Foto: ARTUR SADOVSKI
Sinimerikarbid on mõnus seltskonnaroog, mille kallal pole tarvis kahvli-noaga peenutseda. Sini- ja pisut suuremaid rohemerikarpe müüakse meil nii jahutatuna ehk elusana kui ka eelnevalt kuumtöödeldult ja sügavkülmutatuna. Kes kulinaarsetel rannikualadel tihe külaline, ei jäta karpe sealsetes söögikohtades mingil juhul tähelepanuta ning otsib valmistusvõimalusi tõenäoliselt ka kodumaal. Klassikaline valmistuskäik on imelihtne. Kel see kord juba selge, saab vabalt improviseerida mitmesuguste lisandite ja maitsetega. Näiteks võib katsetada kookospiimaga, kasutades sibulale ja veinile lisaks ka rohkelt vürtse või karripastasid.

Koostisosad:

  • 1 kg sinimerekarpe
  • šalottsibulat või 1 suurem mugulsibult
  • küüslauguküünt
  • 2 sl oliiviõli
  • 30 g võid
  • soovi korral peeneks hakitud tšillit
  • mõned oksad tüümiani
  • dl valget veini
  • sl peeneks hakitud peterselli

Kõigepealt uuri, kas kõik rannakarbid on söögikõlblikud. Vala värske merelõhnaga karbid võrgust suurde veega täidetud kaussi. Viska ära need, mis on katkised või avanenud sel moel, et ei reageeri enam vajutamisele ega sulge oma karpi. Kui karpide pinnale on jäänud väga palju meriheina, eemalda see. Loputa karpe vees seni, kuni vesi jääb puhtaks.

Võta võimalikult suur keedunõu, mis mahutaks kõik karbid vabalt ära. Arvesta, et avanenult võtavad karbid potis pisut enam ruumi.