Foto: Pixabay
Pikk ja soe suvi on seljataga ja alanud taas vana hea argipäev. Kool, töö, trenn - ja kõik jälle otsast peale. Pärast väsitavat päeva kuluvad marjaks ära ideed, kuidas valmistada turgutav ja tervislik õhtusöök, ilma et peaks tunde pliidi ees veetma. Siinsed 5 rooga valmivad umbes poole tunniga, on tervislikud ja viivad keele alla!

Riisinuudlid särtsaka kanahakklihaga

Seda rooga võib võtta kui sooja einet, kuid see maitseb väga mõnus ka külmalt, nuudlisalatina. Kanahakkliha asemel saab kasutada ka kalkunihakkliha, delikatess-seahakkliha või võimalikult väherasvast veisehakkliha.

.

ÜHELE

> 50 g riisinuudleid
> 150 g kanafilee-hakkliha
> 1 küüslauguküüs
> jupp ingverit
> pool tšillikauna
> 1 sl oliiviõli
> pool pikka kurki
> 1 sl sojakastet
> 1 sl laimimahla
> 1 tl seesamiseemneid
> koriandrilehti
> soola, musta pipart

Õpetus

Keeda riisinuudlid pakendil oleva õpetuse järgi soolaga maitsestatud vees, nõruta ja jäta ootele. Haki küüslauk, ingver ja tšilli. Kuumuta pannil õli. Prae küüslauku, ingverit ja tšillit koos näpuotsatäie soola ja musta pipraga nõrgal kuumusel segades umbes 5 minutit. Lisa hakkliha ja prae veel 5–7 minutit, kuni hakkliha on läbi küpsenud. Lisa sojakaste ja laimimahl, sega läbi.

Tõsta kaussi nuudlid ja sega juurde hakklihasegu. Viiluta kurk ja lisa seegi. Puista peale seesamiseemneid ja koriandrilehti.

Ürdikinoa ja kitsejuustuga ahjupaprikad

Täidetud paprikad on klassika, millele saab anda täidistega iga kord uue näo. Ürdine kinoatäidis on toitev ja hea. Ära unusta kõrvale süüa kausitäit värsket rohelist salatit!

.

ÜHELE

> 1 paprika
> 50 g kinoad
> 150 ml vett
> 1 sl hakitud basiilikut
> 1 sl hakitud peterselli
> 40 g kitsejuustu
> 1 tl oliiviõli
> soola, musta pipart

Õpetus

Lõika paprika pooleks, eemalda seemnekojad. Tõsta paprikad 200kraadisesse ahju ja eelküpseta 15 minutit.

Kuni paprika küpseb, loputa jooksva vee all tihedal sõelal kinoa. Lase soolaga maitsestatud vesi keema. Keeda kinoad umbes 15 minutit, kuni kogu vesi on terakestesse imbunud. Sega kahvliga sõmeraks. Puista kinoa hulka hakitud ürdid, maitsesta segu musta pipra ja vajaduse korral ka soolaga. Tõsta ürdikinoa eelküpsetatud paprikapoolikutesse.

Lõika kitsejuustust viilud ja aseta need kinoale. Nirista peale oliiviõli. Küpseta 200kraadises ahjus 10–15 minutit, kuni juust on jumet saanud.

Toiteväärtus portsjoni kohta: energiat 369 kcal; rasvu 18 g, millest küllastunud rasvu 8 g; süsivesikuid 37 g; valke 17 g

Pošeeritud kana daikoni-porgandisalatiga

Mandlipiimas õrnaks pošeeritud kanafilee on maitsev koos salatiga, samuti võib seda kasutada nuudliroogades või näiteks täisteraleival.

.

KAHELE

> üks kanafilee
> pool liitrit (magustamata) mandlipiima
> 2 küüslauguküünt
> paarisentimeetrine jupp ingverit
> 1 porgand
> 100 g daikonit (ehk Jaapani redist)
> 2 sl India pähkleid
> 1 sl sojakastet
> 1 sl laimimahla
> 1 sl oliiviõli
> värsket hakitud peterselli
> 1 tl soola

Õpetus

Lõika küüslauguküüned pooleks ja viiluta ingver. Lase mandlipiim koos küüslaugu, ingveri, soola ja kanaga keema. Kanafilee peab olema mandlipiimaga kaetud. Lase nõrgal kuumusel vaevu keeda umbes 15 minutit. Tõsta pott pliidilt ja lase kanal mandlileemes 10 minutit jahtuda.

Võta filee vedelikust välja ja tõmba kahe kahvli abil peenikesteks ribadeks. Ribasta porgand ja daikon spiraalitaja või jämeda riiviga. Sega omavahel. Rösti India pähkleid maitse tugevdamiseks mõni minut kuumal kuival pannil. Tõsta taldrikusse porgandi-­daikonisalat, kanaribad ja röstitud India pähklid. Nirista peale sojakastet, laimimahla ja oliiviõli. Puista üle rohke hakitud peter­selliga, jahvata mõned keerud musta pipart ja sega läbi.

Peedi-kookospiimasupp

Selles Indiast pärit retseptis on maitseandjad peet, kookos ja vürtsid. Vürtside kogused on soovituslikud ja neid võib muuta oma maitse järgi.

,

KOLMELE

> 1 sibul
> 2 küüslauguküünt
> 1 tl karripulbrit
> 1 tl vürtsköömnepulbrit
> 0,5–1 tl tšillipulbrit
> 2 sl rapsiõli
> 400 g riivitud keedupeeti
> 2 dl kana- või aedviljapuljongit
> 2 dl kookospiima
> soola
> serveerimiseks kookospiima, pipart, tšillipulbrit, koriandri- või petersellilehti

Õpetus

Haki sibul ja küüslauk. Kuumuta pannil või paksu-põhjalise poti põhjas õli. Prae nõrgal kuumusel segades sibulat ja küüslauku koos vürtside ja sutsu soolaga umbes 7 minutit, kuni sibul on läbipaistev ja köök täis isuäratavaid aroome. Hoidu pruunistamast! Kui praadisid sibulasegu pannil, vala see nüüd ümber potti. Lisa peet, puljong ja kookospiim. Keeda 10 minutit. Püreesta blenderis. Maitse ja lisa vajaduse korral soola.

Serveerides nirista supile natuke kookospiima, jahvata peale musta pipart ning puista veidi tšilli-pulbrit ja koriandri- või petersellilehti.

Ahjuõunad kookospiimaga

Ahjuõunad ei jäta vist küll kedagi külmaks. Isetehtud kookoskreem muudab selle magusroa veelgi paremaks. Maitseb hästi nii soojalt kui ka külmalt!

.

NELJALE

> kaks väiksemat õuna (Antonovka või Granny Smith)
> 1 tl kookosõli
> 3 sl vahtra- või agaavisiirupit (või vedelat mett)
> 1 tl kaneeli
> 1 purk (400 ml) kookospiima
> 1 tl vanillsuhkrut
> 40 g sarapuupähkleid
> piparmündilehti

Tõsta kookospiimapurk 12 tunniks külmkappi.

Lõika õunad sektoriteks, eemalda südamik. Viiluta õunad. Määri sobiva suurusega ahjuvorm kookosõliga. Lao õunad sisse nii, et viilude servad on kergelt üksteise peal. Puista üle kaneeliga ja nirista peale siirup. Küpseta õunu 200 kraadi juures umbes 25 minutit, kuni need on pehmed.

Võta külmkapist kookospiimapurk ja ava see (ära loksuta!). Tõsta lusikaga välja valge tahkunud kookoskoor. Purki jäävat vedelikku ei ole tarvis. Lisa kookoskoorele vanillsuhkur ja mikserda segu kohevaks. Määri kookoskreem veel soojadele ahjuõuntele, kus see vedeldub maitsvaks vanilli-kookos­kastmeks. Haki pähklid ja raputa magustoidule. Lisa kindlasti maitseks ka mõned värsked piparmündilehed.