadus vett rakkudest välja kiskuda, siis saab selle kaudu toiduainete loomulikku niiskust vähendada. Samas pole mitte vähetähtis, et samal ajal jäädakse ilma osast rakuvedelikus lahustunud mikrotoitainetest.