Foto: Pixabay
Kõrvits on kookide tegemiseks superhea tooraine — ta annab koogile mahlasuse ning lisab sellele ilusa sügisese värvi. Pakume välja viis erinevat ideed, kuidas kõrvitsaga suu magusaks saada.

Müsli-kõrvitsamuffinid

Foto: Mai Grepp


Retsept: Raili Mikk

12 tk

3 dl müslit
1 väike kõrvits või 2,5 dl kõrvitsapüreed
1 dl keefirit
2 muna
100 g sulatatud võid
3,5 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
terake soola
1 tl kaneeli
1,5 dl suhkrut

1 Lõika kõrvits tükkideks, rösti ahjus umbes poole tunniga pehmeks, suru kahvliga püreeks ning pane koos keefiri, lahtiklopitud munade, sulavõi ja müsliga kaussi. Sega nisujahu ülejäänud kuivainetega ning pane kokku vedelate komponentidega.

2 Tõsta segu muffinivormidesse, kaunista seemnete või müslipuruga ning küpseta 180-kraadises ahjus 30–35 minutit.

Kookose-kõrvitsapannkoogid

Foto: Jüri Seljamaa


Retsept: Kersti Rea

25 tk

400 ml kookospiima
150 ml kõrvitsapüreed
3 muna
1 tl vanillipastat
1 sl oliiviõli
1 sl agaavisiirupit või mett
150 ml kookosejahu
1 tl orgaanilist küpsetuspulbrit
0,5 tl soodat
0,5 tl meresoola
2 tl kaneeli
1 tl sidrunimahla
1 sidruni riivitud koor
vett
praadimiseks õli

1 Aseta kõrvitsatükid 200-kraadisesse ahju ja küpseta pehmeks. Võid seda teha juba eelmisel õhtul. Eemalda koor ja püreesta kõrvits kahvliga või köögikombainis.

2 Sega omavahel kõik kuivad ained ning teises kausis kõrvitsapüree, munad, kookospiim ja muud vedelad ained. Sega kõik kokku ning lisa vajadusel vett. Tainas peab jääma veidi paksem.

3 Prae kuumutatud õlis pannil lusikakooke, kuni pinnale tekib mõni mull – siis keera koogil teine pool ja küpseta valmis. Serveeri koos kõrvitsapüree, värskete marjade ning ülekallatud sidrunimoosi või -siirupiga.

Kõrvitsa-brownie


Retsept: Jürgen Kohal

112 g taimeõli
220 g suhkrut
1 sl vanilliekstrakti
250 g jahu
65 g kakaopulbrit
1,5 tl söögisoodat
1 tl soola
700 g riivitud kõrvitsat (nõruta enne taignasse lisamist)
200 g šokolaaditükke

Kuumuta ahi 180 kraadini ja valmista ette ahjupann — määri võiga või kasuta küpsetuspaberit. Sega suures kausis kokku õli, suhkur ja vanilliekstrakt, kuni mass muutub ühtlaseks. Lisa jahu, kakao, söögisooda ja sool. Sega mõned minutid, lisa kõrvits. Jäta taigen 5 minutiks seisma, seejärel lisa šokolaaditükid ja sega mass uuesti läbi. Vala brownie’ segu pannile ja küpseta 25-35 minutit. Kontrolli küpsust hambaorgiga.

Kõrvitsakook rummise kondenspiimakreemiga


Foto: Andra Kalda

Retsept: Andra Kalda

8-le

400 g kooritud-puhastatud muskaatkõrvitsat
2 sl + 1 dl suhkrut
2 tl kaneeli
200 g täisteranisujahu
200 g nisujahu
1 tl soodat
3 muna
0,5 dl õli

KREEM:
350 g võid
1 purk (395 g) kondenspiima
3 sl rummi
200 g pistaatsiapähkleid
150 ml piima

1 Rösti kuubikuteks lõigatud kõrvitsat koos 2 sl suhkru ja 2 tl kaneeliga 230-kraadises ahjus 20 minutit. Seejärel püreesta kõrvits ja jäta jahtuma.

2 Sega ühes kausis jahud ja sooda ning teises munad, 1 dl suhkrut, kõrvitsapüree ja õli. Lisa munakausile nüüd jahu-soodasegu. Sega tainas ühtlaseks ning vala 22–24 cm läbimõõduga vormi. Küpseta 180-kraadises ahjus 30 minutit.

3 Võta kook vormist ja jäta restile jahtuma. Lõika jahtunud koogi pealt kerkinud kumerus õhukeselt ära ja poolita kook ise kaheks kettaks.

4 Kreemiks vahusta pehme või kondenspiimaga, sega juurde rumm ning tõsta 10 minutiks külma tahenema. Puhasta pistaatsiapähklid. Pintselda koogi alumist ratast piimaga, määri kreem koogile, puista peale pooled pähklid ning kata teise koogikettaga. Pintselda ka seda pealt piimaga ja kata kreemiga. Pudista peale äralõigatud õhuke koogikiht ning allesjäänud pähklid.

Mee-kõrvitsakeeks

Foto: Jaan Heinmaa


Retsept: Raili Mikk

6-le

See on hea retsept, kui sul on eelmisest aastast järel veel marineeritud kõrvitsaid.

2 dl marineeritud kõrvitsaid
3,5 dl nisujahu
0,5 tl soodat
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl kaneeli
0,5 tl soola
2 muna
1 tl kookosrasva
1 dl mett

Kurna kõrvitsad ja tambi pudrunuia või kahvliga katki. Sega kuivad ained omavahel. Vahusta munad, mikserda kookosrasva, mee ja kõrvitsaga ning kalla jahu hulka. Sega õrnalt läbi ja küpseta 180-kraadises ahjus 40 minutit. Kui tahad magusamat ampsu, määri keeksiviilule mee-kaneelivõiet.