Foto: Shutterstock
Ploomid, olgu kollased või tumedad, annavad koogile mõnusa mahlasuse ja ploomikoogid ja -küpsetised maitsevad nagu tõeline hilissuvi. Neidsamu retsepte saab proovida ka kreekidega. Mõnusat katsetamist!

Kiirkook ploomidega

Foto: Shutterstock

115 g võid
1,5 dl suhkrut
2 muna
60 g nisujahu
60 g speltajahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
500 g ploome

PEALE:
1 tl kaneeli
2 tl suhkrut

  1. Hõõru toasoe või suhkruga kergelt vahtu. Lisa ükshaaval munad, seejärel omavahel segatud kuivained ja vala tainas 26 cm läbimõõduga koogivormi.
  2. Eemalda ploomidelt kivid ja lõika ploomid neljaks. Aseta ringikujuliselt koogipõhjale nii, et saad kogu koogi ploomidega tihedalt kaetud. Raputa peale kaneeli-suhkrusegu ja küpseta 180-kraadises ahjus 40-50 minutit.

Ploomi-martsipanikook

Foto: Oma Maitse

PÕHI:
150 g võid
6 sl tuhksuhkrut
2 munakollast
3,5 dl jahu
1 tl soola

TÄIDIS:
400 g ploome
2 dl vahukoort
3 muna
1 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
100 g martsipani

  1. Vahusta toasoe või ja tuhksuhkur. Lisa munakollased ning omavahel segatud jahu ja sool. Rulli tainas kergelt jahusel laual üheks 24 cm läbimõõduga või kuueks väiksemaks kettaks. Vooderda koogivorm(id) tainaga. Toksi kahvliga põhjale augud ja hoia tainast täidise valmistamise ajal sügavkülmas.
  2. Eelküpseta põhju 200-kraadises ahjus 10 minutit.
  3. Täidise valmistamiseks poolita ploomid ja eemalda kivid. Klopi vahukoor ja munad segamini. Lisa suhkur ja vanillsuhkur. Lao ploomisektorid põhjale, murenda peale martsipan ja vala üle kooreseguga. Küpseta 180-kraadises ahjus veel 25–30 minutit.

Ploomikook kaerahelvestega

Foto: Oma Maitse

10 ploomi
120 g võid
100 g pruuni rafineerimata suhkrut
100 g tumedat roosiirupit
2,5 dl täisteranisujahu ehk grahamjahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl jahvatatud kardemoni
100 g kaerahelbeid
2 muna
1 tl soola

PURU:
2 sl grahamjahu
2 sl kaerahelbeid
näpuotsaga kardemoni
vormi määrimiseks võid

  1. Poolita ploomid ning eemalda kivid. Sulata või ning sega suhkru ja siirupiga. Sega, kuni tekib ühtlane mass ja suhkur on lahustunud. Sega juurde küpsetuspulbriga segatud jahu, sool, kardemon, kaerahelbed ja munad. Sega ühtlaseks. Kalla tainas võiga määritud vormi, kuid jäta 2 sl tainast alles. Laota tainas ühtlaselt vormi ning tõsta peale poolikud ploomid, lõikepind ülespoole.
  2. Puru jaoks sega allesjäänud tainale juurde jahu ja kaerahelbed ning töötle mass ühtlaseks puruks. Puista koogile. Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 30 minutit. Küpsust võid kontrollida tikuga. Jahuta enne lahtilõikamist.

Väikesed ploomipirukad

Foto: Oma Maitse

22 tk

KOHUPIIMATAINAS:
5 dl nisujahu
1 tl soola
200 g paksu 5% kohupiima
225 g külma võid tükkidena
määrimiseks 1 lahtikopitud muna
peale raputamiseks veidi suhkrut

PLOOMITÄIDIS:
400 g ehk 5 suurt sinist ploomi
1 sl suhkrut
1 kuhjaga tl tärklist

  1. Mõõda jahu ja sool köögikombaini, pudista peale kohupiim ja võitükid. Pulseeri kõik ühtlaseks tainaks, vajuta palliks ning pane toidukilesse mässitult pooleks tunniks külmikusse.
  2. Lõika ploomid väikesteks tükkideks. Sega suhkur ja tärklis omavahel ja siis ploomidega.
  3. Kuumuta ahi 200 °C. Rulli tainas kergelt jahusel laual 2 mm paksuseks. Lõika 10 cm läbimõõduga pirukavormi või klaasiga tainast ringid, määri äär munaga, tõsta keskele kerge kuhjaga teelusikatäis ploomitäidist, vajuta pirukas vormi abil kokku. Kui teed pirukad vormita, vajuta äär kahvli abil kinni.
  4. Tõsta pirukad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, määri munaga ja raputa näpuotsaga peale suhkrut. Lõika noaga iga piruka keskele kolm sälku, kust aur saaks väljuda. Küpseta ahju keskosas 15–20 minutit kuldpruuni värvuseni.

Beseekattega ploomikook

Foto: Oma Maitse

TAINAS:
100 g võid
0,75 dl suhkrut
pisut soola
3 munakollast
1 terve muna
1,5 dl rõõska koort
3 sl kookoshelbeid
2 dl riisijahu
1,5 tl küpsetuspulbrit

VAHELE:
22–25 ploomi
1 tl jahvatatud kardemoni
1,5 sl maisitärklist

PEALE:
3 munavalget
2 dl suhkrut
2 tl vanillsuhkrut

  1. Alusta ploomide ettevalmistusest. Poolita, eemalda kivid ja tükelda viljaliha soovi korral väiksemaks. Maitsesta kardemoniga ning sega tärklisega hoolega läbi.
  2. Taina jaoks vahusta pehme või suhkruga kohevaks, lisa sool, munakollased ja muna ning rõõsk koor. Jätka vahustamist, kuni saad ühtlase ja koheva kreemi. Lisa kookoshelbed ning kokku segatud riisijahu ja küpsetuspulber. Sega tainas ühtlaseks. Laota see võiga määritud pirukavormi ühtlaselt, äärtest jäta pisut kõrgemaks. Kata tainas ühtlase ploomikihiga ning soovi korral puista peale kookoshelbeid. Küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit ehk kuni tainas on äärtest õrnalt pruun.
  3. Koogi eelküpsemise ajal vahusta munavalged kohevaks. Lisa vahustamist jätkates lusikashaaval suhkur ja vanillsuhkur. Mikserda hästi kohevaks ja tihedaks vahuks. Kata sellega poolenisti küpsenud kook ning jätka küpsetamist ahju alaosas 150 kraadi juures 45 minutit, kuni besee on jumekas ja krõbe. Jahuta kook kindlasti enne serveerimist maha, maitseb eriti hästi järgmisel päeval.