Klaarsäga Klaarsäga
Pärnu restorani Noot peakokk Rudolf Visnapuu katsetas retseptides Eesti uusimat kala ehk klaarsäga. Tegemist on Hollandist pärist klaarsäga nimelise valgelihalise kalaga.

Koostisosad:

Hõrk klaarsäga serveeritud koos juurselleripürree, praetud enoki seente ja värske spinatiga ning punase veini kastmega

  • 180 g Nahaga klaarsäga fileed
  • Meresoola
  • Valget pipart
  • Võid
  • 3 sl Juurselleripüreed
  • 5 g Värsket spinatit
  • 5 g Värskeid enoki seeni
  • 2 sl Punast veinikastet
  • Musta pipart
  • Oliiviõli
  • Värskeid ürte kaunistuseks

Valmistamine:

  • Lõika klaarsäga fileest 180g tükid. Prae võiga pannil kahelt poolt ning maitsesta soola ja pipraga. Küpseta ahjus 180 C juures 5-7 minutit. Serveeri koos lisanditega.
  • Praetud enoki seened ja spinat. Kuumuta pann. Lisa või, lase sulada ning prae fileetükk mõlemalt poolt kuldseks. Maitsesta soola ja pipraga. Prae pannil pidevalt segades 1 minut, lisa veidi soola ja serveeri kohe.
  • Selleripüree. Juurseller koori ja tükelda ning keeda koos küüslaugu ja loorberi lehtedega vees pehmeks. Kalla vesi ära, võta loorberilehed välja, lisa kohvikoort ja võid ning aja korraks poti sees keema. Peale seda püreeri blenderis ühtlaseks massiks. Vajuta mass lusika abil läbi sõela. Aja püree veel kord soojaks, maitsesta soola ja valge pipraga ning serveeri koos kalaga.
  • Punase veini kaste. Keeda kalapuljongist ja kuivast punasest veinist kaste. Kaste ei tohi olla liiga vürtsikas.
  • Praad kaunista värskete ürtidega
  • Head isu!

Esmakordselt 2016 aasta suvel Eestisse jõudnud kala. Klaarsäga on kasvatatakse väga väikese ökoloogilise jalajäljega Hollandi farmis, kus tootmisprotsessides ja tehnoloogiate valikul pööratakse suurt tähelepanu nii kalade heaolule, kvaliteedile kui looduse säästmisele.