Foto: Pixabay
Ürtidest ja vürtsidest segud on põnevad teha ning tervise mõttes kasulikumad kui poest ostetud. Selles mängus reegleid ei ole. Tasub teha just selliseid kombinatsioone, mida meeleldi kasutama hakkaksid. Et katsetamisest täit mõnu tunda, peaks lisama ka mõne uudse ja julge komponendi, olgu selleks purustatud norileht, kuivatatud mustasõstralehed, mõni marjajahu või erilise värvi- ja maitsenüansiga sool. Kellel pole viitsimist maitsetaimede kuivatamisega mässata, leiab kõik vajamineva ka poelettidelt ja mõnel juhul apteegist. Puhtama ja põnevama kraami hankimiseks tasub külastada ka ökopoode.

Vetikanüansiga kalasool


Võta 1 tükeldatud norileht, 0,5 tl kuivatatud tšillit, 1 tl kuivatatud laimikooreribasid ja 0,5 tl purustatud musta pipart ning pane köögikombaini. Lisa 1 sl jämedat meresoola. Jahvata, kuni nori on muutunud väikesteks helvesteks ja teiste komponentidega enam-vähem segunenud.

Rosmariini-apelsinisool kalale, mereandidele või saiatainasse


Peenesta köögikombainis 2 suure oksa jagu rosmariinilehti ja näputäis saialille õielehti. Lisa 1 apelsini ja 1 sidruni peenelt riivitud koor ning 100 g peenikest meresoola. Hõõru ürdid ja sool sõrmedega kokku. Kasuta segu kohe või laota õhukese kihina kuivama. Kinnises purgis säilib 1 kuu.

Rõõmsavärviline segu linnulihale


Sega köögikombainis kokku võrdsetes osades kuivatatud peterselli, salveid, tüümiani, karulauku ja punasesõstrajahu. Lisa paar loorberilehte ja roosat Himaalaja soola. Purusta, kuni kõik on ühtlane.

Vahemereline ürdisool


Võta võrdsetes osades kuivatatud basiilikut, punet, tüümiani, majoraani, salveid ja aed-piparrohtu, purusta ja sega meresoolaga.

Idamaine segu vokiroogadele


Purusta köögikombainis 0,5 tl kuivatatud tšillit, 3 kaffirlaimilehte, 0,5 tl jahvatatud ingverit, 1 väike kaneelikoor ja 2 tl Sichuani ehk aniisipipart. Sega juurde sool.

Foto: Pixabay

Veskisool ulukilihale


Sega veskisoola hulka väike peotäis kadakamarju, sama palju roseepipart, veidi sinepiseemneid ja ilu pärast ka näputäis kuivatatud lavendliõisi. Täida veski ja jahvata (uluki)liharoogadele.

Suitsu ja särtsu grillile


Sega suitsusoola hulka 0,5 tl suitsutatud paprika pulbrit ja 0,5 tl kuivatatud tšillit. Segu sobib täiendama ka kuivatatud tüümian.

Juhiseid ürtide korjamiseks ja kuivatamiseks


• Kõik taime maapealsed osad korja kuivatamiseks alati kuiva ilmaga ja soovitatavalt hommikupoole.
• Tugevama varrega liikide, nt liivateede, müntide, pune, iisopi ja piparrohu kogumiseks kasuta kääre. Õrnematel taimedel saab käsitsi lehti ära näpistada.
• Korja lehed enne õitsemist, õied õitsemise algul.
• Kuivatamiseks laota taimed õhukese kihina puhtale paberile, riidele või kuivatusraamile.
• Kuivatamiseks mõeldud ruum peab olema tolmuvaba, kuiv, puhas ja soovitatavalt pime.
• Soojal ja kuival suvel saab taimed kuivaks loomulikes tingimustes, toas kuivavad need umbes nädalaga. Vihmaperioodil ürte kuivatades keera taimi pidevalt kuivamisalusel ja jälgi, et need oleksid võimalikult õhukese kihina.
• Taim on korralikult kuivanud siis, kui see pudeneb sõrmede vahel kergesti tükkideks. Kontrolli samamoodi ka õite, leherootsude ja varte kuivust.
• Kuivatatud taimi hoia pimedas, kuivas ja jahedas kohas. Oma tarbeks kuivatatud taimed on soovitatav kuni kasutamiseni tükeldamata jätta. Nii säilivad aroom ja maitse paremini. Erinevad taimeosad säilivad õige kuivatamise ja säilitamise korral erinevalt: koor 3–4 aastat, õied 2–3, lehed 2, viljad 2, ürt 2–4 aastat.