Gluteenivaba suvikõrvitsasai rapsiõli ja juustuga. Silja Luide
Gluteenivabade toodete tarbijad aimavad kindlasti hästi, kui keeruline on kaubandusest leida nisujahuta saiatoodet, mis saiasarnaselt ka maitseks. Heaks lahenduseks võiks olla suvikõrvitsasai, millele saab auruahju toel krõbeda koorikugi peale.

Koostisosad:

Gluteenivaba suvikõrvitsasai rapsiõli ja juustuga

  • 150 g Toortatra jahu
  • 100 g Maisijahu
  • 50 g Riisijahu
  • 2 sl Suhkrut
  • 2 tl Küpsetuspulbrit
  • 1 tl Söögisoodat
  • 0.5 tl Soola
  • Suur muna
  • 0.6 dl Rapsiõli
  • 2.5 dl Keefiri
  • 100 g Riivitud tugevamaitselist juustu
  • 150 g Riivitud suvikõrvitsat

Valmistamine:

  • Sega sõelutud jahud ülejäänud kuivainetega. 
  • Teises kausis klopi muna kergelt vispliga lahti, seejärel vispelda hulka rapsiõli ja keefir. 
  • Lisa õli-keefiri segu kuivainete hulka ja sega kõik kokku. 
  • Lisa riivitud juust ja suvikõrvits ning sega ühtlaseks.
  • Tõsta segu vähemalt 25 cm pikkusesse küpsetusvormi, mille põhjas on küpsetuspaberi riba, ääred aga määri võiga ja puista omakorda üle jahuseguga. 
  • Silu spaatliga pind ja küpseta ahjus 170 kraadi juures umbes 60 minutit. 
  • Lase saial vormis 10 minutit taheneda ja tõsta seejärel vormist välja jahtuma.
  • Serveeri soojalt – kas ahjusoojana või röstitult.

Saia retsept sisaldab või asemel üsna suures koguses õli. Et enamik õlisid on aga spetsiifilise maitsega, siis tasub suvikõrvitsasaia valmistamisel kasutada rapsiõli, mis oma maheda maitse ja aroomi poolest sobib küpsetistesse hästi. Retsepti puhul, mis sõnastab „neutraalse maitsega õli", on rapsiõli ideaalne.

Rapsiõli talub lisaks ka keskmisest kõrgemat temperatuuri, ei lähe kõrbema ega hakka näiteks pannil suitsema. Seejuures on rapsiõli üks tervislikumaid, sisaldades oomega-6 ja oomega-3 rasvhappeid ning vähem küllastunud rasvhappeid kui teised igapäevaselt kasutusel olevad toiduõlid. Rapsiõli kasutab oma toitudes ka Jamie Oliver, kelle sõnul vääriks see tänu oma kulinaarsetele omadustele ja tervislikkusele kohta igas köögis. Lihtne on rapsiõli haarata oma igapäevamenüüsse näiteks või asemel saiale tilgutades ning oledki juba sammukese lähemal küllatunud rasvhapete vaesemale elule.

Suvikõrvits võiks olla võimalikult väike, krõmps ja mahlane. Juhul, kui oled suvikõrvitsa ära riivinud ja paistab, et vedelik valgub välja, või ka juhul, kui vili on pisut vesine, siis nõruta seda sõelal ja pigista kuivaks. Kui suvikõrvits on üle kasvanud, siis eemalda puitunud koor ja seemnetega sisu ning kasuta ainult viljaliha.

Lisaks ootuspärasele saialikkusele on suvikõrvitsasaias tunda nii tatrajahu- kui ka juustumaitset.