Foto: Gregor Jürna
Hakklihast hautised valmivad peaaegu sama kärmelt kui kotletid. Värskete köögiviljade puhtad maitsed ja suured mahlakad värske rosmariiniga maitsestatud hakklihatükid meeldivad ka väikestele, kes alles näputoitu söövad. Parima tulemuse saad, kui hautad toidu valmis malmpotis.

Koostisosad:

  • 500 g lamba- või veisehakkliha
  • peotäis värskeid rosmariinioksi (u 10 tk)
  • 1 noor kaalikas (500 g)
  • 200 g värsket porgandit
  • 700 g värsket kartulit
  • 350 g noort peakapsast
  • 250 g porrut
  • 2 tl kuivatatud rosmariini
  • 30 g võid
  • sl oliiviõli
  • meresoola, musta pipart

Valmistamine:

  1. Kuumuta ahi 180 °C. Pese värske kartul ja porgand hoolikalt, jäta koor peale. Tee suur tükeldus – väiksemad kartulid pooleks, suuremad neljaks, porgandid samuti. Koori kaalikas ja lõika 2 cm kuubikuteks. Kapsas lõika suurteks tükkideks ja porru 3 cm juppideks. Mõõda ahjupoti põhja või ja 3 sl õli, tõsta ahju sulama.
  2. Kui või on sulanud, kalla kõik köögiviljad ahjupotti, raputa üle kuivatatud rosmariini, veidikese meresoola ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Sega läbi, kata kaanega ja pane pooleks tunniks ahju omas mahlas küpsema.
  3. Kuumuta pannil 1 sl oliiviõli, lisa pooled värsked rosmariinioksad ja pool hakklihast, pruunista hakkliha suurte tükkidena ja kalla ahjupotti köögiviljadele. Korda ülejäänut õli, rosmariini ja hakklihaga. Sega kergelt läbi ja hauta ahjus veel 45–60 minutit, kuni kõik on küps. Kui sulle meeldivad krõmpsuvad köögiviljad, lühenda hautamisaega. Kui soovid, serveeri hautist koos naturaalse jogurti või hapukoorega.