Foto: Mai Grepp
Tegu on omamoodi loomingulise pirukaga ses mõttes, et kindel on vaid üks – muredal kohupiimatainal on külm kodujuustukaste ja selle peal tomat. Kõik muu on tegija enda äranägemise järgi. Täidiseks võid kasutada igasuguste maitsetega toorjuustusid, kohupiima, kodujuustu, ürte. Tomatid võivad olla värsked, marineeritud või ahjus kuivatatud.

Koostisained:


8-le

PÕHI:
100 g pehmet võid
125 g kohupiima
150 g täisteranisujahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
terake soola

SISU:
100 g toorjuustu
100 g kohupiima
200 g kodujuustu
hakitud lemmikürte: murulauku, tilli, peterselli, koriandrit, basiilikut
200 g eri värvi tomateid
peotäis röstitud piiniaseemneid
peotäis rukolat


  1. Viiluta tomatid ja pane kaussi. Maitsesta sidrunimahla, oliiviõli, musta pipra ja vähese soolaga.
  2. Põhja jaoks sega omavahel või, kohupiim, jahu, sool ja küpsetuspulber. Tõsta 10 minutiks külmkappi. Kuumuta ahi 225 kraadini. Suru tainas 24 cm läbimõõduga vormi põhja ja servadele. Et piruka ääred ei jääks paksud, rebi fooliumist 5 cm laiused ribad ja suru need vormi äärtele – kergelt, aga kindlalt vastu tainast, et see kuumas ahjus küpsedes alla ei vajuks. Küpseta umbes 10 minutit, kuni põhi on läbiküpsenud ja kuldpruun. Lase jahtuda.
  3. Sega täidise koostisained omavahel ning tõsta põhjale. Tõsta marinaadist tomatid välja ja pane piruka peale. Kaunista rukola, röstitud piiniaseemnete ja marinaadiga.

Nõuanded

  • Kui arvad, et tomatitelt peaks koore eemaldama, siis pista need 15 sekundiks keevasse vette ning tõmba terava noaga siuhti! nahk maha.
  • Põhja küpsetamise, täidise valmistamise ja tomatite marineerimise võid ära teha eelmisel päeval.