.
Sügavkülmutatud vilju on mugav kokkamisel tarvitada, sest need on juba puhastatud ja kasutusvalmis. Kõrghooajal kiiresti külmutatud köögi- ja puuviljad ning marjad sisaldavad pea sama palju vitamiine ja mineraalaineid kui värsked. Seekordsete roogade valmistamiseks kulub kõige enam pool tundi.

Porgandi-läätsesupp kikerhernestega

Soojades toonides vürtsikas supp pakatab kasulikest taimsetest valkudest ja kiudainetest. Garam masala maitseainet on mugav kasutada, sest see sisaldab mitmeid mõnusaid India vürtse ühes purgis. Võid aga suppi maitsestada endale meelepäraselt, lisades näiteks hoopis karripulbrit, vürtsköömneid, kurkumit vms.

NELJALE / Valmistusaeg 30 minutit

Gluteenivaba, laktoosivaba, vegan

2 sl oliiviõli
1 sibul
2 küüslauguküünt
1 tl koriandripulbrit
1 tl tšillihelbeid või pool tšillikauna
1–2 sl garam masala maitseainesegu
0,5 l vett
400 g külmutatud porgandeid
100 g punaseid läätsesid
400 ml kookospiima
150 g konservkikerherneid
2 sl õli
maitseaineid
soola
kaunistuseks värsket koriandrit ja kookospiima

Haki sibul ja küüslauk. Kuumuta pannil oliiviõli. Tõsta sibul-küüslauk pannile, lisa koriandripulber, tšilli, garam masala ja sool. Prae nõrgal kuumusel segades, kuni aroomid vallanduvad ja sibul-küüslauk pehmenevad, umbes 5 minutit.

Kuumuta soolaga maitsestatud vesi potis keema. Lisa külmutatud porgandid, läätsed, sibula-küüslaugusegu pannilt ja keeda umbes 15 minutit. Lisa kookospiim (jäta veidi purgi põhja supile niristamiseks) ja lase korraks keema tõusta. Vala supp blenderisse ja püreesta. Kui tundub, et supp on liiga paks, lisa natuke kuuma vett. Vala potti tagasi, maitse ja lisa vajadusel maitseaineid.

Sel ajal kui supp keeb, võta ette kikerherned. Nõruta kikerherned, loputa jooksva vee all sõelal läbi ja lase köögi­paberil taheneda. Kuumuta pannil õli. Tõsta kikerherned pannile, lisa maitse järgi samu maitseaineid, mida supilegi, ning veidi soola. Prae kikerherneid segades 5–7 minutit.

Kaunista supp serveerimisel koriandrilehtede, veidikese kookospiima ja praetud kikerhernestega.

.

Troopiline rohesmuuti

Kui tõstad blenderisse külmutatud viljad, saad jaheda joogi jäätükke lisamata. Võid panna sellesse smuutisse ka marju, arvesta aga, et sel juhul ei säili ergas roheline värv.

KAHELE/ Valmistusaeg 5 minutit

Gluteenivaba, laktoosivaba, vegan

150 g külmutatud spinatit
100 g külmutatud ananassitükke
100 g külmutatud mangotükke
1 tl vanilliekstrakti, -pastat või -pulbrit
4 dl (üks purk) kookospiima

Tõsta kõik koostisained blenderisse ja töötle ühtlaseks joogiks.

.

Kinoaroog hakkliha ja aedviljadega

Toekas, tervislik ja maitsev õhtueine ei pea tähendama tundide viisi köögis asjatamist. Mõnus panniroog valmib vaid poole tunniga. Kui toitu jääb üle, saad selle endale järgmisel päeval tööle või kooli karbiga kaasa võtta.

KOLMELE / Valmistusaeg 30 minutit

Gluteenivaba, laktoosivaba

100 g kinoad
300 ml vett
2 sl oliiviõli
400 g veisehakkliha
250 g külmutatud aedviljade segu (mais, hernes, porgand)
2 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 tl tšillihelbeid või -pulbrit
1 väike punane sibul
soola, musta pipart
2 sl värsket peterselli

Pese kinoaseemned voolava vee all tihedal sõelal läbi. Kuumuta need seejärel veega keema. Keeda nõrgal kuumusel 10 minutit, selle ajaga peaks vesi olema imendunud ja seemned muutunud läbipaistvamaks. Vajadusel nõruta. Sega kinoa kahvliga kohevamaks.

Sel ajal kui kinoa keeb, saad tegutseda pannirindel. Kuumuta õli ja lisa hakkliha. Prae läbi, kuni punane värvus on kadunud. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa külmutatud aedviljad, sega läbi ning maitsesta vürtsköömnete ja tšilliga. Kuumuta hakkliha-aedviljasegu, kuni aedviljad on läbi kuumenenud. Viiluta õhukeselt punane sibul ja lisa kõige lõpus lihale-aedviljale. Sibul ei pea läbi küpsema, võib jääda krõmps. Lõpuks lisa hulka keedetud kinoa, sega kõik läbi ja maitsesta vajadusel. Puista roale hakitud peterselli.

.

Küüslaugused oad seentega

Kiirelt ja lihtsalt valmiv roog sobib omaette söömiseks või lisandiks kalale, kanale või lihale.

NELJALE / Valmistusaeg 15 minutit

Gluteenivaba, laktoosivaba, vegan

200 g külmutatud Türgi ube
200 g külmutatud šampinjone
3 küüslauguküünt
2 sl oliiviõli
soola, musta pipart

Lase seentel sulada ja nõruta tekkinud vedelikust. Ube ei pea sulatama, blanšeeri need enne tarvitamist. Selleks kuumuta potis vesi keema ja tõsta oad sisse. Keeda üks minut ja nõruta sõelal.

Haki küüslauk. Kuumuta pannil õli. Lisa seened, oad ja küüslauk, maitsesta soola ja pipraga. Prae nõrgal kuumusel umbes 10 minutit ja vahepeal sega.

.

Lillkapsa-brokoligratään

Juustune gratään on tänu kapsastele kerge, teisalt tänu juustule ja munadele parajalt toekas. Ühesõnaga täiuslik!

NELJALE / Valmistusaeg 30 minutit

Gluteenivaba

200 g külmutatud lillkapsast
200 g külmutatud brokolit
vormi määrimiseks võid
2 muna
1,5 dl piima
1 sl sinepit
100 g (70 g + 30 g) riivitud juustu
3 sl hakitud tilli
soola, musta pipart

Lase lillkapsal ja brokolil sulada, vala ära tekkinud vesi. Määri väiksem ahjuvorm seest võiga. Tõsta lillkapsa- ja brokolitükid sisse. Klopi kausis kahvliga lahti munad, lisa vispeldades piim. Sega hulka ka sinep, 70 g riivitud juustu ja hakitud till. Maitsesta soola ja pipraga. Vala muna-piimasegu vormi brokolile ja lillkapsale. Puista peale ülejäänud riivitud juust.

Küpseta vormi 200 kraadi juures 20–25 minutit. Küpsetamise lõpuosas võid gratääni tõsta mõneks minutiks ahjus kõrgemale ja lülitada sisse grillrežiimi.