.
Külma aja salatid on suurepärased vitamiiniallikad. Kasuta talvesalatites hooajalisi köögi- ja puuvilju, nagu kapsas, peet, maguskartul, porgand ja sekka ka tsitruselisi ja granaatõuna

Ehkki värsket salatit praegu peenralt nii naljalt enam ei saa, ei tasuks siiski rohelisi lehtvilju unustada – suurepäraselt sobivad tumerohelised tegelased, nagu spinat, rukola või lambasalat. Toekamaks saad salati teha, kui lisad teravilju, kaunvilju ja pähkleid-seemneid, nii pole salat mitte lihtsalt lisand, vaid täiesti omaette toidukord.

Salatite suur pluss on kiire valmimine – ühegi siinoleva taldrikutäie valmistamiseks ei kulu üle 15 minuti. Kui salatit üle jääb, saab selle karbiga järgmisel päeval tööle või kooli kaasa võtta.

Peedi-kikerhernesalat fetaga

.

Lambasalati asemel võid kasutada ka muid rohelisi lehti või nende segu – spinatit, rukolat, lehtkapsast või muud rohekraami. Sidrunimahla asemel sobib punase veini äädikas või paks palsamiäädikas.

ühele; gluteenivaba

> 180 keedetud peeti
> peotäis lambasalatit
> 80 g kikerherneid (konservist)
> 75 g fetajuustu
> oliiviõli, sidrunimahla, soola ja pipart

Tükelda peet meelepärasteks tükkideks. Puista salatilehed taldrikule, tõsta neile peeditükid ja kikerherned. Pudista peale fetajuust. Nirista salatile veidi oliiviõli ja sidrunimahla, maitsesta soola ja pipraga.

Bataadi- ja maisisalat avokaadoga

.

Karotenoididerikas soojades toonides salat saab kreemisust avokaadost, häid rasvu lisavad veelgi oliiviõli ja kõrvitsaseemned.

ühele; gluteenivaba, vegan, laktoosivaba

> 100 g bataati
> 1 sl oliiviõli
> 50 g konservmaisi
> 1 avokaado
> 1,5 sl kõrvitsaseemneid

Kaste:

> 1 sl oliiviõli
> 1 sl laimimahla
> 0,5 tl tšillihelbeid või -pulbrit
> 1 küüslauguküüs
> soola, pipart

Ribasta bataat juurviljalõikuri või spiraalitajaga. Kui kumbagi pole, saad hakkama ka jämedama riiviga. Kuumuta pannil õli ja prae bataat kiirelt läbi. Kuumutada tuleks vaid nii palju, et ribad muutuksid veidi pehmemaks, selleks kulub minut-paar. Lase bataadil jahtuda. Lisa konservmais, tükeldatud avokaado ja kõrvitsaseemned. Kastmeks vispelda kokku oliiviõli, laimimahl, tšilli, sool ja pipar. Vala salatile.

Krõmps taipärane salat maapähklikastmega

.

Üllata end tõeliselt maitsva salatiga, mille aasiapärase nüansi saladus peitub kreemjas maapähklikastmes. Kui soovid vürtsikamat tulemust, lisa ingverit, küüslauku ja tšillit rohkem, kui retseptis kirjas.

kahele; (gluteenivaba sojakastme korral), laktoosivaba, vegan

> 150 g punast kapsast
> peotäis suhkruherneid
> 1 väike porgand
> 1 dl keedetud täisterariisi
> 2 sl röstitud maapähkleid
> 2 sl hakitud värsket koriandrit

Kaste:

> 2 sl maapähklivõid
> 1 sl sojakastet
> umbes sentimeetrine jupp ingverijuurt
> 1 küüslauguküüs
> 0,5 tl tšillihelbeid
> 1 sl vett (vajadusel)

Lõika punane kapsas õhukesteks ribadeks. Mulju kausis kätega, et kapsas pehmemaks muutuks. Lõika suhkruherned diagonaalis tükkideks. Ribasta porgand juurviljalõikuri või riiviga. Sega omavahel kapsas, suhkru­herned, porgand, keedetud riis, maapähklid ja koriander.

Kastme valmistamiseks vispelda kokku maapähklivõi ja sojakaste. Kui maapähklivõi on liiga paks ja kõva, soojenda seda hetk mikrolaineahjus või pliidil potikeses – nii muutub see vedelamaks. Riivi ingver ja küüslauk, lisa koos tšillihelvestega. Kui soovid vedelamat kastet, kalla juurde sutsuke vett. Vala kaste salatile ja sega läbi.

Lillkapsa- ja brokolisalat

.

Kahe kapsa salat saab lisakrõmpsu röstitud mandlitest ja magusust kuivatatud jõhvikatest.

kahele; gluteenivaba

> 45 g mandleid
> 170 g lillkapsaõisikuid
> 150 g brokoliõisikuid
> 80 g kuivatatud jõhvikaid
> 4 sl lahjat majoneesi (3%)
> sutsuke sidrunimahla
> soola, pipart

Rösti mandleid kuumal kuival pannil. Hoia silma peal, et need kõrbema ei läheks. Lase mandlitel veidi jahtuda ja haki väiksemaks. Haki ka lillkapsa- ja brokoliõisikud väiksemateks tükkideks. Lisa mandlid ja jõhvikad ning majonees. Maitsesta vähekese sidrunimahla ning soola ja pipraga. Sega salat läbi.