Väherasvase ja valgurikka ricotta, kooskosrasva ja meega valmistatud maius on kehale kergem kui traditsiooniline.

6-le

100 ml kookospiima
40 g kookosrasva
2 munarebu
400 g ricotta’t
4 sl mett
1 sidruni riivitud koor ja mahl
1 keskmise apelsini riivitud koor ja
mahl
2 sl maitsestamata jogurtit
100 g kuivatatud aprikoose
100 g mandlilaaste
100 g värskeid või külmutatud
sõstraid või muid marju

  1. Rösti mandlilaaste kuival pannil pidevalt segades 2-3 minutit. Kuumuta kookoskoor keemiseni. Sega munarebud meega ja vala pidevalt segamist jätkates kookoskoor munarebudele.
  2. Vala segu tagasi kastrulisse ja kuumuta, kuni pakseneb (umbes 85 kraadi juures). Lisa ricotta, sidruni- ja apelsinikoor ning mahl. Sega juurde sulatatud kookosrasv ning väikesteks tükkideks lõigatud aprikoositükid ja mandlilaastud. Kõige viimasena lisa marjad.
  3. Pane ricotta-mass marliga vooderdatud vormidesse ning jäta vähemalt 12 tunniks nõrguma.

Soovitused

  • Kui soovid piimatooteid vältida, saad ricotta asendada ka vees leotatud ning seejärel püreestatud
  • Inda pähklitega.
  • Pasha tegemiseks võid kasutada ükskõik millist auguga vormi või sõela, kust üleliigne vesi saaks välja nõrguda. Väikeste pashakeste tegemiseks on ka lillepotid heaks lahenduseks.

Pashatort

8-10-le

JOGURTIBISKVIIT:
3 muna
50 g suhkrut
40 g võid
30 g maitsestama jogurtit
30 g 35% koort
30 g nisujahu

TÄIDIS:
300 g kohupiima
100 ml 35% koort
30 g suhkrut
7 g želatiini
1 apelsin
30 g kuivatatud mangot
30 g kuivatatud aprikoose

VÕIKREEM:
150 g võid
100 g tuhksuhkrut
0,5 sidruni mahl
0,5 tl vanillsuhkrut
rohekassinist naturaalset toiduvärvi
kaunistuseks kakaod ja suhkrumassi

  1. Eralda munakollased valgetest. Vahusta munavalged 25 g suhkruga tugevaks vahuks, seejärel vahusta munakollased ülejäänud suhkruga heledaks vahuks. Sulata või kastrulis ning sega jogurti ja vahukoorega. Lisa jogurtisegu munakollasele, sega ühtlaseks. Sõelu juurde jahu, sega ühtlaseks ning lõpuks sega ettevaatlikult juurde munavalge. Määri segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 180-kraadises ahjus kuldpruuniks. Võta biskviit ahjust ja lõika neljaks ühesuuruseks ringiks, kõik umbes 15 cm läbimõõduga.
  2. Valmista täidis. Paisuta želatiin väheses külmas vees ning sulata seejärel 30 ml soojendatud koores. Vahusta ülejäänud koor ja lisa kohupiimale, maitsesta suhkruga ning lisa lahustatud želatiin. Riivi pool apelsinikoorest kohupiima hulka, seejärel fileeri apelsin ja sega apelsinitükid kohupiima hulka. Lisa mango ja aprikoos.
  3. Võikreemi jaoks vahusta toasoe või kohevaks, lisa tuhksuhkur ning jätka vahustamist. Lisa sidrunimahl ja vanillsuhkur ning toiduvärv.
  4. Tordi kokkupanekuks tõsta koogivormi vaheldumisi biskviidikihte ja kohupiimakreemi. Pane tort vähemalt 2 tunniks külmkappi. Eemalda vorm ning määri välisküljed võikreemiga.
  5. Lahusta kakao vähese kange alkoholiga (soovitatavalt lausa 80-kraadine, et vedelik võimalikult kiiresti aurustuks) ning pritsi pintsli abil tordile täpikesed. Kaunista väikeste suhkrumassist munadega.

Pashakohukesed


16 tk

400 g kohupiima
100 g võid
100 g suhkrut
0,5 sidruni koor ja mahl
80 g kuivatatud puuvilju
1 sl mooniseemneid
0,5 tl vanillsuhkrut
100 ml 35% koort

GLASUUR:
220 g tumedat šokolaadi
80 g võid
2 sl tumedat suhkrusiirupit
3 sl vett

  1. Vahusta või suhkruga, lisa toasoe kohupiim ning kuivatatud puuviljad, mooniseemned ja vanillsuhkur.
  2. Vahusta koor ning lisa ülejäänud segule. Pane segu marliga kaetud sõelale 12 tunniks nõrguma.
  3. Vormi kohupiimast kohukesed ning ning tõsta umbes 1 tunniks sügavkülma tahenema.
  4. Sulata šokolaad, või ja suhkrusiirup veevannil, lõpuks lisa vesi ja sega ühtlaseks. Kasta külmad kohukesed glasuuri sisse. Lase taheneda ja serveeri.