Foto: Tuuli Mathisen
Lähis-Ida maades pole kebab sugugi tükeldatud lihast-köögiviljadest vardaroog. Näiteks kofta ehk siis meie keeli hakklihast kotlet on kebabi üks vanemaid sugulasi. Koftat vardas ei küpsetata, vaid ikka pannil. Vardas küpsetatud hakkliharoog kannab aga hoopis nime kubideh. Tavaliselt segatakse veise- ja lambahakklihad siin kokku. Üheks vanemaks kebabiks peetakse aga Iraani rahvusrooga chelo kebab’it. Seda lambalihast rooga serveeritakse basmatiriisi, grillitud tomatite ja värske sibulaga. Riisi ja liha maitsestamisel annab ilmtingimata tooni sumahh. Üle ilma on väga tuntud veel üks kebabi liik — shish-kebab. Tegu on marineeritud tükeldatud lihaga: sobivad peaaegu kõik lihad, sh kala ja kana, mida küpsetatakse vardas. Meie mõistes on see šašlõkk.

Maitsestamise meelespea


Põhireegel on, et masseeri liha marinaadiga kokku ja lase 24 tundi maitsestuda. Kala vajab marineerimiseks paar tundi. Üks väike nipp on kogu asja juures üksnes see, et ära marinaadidesse soola lisa. Las sool jääda lisandite maitsestamiseks või siis saab igaüks seda lihale ise peale raputada, kui see tundub hädavajalik.

Klassikalise äädikamarinaadi asemel

Õlimarinaad veiniäädikaga, eriti veise- ja lambalihale: sega omavahel umbes 1 kg liha kohta 1,5 dl oliiviõli, 1 sl valgeveiniäädikat, 0,5 tl koriandrit,1 tl peenestatud värsket küüslauku, 1 tl jahvatatud vürtsköömneid ja 0,5 tl paprikapulbrit marinaadiks. Kui sul on plaan maitsestada kana, jäta koriander marinaadist välja ja asenda see musta pipra või Cayenne’iga.

Sidrunimahlaga marinaad annab väga häid maitseid koos lambalihaga. Sega omavahel 2 sl sidrunimahla, 1,5 dl oliiviõli, 1 tl peeneks hakitud küüslauku, 0,5 tl kurkumit, veidi Cayenne’i või punase paprika pulbrit.

Ürdimarinaad. Kui jätad eelmisest marinaadist välja kurkumi, Cayenne’i ja paprika ning kasutad nende asemel hakitud peterselli ning musta pipart, saad lihtsa ja alati hästi toimiva marinaadi krevettidele. Viimased õnnestuvad hästi ka neil, kes liha grillimises end meistriks veel ei pea. Suurepärane kalamarinaad valmib õlist, sidrunimahlast, värskest tillist ja valgeveiniäädikast.

Kuidas valida vardaid?


Kebabi küpsetamiseks sobivad nii puidust, bambusest kui ka metallist vardad ning katsetada võib ka näiteks rosmariiniokstega, mis toimivad ka maitsestajana.

Metallvarraste puhul pea silmas seda, et kuum varras hakkab liha ka seestpoolt küpsetama. Seega sobivad metallvardad hästi just nende toitude grillimiseks, mis peavad kindlasti seest läbi küpsema, näiteks kana.
Puidust vardad pane üleni likku kas vette, õllesse, veinisse või mahla sisse. Aseta varrastele vajadusel peale mõni raskus, et need saaksid vedelikuga kindlasti kaetud. Vardad võiks vees liguneda minimaalselt 30 minutit või kuni 24 tundi.

SOOVITUSED!

• Kui kasutad puidust vardaid, siis jälgi, et lihatükid ei oleks liiga suured.
• Enne toiduainete varrastele lükkimist võid vardaid määrida õliga.
• Kui soovid, võid vardad enne sütele asetamist õliga õrnalt veel üle piserdada.
• Autentse maitse saamiseks eelista kebabite grillimisel vana head söegrilli.

Retseptide vaatamiseks liigu noolega järgmisele lehele!

Foto: Tuuli Mathisen

Hea mahlane veiseliha on grillimiseks tänuväärne materjal, sest ei vaja liialt maitsestamist ega ka pikka küpsemisaega.

4-le

20 minutit + paar tundi marineerimiseks
500 g veisefileed, antrekooti vm kiirelt küpsevat tükki
200 g šampinjone
50 ml oliiviõli
50 ml palsamiäädikat
3 hakitud küüslauguküünt
peotäis värsket rosmariini
1 tl soola
värskelt jahvatatud musta pipart

1 Puhasta veiseliha kelmetest ning lõika parajateks tükkideks. Sega omavahel oliiviõli, äädikas, küüslauk, sool, pipar ja hakitud rosmariin. Tõsta veiselihatükid koos seentega marinaadi ja jäta vähemalt paariks tunniks marineerima.
2 Lüki lihatükid ja seened vaheldumisi varraste otsa. Grilli liha mõlemalt poolt kuumal grillil kokku umbes kümme minutit. Maitsesta veel täiendavalt soola ja pipraga ning serveeri kohe.

HEA TEADA!
Veiseliha puhul ei tasu lihavardaid liiga kauaks grillile jätta, sest ka varda otsas küpsetades kehtib seaduspära, et pigem vähem kui rohkem.

Foto: Tuuli Mathisen

Lambahakklihast kebabeid värske mündi ja koriandriga armastatakse nii Lähis-Idas, Kesk-Aasias, Euroopas kui ka Ameerikas. Lambaliha saab nüüd aga tuge veel ka intensiivsetest vürtsidest. Tegu on seega jõuliste maitsete sõpradele mõeldud liharoaga.

4-le

500 g lambahakkliha
4 hakitud küüslauguküünt
1 hakitud sibul
peotäis hakitud värsket münti
peotäis hakitud värsket koriandrit
1 tl jahvatatud koriandrit
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
0,5 tl jahvatatud kaneeli
näpuotsaga Cayenne’i pipart
näpuotsaga jahvatatud ingverit
värskelt jahvatatud musta pipart
õli

1 Sega hakkliha hakitud sibula, mündi, koriandri ning vürtsidega. Sega ühtlaseks massiks. Mätsi hakkliha varraste ümber.
2 Kuumuta grill, määri grillialus õliga ning küpseta vardaid mõne minuti jooksul igast küljest, kuni need on valmis ja parajalt läbi küpsenud. Serveeri kohe ja paku juurde näiteks jogurti-mündikastet või adžikat.

Foto: Tuuli Mathisen

Kanavardad on kõikide grillitud toidu armastajate lemmikud ja sageli ka laste poolt kõige enam
soositud valik. Isevalmistatud rikkalik teriyaki-stiilis kaste annab kanavarrastele mõnusa maitse ning
vardasse lisatud ananass ja paprika aitavad rooga kergemaks ja tervislikumaks muuta.

4-le
15 minutit + paar tundi marineerimiseks

3 kanafileed
2 väiksemat rohelist paprikat
1 ananass
TERIYAKI-MARINAAD:
50 ml sojakastet
2 sl vedelat mett
1 sl riisiäädikat
väike jupp riivitud ingverit
2 peeneks hakitud küüslauguküünt

1 Sega kõik marinaadiained. Tõsta tükeldatud kanatükid marinaadi ning jäta vähemalt paariks tunniks kuni üleöö marineerima.
2 Lükka grillvarraste otsa vaheldumisi kanatükid ning parajaks tükeldatud paprika ja ananass. Grilli eelkuumutatud grillil igast küljest kokku 5–6 minutit. Grillimise ajal piserda vardaid ülejäänud marinaadiga. Serveeri kohe.