.
Kooli avatakt on alati veidi pidulik — isegi siis, ­kui peres pole esimesse klassi minejat. Rita Osa ­küpsetas erilise päeva auks ühe hunnitu koogi. Rikkalikult mahlases šokolaadikoogis asendab muna banaan, ­selle maitse jääb aga diskreetselt šokolaadi varju.

KOOK:
250 g (külmutatud) musti sõstraid
200 g 70% šokolaadi
200 g võid
2 kuhjaga teelusikatäit küpsetuspulbrit
3 dl jahu
1,5 banaani
2 dl rafineerimata roosuhkrut
näpuotsaga soola
vormi määrimiseks pehmet võid ja üleraputamiseks riivsaia

GLASUUR:
100 g 70% šokolaaditükke
100 ml 35% koort
kaunistuseks 2–3 dl mustikaid, 2–3 dl vaarikaid

1 Tõsta mustad sõstrad sulama. Kuumuta ahi 175 °C. Määri 1,5-liitrine rõngasvorm seest võiga ja raputa üle riivsaiaga. Vajuta banaanid kahvliga puruks ja sega roosuhkru ja soolaga.
2 Sulata veevannil või ja šokolaaditükid, sega ühtlase massini. Vala banaanidele ja sega ühtlaseks.
3 Sõelu juurde jahu ja küpsetuspulbri segu ning viimasena sega juurde poolsulanud mustad sõstrad.
4 Tõsta tainas lusikaga vormi, sest see on valamiseks liiga paks, ja tasanda pind. ­Küpseta ahju keskosas 35–40 minutit, kuni kooki torgatud tikk väljub peaaegu puhtana. Kook peab jääma seest mahlaselt nätske, ära üle küpseta! Lase koogil vormis jahtuda ja kummuta see alles leigena otse serveerimisalusele.
5 Glasuuriks kuumuta vahukoor keemiseni ja vala šokolaaditükkidele. Sega, kuni saad ühtlase läikiva massi. Vala see täiesti jahtunud koogile. Täida koogi õõnsus vaarikate ja mustikatega ning kuhja marju pealegi. Kook säilib külmikus mitu päeva.


Siit valik teisigi torte, millega last koolimineku puhul üllatada!

ÜLLATA LAST — tee talle kooli alguse puhul sefiiritort!

RETSEPT | Maailma kõige lihtsam küpsisetort

MIDA VALMISTADA TÕELISTELE SÕPRADELE? Mahlane ja suus sulav vahukoore-kirsitort