.
Septembris, pärast suvepuhkusi, on päevad taas argisemad ja tihedalt tegemisi täis. Kui tunned päeva jooksul, et vajad kõigega hakkama saamiseks lisaenergiat, on omavalmistatud energiaampsud asendamatud. Seemnetest ja pähklitest vahepalad pakatavad looduslikust taimsest energiast ja kasulikest ainetest ega sisalda rafineeritud suhkrut.

Müslibatoonid

Klassikalisi müslibatoone on hea tööle, kooli või trenni kaasa võtta, et end vajalikul hetkel energiaga laadida.

12 batooni

Laktoosivaba, gluteenivaba (gluteenivabu kaerahelbeid kasutades)
50 g (5 tk) kuivatatud aprikoose
125 g kaerahelbeid
60 g mandleid või sarapuupähkleid hakituna
45 g (4 sl) päevalilleseemneid
30 g (2 sl) rosinaid
20 g (2 sl) gojimarju
30 g (1 sl) maapähklivõid
1 sl vedelat kookosrasva
80 g vahtra- või agaavisiirupit
1 sl vedelat mett

Purusta kuivatatud aprikoosid köögi-kombainis peeneks kleepuvaks hakkeks. Sega omavahel kaerahelbed, hakitud pähklid, päeva-lilleseemned, rosinad ja gojimarjad. Tõsta maapähklivõi, kookosõli, siirup ja mesi väikesesse potti ning kuumuta segades ühtlaseks. Ära keeda! Lisa kreemjas segu koos aprikoosi-hakkega seemnemassile ja sega kõik hoolsalt läbi.

Kata 20 x 25 cm kandilise ahjuvormi põhi küpsetuspaberiga. Vala segu vormi, aja lusikaga ühtlase kihina laiali. Tasanda pealt ja vajuta lusikaseljaga võimalikult tihedalt kokku. Küpseta 165 kraadi juures 20–25 minutit, kuni mass muutub kuldseks. Lase jahtuda ja lõika batoonideks. Hoia külmkapis, sest nii on batoonid kõvemad. Kui hoiad batoone mitme kihina, aseta kokkukleepumise vältimiseks kihtide vahele küpsetuspaber.

.

Mokapallid kookosega

Tummised ja šokolaadised pallid sobivad hästi kas või magustoiduks. Kui sul lahustuva kohvi pulbrit ei ole, ei pea pallikesed tegemata jääma – need on maitsvad ka ilma selleta. Makapulber on tuntud energiat taastava supertoiduna, nii et kui sul purgike makat kodus olemas, lisa seda kindlasti pallidesse.

6 tk

Laktoosivaba, gluteenivaba, vegan

50 g kookoshelbeid
50 g kivideta datleid
2 sl (toor)kakaopulbrit
1 sl kookosõli
3 sl kakaonipse (purustatud kakaooad)
1 tl lahustuva kohvi pulbrit
1 sl makapulbrit (soovi korral)
0,5 tl vanilliekstrakti
näpuotsaga soola
veeretamiseks u 50 g kookoshelbeid

Tõsta kõik ained (v.a kakaonipsid) köögikombaini. Valmista lõiketeradega ühtlane mass. Sega lõpuks hulka kakaonipsid. Vormi pallid, veereta neid kookoshelvestes. Pallikesi võid hoida toatemperatuuril.

.

Seemneruudud

Magusad ja krõmpsuvad seemneruudud maitsevad eriti hästi koos Kreeka jogurtiga.

12 ruutu

Laktoosivaba, gluteenivaba (gluteenivabu kaerahelbeid kasutades)

2 sl kookosõli
100 g mett
150 g kivideta datleid
100 g päevalilleseemneid
100 g seesamiseemneid
50 g tšiiaseemneid
120 g kaerahelbeid
60 g gojimarju
30 g (toor)kakaopulbrit

Tõsta kookosõli ja mesi väikesesse potti ja kuumuta, kuni mõlemad on vedelad ning segu ühtlane. Ära keeda! Haki datlid väiksemateks tükkideks. Sega suuremas kausis omavahel kõik seemned, datlid, gojimarjad, kaerahelbed ja kakao. Lisa mesi-kookosõli ja sega kõik kokku niiskeks massiks. Seda on kõige praktilisem teha kätega.

Kata umbes 20 x 25 cm kandilise ahjuvormi põhi küpsetuspaberiga. Vala segu vormi, aja lusikaga ühtlase kihina laiali. Tasanda pealt ja vajuta lusikaseljaga võimalikult tihedalt kokku. Lase tunnike külmkapis taheneda, seejärel lõika ruutudeks. Hoia külmkapis, toatemperatuuril lähevad ruudud liiga pehmeks. Kui hoiad ruute mitme kihina, aseta kokkukleepumise vältimiseks kihtide vahele küpsetuspaber.

.

Kaerahelbe-maapähklivõipallid

Maitsvad tummised ampsud seisavad külmkapis nädala jagu, kui enne otsa ei lõpe.

12 tk

Laktoosivaba, gluteenivaba (gluteenivabu kaerahelbeid kasutades), vegan

90 g kaerahelbeid
115 g maapähklivõid
3 sl agaavisiirupit
60 g India pähkleid
½ tl vanilliekstrakti
1 sl lina-, tšiia- või kanepiseemneid

Tõsta kõik koostisained suurde kaussi ja sega ühtlaseks kleepuvaks massiks. Aseta kauss külmkappi ja lase seal 30 minutit seista, et kaerahelbed imaksid niiskust ja muutuksid pehmemaks. Tõsta väike ports massist peopessa. Seda on mugav teha jäätisekulbiga, millega saad umbes supilusikatäie suuruse koguse. Vormi peos palliks. Tee nõnda kõik pallikesed.

.

Ingveri-laimipallid

Pehmemapoolsed pallikesed on värske ja särtsaka maitsega.

6 tk

Laktoosivaba, gluteenivaba, vegan

60 g hakitud India pähkleid
120 g kuivatatud aprikoose
paarisentimeetrine jupp värsket ingverit tükeldatuna
poolelt laimilt riivitud koor
1 tl kookosõli

Tõsta pähklid köögikombaini ja purusta. Lisa kuivatatud aprikoosid, ingver, laimikoor ja kookosõli. Töötle köögikombaini teradega kõik ühtlaseks massiks. Vormi käte vahel pallikesed. Hoia külmkapis.

Allikas: Tervis Pluss