kalkunit

2.3 dl oliiviõli

2 spl küüslaugupulbrit

2 spl kuivatatud basiilikut

1 spl kuivatatud salveid

1 spl soola

pool spl pipart

0,5 liitrit vett

Valmistamine:

Kuumuta ahi 165 kraadini.

Puhasta kalkun (eemalda rupskid ja kraabi sisikond puhtaks), patsuta nahk pealt majapidamispaberiga kuivaks ning tõsta ahjuvormi.

Sega kokku oliiviõli, küüslaugupulber, basiilik, salvei, sool ja pipar. Pintselda lind pealt seguga hoolega kokku.

Vala ahjuvormi vesi, kata kaanega ja tõsta ahju. Kalkun tahab küpseda pikalt ja madalal kuumusel. Küpsemise aeg sõltub linnu suurusest: 3,5 kg täidiseta lind vajab vähemalt 2h 45min — 3h. Oluline on mõõta liha sisetemperatuuri — see peab olema 82 kraadi! Mõõda kindlasti kintsu kõige paksemast kohast.

Kalkuniliha tahab enne serveerimist kindlasti natuke seista, nii et lase tal vähemalt 30 minutit toatemperatuuril puhata enne kui lauale viid ja lahti lõikad!

Pane tähele! Külmutatud kalkun tuleb enne ahju panemist korralikult üles sulatada. Sellega ei maksa kiirustada, muidu voolavad kõik mahlad välja ja saad kuiva ja vintske liha. Keskmiselt võtab kalkuni üles sulamine külmkapis aega umbes 2 päeva.

Märkus: Siinsed kogused on arvestatud 5,5 kg kalkuni kohta. USAs on see keskmise suurusega kalkun. Meie kaubanduses on külmutatud kalkunid pisut väiksemad, keskmiselt 3-5 kg. Arvesta siis kogused vastavalt oma linnukese suurusele ümber!

Allikas: Allrecipes