Toitev veiselihasupp Tuuli Mathisen
Kodune lihapuljong paneb seedimise tööle. Köögivilju lisades võid olla loominguline ja kombineerida oma lemmikuid erinevates vahekordades. Arvesta ainult sellega, et köögiviljade keetmise aeg on erinev.

Koostisosad:

PULJONG

  • 1 kg Veisekont
  • 1 tk Poolitatud ja koorimata sibul
  • 1 tk Tükeldatud porgand
  • 2 tk Loorberileht
  • 10 tk Musta pipra tera
  • 10 tk Vürtsitera
  • Petersellivars
  • Sool

KÖÖGIVILJASUPP

  • 1 tk Hakitud sibul
  • 2 tk Tükeldatud porgand
  • 2 vart Tükeldatud varsseller
  • 0.5 tk Keskmise suurusega kaalikas
  • 0.5 tk Väiksem kapsapea
  • 1 tk Väiksem tükeldatud baklažaan
  • 200 g Tükeldatud kirsstomatid
  • 2 tk Tükeldatud kartul
  • 2 peotäit Lillkapsaõisikud
  • 2 peotäit Brokoliõisikud
  • 200 g Konservkikerherned
  • Sool
  • Must pipar
  • Suhkur
  • Värkslet pressitud sidrunimahl
  • Serveerimiseks värsked ürdid

Valmistamine:

  1. Puljongi valmistamiseks tõsta veisekondid potti. Kalla vesi peale nii, et kondid on kaetud. Lase keema tõusta ja riisu siis vaht. Lisa pooleks lõigatud koorimata sibul, porgand, loorberilehed, pipra- ja vürtsiterad ning petersellivarred. Lisa ka sool ja keeda vaiksel kuumusel vähemalt paar tundi, kuni liha on kontide küljest lahti löönud. Kurna puljong ja soovi korral eemalda liha kontide küljest ning lõika parajateks tükkideks.
  2. Kuumuta pannil õli ning prae sibulat õli sees mõni minut, kuni sibul on klaasjas. Lisa porgand ja seller ning kuumuta õlis läbi. Tõsta praetud sibul, seller ja porgand potti. Kalla peale puljong ja lisa puljongisse ka kapsas ja kaalikas. Keeda umbes kümme minutit ja lisa siis tükeldatud baklažaan ja kirsstomatid ning kartul. Keeda veel kümmekond minutit ja lisa lillkapsas, brokoli ning nõrutatud kikerherned. Keeda, kuni viljad on parajalt pehmed.
  3. Tõsta tükeldatud liha supi sisse tagasi. Lase korraks keema tõusta ja maitsesta suppi soola, pipra, sidrunimahla ja vähese suhkruga. Serveerides lisa värskeid ürte ja soovi korral ka hapukoort.