Hõrk klaarsäga serveeritud kartuli-juurselleripüreega ja võis praetud miniköögiviljadega Klaarsäga
Pärnu restorani Noot peakokk Rudolf Visnapuu katsetas retseptides Eesti uusimat kala ehk klaarsäga. Tegemist on Hollandist pärist klaarsäga nimelise valgelihalise kalaga.

Koostisosad:

Hõrk klaarsäga serveeritud kartuli-juurselleripüreega ja võis praetud miniköögiviljadega

  • 200 g Klaarsäga fileed
  • 150 g Erinevaid miniköögivilju (porgand, suvekõrvits, spargel, lillkapsaõisikud)
  • Juursellerit
  • Loorberilehti
  • Kartulit
  • Küüslauku
  • Kohvikoort
  • Meresoola
  • Musta pipart
  • Sidrunimahla maitse järgi
  • Võid ja õli praadimiseks
  • Värskeid ürte kaunistuseks

Valmistamine:

  • Lõika klaarsäga fileest 200 g tükid. 
  • Tõsta filee küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. 
  • Määri klaarsäga pealt võiga, maitsesta soola ja valge pipraga. 
  • Küpseta kala eelsoojendatud ahjus 180 C juures 15-17 minutit. 
  • Kuna ahjud on kõikidel kodus erinevad, siis kontrolli kala valmidust! Serveeri kala koos lisanditega.
  • Miniköögiviljad: Koori ja lõika köögiviljad endale parajateks tükkideks. 
  • Aja vesi potis keema, lisa sool ning köögiviljad ning keeda 1 minut. 
  • Kurna köögiviljad ning jahuta jääkülmas vees. Peale seda võta veest välja, kuivata sõela peal mõni minut ning prae koos võiga 2 minutit. 
  • Maitsesta soolaga, ning serveeri kala kõrvale.
  • Kartuli-juurselleripüree: Juurseller koori ning keeda koos küüslaugu ja loorberi lehtedega vees pehmeks. 
  • Kalla vesi ära, võta loorberilehed välja, lisa kohvikoort ja võid ning aja korraks poti sees keema. 
  • Peale seda püreeri blenderi abiga ühtlaseks massiks. 
  • Et tükke vältida lase korra mass läbi sõela. Lisa pool kogust kartulipüreed. 
  • Lisa kindlasti veidi võid ja ka värskeid ürte maitseks. 
  • Serveeri kuumana kala kõrvale.
  • Kaunista värskete ürtidega ja pigista veidi sidrunimahla peale.
  • Head isu!

Esmakordselt 2016 aasta suvel Eestisse jõudnud kala. Klaarsäga on kasvatatakse väga väikese ökoloogilise jalajäljega Hollandi farmis, kus tootmisprotsessides ja tehnoloogiate valikul pööratakse suurt tähelepanu nii kalade heaolule, kvaliteedile kui looduse säästmisele.