Foto: Pixabay
Smuutid on tõusev trend. On neid, kes religioosselt neid kreemiseid jooke tarbivad, kuid ka neid, kes on mõne katsetuse järel loobunud. Põhjuseks võib olla üks neist allpool välja toodud vigadest, mis on smuuti maitse või tekstuuri rikkunud. Vaata, millised on suurimad ja ka tavalisemad vead smuutide tegemisel!

Vähene blenderdamine
Smuuti on kiire ja lihtsasti valmistatav, aga jäta piisavalt aega blenderdamiseks. 10-15 sekundist ei piisa korraliku smuuti valmistamiseks. Blenderda minimaalselt 1 minut, et smuuti saavutaks oma täiusliku tekstuuri ja segu oleks ühtlaselt pehme ning kreemine.

Paksendaja puudumine
Heal smuutil on alati üks koostisosa, mis aitab smuuti siduda ühtlaseks ja kreemiseks. Virsik, avokaado, aprikoos, mango ja banaan aitavad sind. Pole vaja neid kõiki korraga kasutada, aga kasutades vähemalt ühte nendest, saad hea kreemise ja õige konsistentsiga smuuti. Võid smuutile lisada ka lusikatäie chia-, kanepi- või linaseemneid. Need mitte ainult ei paksenda, vaid annavad lisaks ka hea doosi häid oomega-rasvhappeid, mis omakorda aitavad toitainetel paremini imenduda.

Pulbrite üledooseerimine
Erinevate supertoitude ja jahude lisamine mõjutab smuuti toiteväärtust ning vitamiinide ja mineraalide sisaldust. Ole tähelepanelik nende doseerimisel ja loe tähelepanelikult igalt pakendilt, ega sinna ei oleks lisatud kunstlikke magustajaid või muid tundmatuid koostisosasid. Jälgi ka päevast soovitatud kogust ja tunneta oma keha. Kõige lihtsam on kasutada juba valmistehtud supertoidu segusid, kui kõiki asju ükshaaval osta ja siis hommikul pead murda, mida ja kui palju kasutada.

Liiga magus
Kindlasti ära lisa suhkrut. Seda nippi kasutavad ainult kiirtoidukohad, et smuutile hea maitse anda. Smuuti magustamiseks on olemas looduslikke asendusi, nagu näiteks mesi, datlid (kivideta) ja agaavisiirup. Kui ostad poest mandli-, riisi-, soja- või kaerapiima, siis vali kindlasti magustamata variant. Vedelikuna kasuta täiesti tavalist kraanivett. Pole vaja raisata raha magustatud poemahladele, mis sisaldavad suures koguses suhkruid. Hea valik on veel kookosvesi, kevadel kasemahl jne.

Foto: Pixabay


Vähem on rohkem
Kiusatus on alati lisada maksimaalselt koostisosi ühte smuutisse. See peab kaitsma päikese eest, tegema tugevaks, targemaks, saledamaks ja mitu korda ilusamaks. Seda pole mõtet loota, et üks smuuti parandab kõik vead. Paljud asjad just näiteks rohelistes smuutides ei sobi omavahel kokku ja võivad tekitada puhitusi ning ebameeldivaid gaase. Ei ole mõtet visata blenderisse avokaaodot, banaani, marju, köögivilju, seemneid, pähkleid, idusid, rohelist ja peoga supertoite, lootes sealt mingit imeeliksiiri. On mingid asjad, mis sobivad ja mingid asjad, mis ei sobi üldse. Kõige kindlam on kasutada 3-4 põhikoostisosa ja alustada lihtsamate smuutiretseptidega.

Liiga palju jääd
Jää üleküllus võib ära rikkuda maitse, tehes smuuti vesiseks ja liiga vara lisatud jää ei lase headel rasvadel ja toitainetele omavahel seguneda. Lisa jää alati kõige lõpus, kui kõik on juba ühtlaseks massiks mikserdatud, nii on sul ka parem ülevaade palju veel vedelikku vaja lisada on. Üks hea idee on jääkuubikute restis külmutada hoopiski järele jäänud mandlipiima või värskelt pressitud mahla.

Liiga lahja ja vesine
Lisades alguses korraga kogu vedeliku, võib tulemuseks olla üks ebaõnnestunud smuuti ja lahja lurr. Selle vältimiseks lisa alguses pool planeeritavast vedelikust, blenderda 30 sekundit ja vastavalt vajadusele saad lisada teise osa vedelikust. Nii on sul suurem kontroll maitse ja tekstuuri üle. Loomulikult võid lisada alati juurde peotäie marju, pool banaani ja mõned viilud puuvilja, kui vedelikuga liiale läksid, aga siis võivad jällegi maitsed tasakaalust ära minna. Jälgi, et koostisosad oleksid veega kaetud, tavaliselt on see piisav kogus vedelikku. Roheliste smuutide puhul see reegel aga ei kehti, sest lehed on kohevad ja võtavad alguses suure osa ruumist enda alla.

Toored puuviljad
Sa ei söö ju tooreid puuvilju, seega ära kasuta neid ka oma smuutides. Banaan, mis on alles roheline, ei anna välja maitset ja tekstuuri, et teha sellest head smuutit. Kõige lihtsam on veenduda, et puuvili on juba ostes valmis või lasta sellel kodus järelvalmida. Iga vili maitseb kõige paremini siis, kui ta on täiesti valminud. Tihti kipuvad just avokaadod meil siin Eestis alaküpsenud olema. Osades supermarketites on eraldi saadaval ka küpsed avokaadod, eelista võimalusel neid.

NIPP! Järelvalmimiseks on avokaadosid soovitatav hoida toatemperatuuril banaaniga koos ühes paberkotis.

Retseptis liiga kinni
Alguses on hea turvalisuse mõttes läbi teha mõned retseptid, et saada aru, millised maitsed omavahel sobivad. Kui esimesed sammud on tehtud, siis seda vabamalt võib ka ise hakata kombineerima erinevaid maitseid.

Allikas: smuutid.ee