Foto: Pixabay
Pirnist õhkub sellist maitsete elegantsi, millele ei saa vastu ükski teine puuvili. Pirn on tervisele ka väga kasulik, see on üks kõige kiudainerikkam puuvili üldse, nimelt on 100 g pirni viljalihas 3,9 g kiudaineid. Pirn mõjub hästi seedimisele, aidates organismil mürke ja vedelikke väljutada ning luues soodsa pinnase headele kõhubakteritele. Pirnid sisaldavad ka joodi, mis normaliseerib kilpnäärme tööd. Kui hakkad pirnidest kooke valmistama, siis vali võimalusel väiksemat sorti tihked pirnid, mis ei lagune küpsetades laiali.

Pirni-mandlikook

Foto: Angeelika Kang-Osula

See on rikkaliku ja mahlase mandlikattega pirnikook, kus võid soovi korral mandlid asendada sarapuupähklitega. Intensiivsema maitse saad, kui röstid kooritud mandlid eelnevalt ahjus ja seejärel jahvatad peeneks jahuks.

PÕHI:
150 g võid
1 dl tuhksuhkrut
2 munakollast
2 tl riivitud sidrunikoort
3,5 dl jahu
1 tl soola

TÄIDIS:
90 g pehmet võid
1,5 dl fariinsuhkrut
2 muna
120 g jahvatatud mandleid
3 sl jahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillsuhkrut
2 suurt pirni

Vahusta toasoe või ja tuhksuhkur. Lisa munakollased, sidrunikoor ning omavahel segatud jahu ja sool. Suru tainas võitatud pikliku või 24 cm läbimõõduga koogivormi põhja ja äärtesse. Vahusta toasoe või ja pool fariinsuhkrut kohevaks. Lisa munad, mandlijahu, jahu, küpsetuspulber ja vanillsuhkur, sega ühtlaseks ja vala tainale. Pese ja koori pirnid, poolita ja eemalda südamik. Lõika sektoriteks. Aseta pirnid kõige peale ja küpseta 175-kraadises ahjus 45 minutit. Serveeri soojalt.

Tagurpidi pirnikook

Foto: Angeelika Kang-Osula

Lihtsamast lihtsam tagurpidikook, mis valmib vähese vaevaga. Kasuta võimalusel lehttainast, sest see annab koogile väga hea meki. Pirnid vali selle järgi, kui suurt vormi või panni kasutad.

6 pirni
100 g võid
1,5 dl suhkrut
300 g lehttainast

Pese ja koori pirnid. Poolita, eemalda südamik ja lõika sektoriteks. Määri pehme või ühtlase kihina 20 cm läbimõõduga ja metallist käepidemega panni või metallist koogivormi põhja ja servadele. Raputa peale suhkur. Aseta ringiratast peale pirnid, lõikepind ülespoole. Kuumuta pliidil keskmisel kuumusel panni aeg-ajalt raputades 15 minutit, kuni suhkur karamellistub ja pirnid pehmenevad. Rulli tainas veidi suuremaks kettaks, kui on panni läbimõõt, ja aseta pirnidele peale. Suru tainaringi servad sisse. Küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit. Vähenda ahjukuumus 175 kraadile ja küpseta veel 15 minutit. Lase 10 minutit jahtuda ja kummuta serveerimisalusele.

Mahlane pirnikook

Foto: Pixabay

Kook, mida võid teha nii värskete pirnide kui ka pirnikompotiga. Fariinsuhkur annab sellele võrratu karamellimaitse.

450 g konserv- või värskeid pirne
200 g võid
1,5 dl suhkrut
5 muna
1 dl fariinsuhkrut
4 dl nisujahu
2 tl vanill- või vanilliinsuhkur
3 tl jahvatatud kaneeli

SERVEERIMISEKS
vahukoort või vanillijäätist

Määri lahtikäiv tordivorm võiga ja raputa üle jahuga. Nõruta pirnid ning lõika viiludeks. Vahusta suhkur ja või ning lisa pidevalt edasi vahustades ühekaupa munad. Sega kuivained ja lisa munavahule. Kalla kolmandik tainast vormi, selle peale viilutatud pirnid ja kõige peale ülejäänud tainas. Küpseta ahju alumisel siinil 175 kraadi juures tund aega. Lase koogil vormis jahtuda.

Pirni-martsipani-šokolaadipirukas

Foto: Angeelika Maasik

Pirni ja martsipani magus kooslus on vankumatu. Kui nende tainapesa veel mõru sulašokolaadiga üle pintseldada, saab pirukapõhi hullutavalt krõbe.
TAINAS:
2 dl nisujahu
1 dl täisteranisujahu
120 g külma võid
näpuotsaga soola
2 sl külma vett
vormi määrimiseks võid

TÄIDIS:
50 g 70% šokolaadi
1 muna
1 dl 35% koort
125 g martsipani
3 pirni
pealeraputamiseks tuhksuhkrut
  1. Sega jahud ja sool, lisa külma või kuubikud ning surista kombainis või näpi sõrmedega, kuni võitükid on hernetera suurused. Lisa külm vesi ja sõtku võimalikult väheste liigutustega tainaks. Aseta tainapall kilega kaetult pooleks tunniks külmikusse.
  2. Kuumuta ahi 210 °C. Määri piklik koogivorm võiga. Rulli tainas küpsetuspaberil vormisuuruseks ristkülikuks ja tõsta koos paberiga tagurpidi vormi. Eemalda paber ja suru tainaääred ilusti vormi servale kinni. Lõika ära üle ääre ulatuvad tainaribad, vooderda tainas küpsetuspaberiga ning täida vorm küpsetusubade või kuivatatud hernestega. Küpseta ahju allosas 15 minutit, eemalda paber ja oad ning küpseta veel 15 minutit. Võta tainas ahjust.
  3. Alanda ahju kuumus 180 °C. Sulata šokolaad ja määri pintsliga kuumale pirukapõhjale, ka külgedele. Lõika pirnid pikuti pooleks, eemalda lusikaga südamikud ja lõika peaaegu lõpuni viiludeks. Täida südamikuaugud martsipaniga ja aseta pirnipoolikud vormi. Ülejäänud martsipan riivi ja sega lahtiklopitud muna ja vahukoorega. Jaota segu lusikaga vormi pirnide vahele. Küpseta ahju ülaosas, kuni täidis on hüübinud ja pind kuldkollane, selleks kulub 25–30 minutit. Lase jahtuda, enne kui lahti lõikad. Serveerimisel raputa üle tuhksuhkruga.

Rohke pirni-põldmarjatäidisega krepid

Foto: Katrin Press

700 g kooritud ja tükeldatud pirne
200 g põldmarju
1 sidruni riivitud koor ja mahl
25 g võid
0,5 tl kaneeli
100 g suhkrut
1 sl maisitärklist

KREPID:
2 suurt muna
180 ml piima
200 ml jahu
3 sl võid
1 tl kaneeli
100 ml vett
vanillsuhkrut või vanillikaunast kraabitud seemneid

  1. Sulata või kastrulis ja pane sinna pirnitükid, põldmarjad, sidrunikoor ja -mahl, kaneel ning suhkur. Hauta, kuni õunad on enam-vähem pehmed.
  2. Lahusta maistärklis väheses külmas vees ning lisa segule. Kuumuta veel korraks ning tõsta siis jahtuma.
  3. Krepitaina jaoks sulata või, sega kokku kõik pannkoogitaina komponendid ning jäta vähemalt 30 minutiks külmkappi tõmbama.
  4. Küpseta õhukesed ülepannikoogid, täida pirni-põldmarjatäidisega ja keera rulli.