Pankos praetud merikoger juurviljade ja röstitud sidruniga. Shutterstock
Lubadust täites pakume välja järgmise kalaretsepti, millega täna õhtul end kosutada. Selleks pole vaja teha muud kui turult või kohalikust kalapoest tuua suurem koger ja muud juurviljad, maitseained, rasvained ja nii edasi. Teisipäev on ka kalapäev!

Koostisosad:

Pankos praetud merikoger kartulipüree ja röstitud peetidega

  • Suurem merikoger
  • Panko saiapuru
  • Nisujahu
  • Paar-kolm muna
  • Meresoola
  • Paar-kolm sidrunit
  • Kartuleid
  • Kohvikoort
  • Võid (82%)
  • Tilli
  • Väiksemaid peete
  • Suurem maguskartul ehk bataat
  • Rohelisi ube
  • Küüslauku
  • Tzatziki kastet
  • Oliiviõli
  • Musta pipart

Valmistamine:



Merikoger
  • Pese merikoger külmas vees puhtaks, roogi soomustest ja puhasta sisikonnast. Pese koger uuesti külmas vees. Kuivata.
  • Fileeri kalast puhtalt fileed. Lõika fileed mõistlikeks tükkideks. Näiteks kolmeks.
  • Võta kolm kaussi: klopi ühte lahti muna, vala teise pankot ja kolmandasse jahu. Jahu ja panko maitsesta kergelt soola ning pipraga.
  • Paneeri kala jahus, munas ja pankos. Pane või ja oliiviõli pannile ning prae kala kuldselt krõbedaks.
Kartulipüree
  • Pese ja koori kartulid. Lõika väikeseks tükkideks ja keeda soolaga vees pehmeks. 
  • Säilita kruusitäis kartuli keetmise vett.
  • Pane kartulid köögikombaini - KitchenAid või mõni muu -, vala peale pajas hautatud ja sulatatud koor koos võiga. Löö kartulite hulka ka munakollane. 
  • Klopi püree köögikombainis läbi. Maitsesta soola ja pipraga, lisa hakitud tilli. Klopi veel.
  • Kui kartulipüree pole piisaavlt kreemjas või vedel, lisa pisut keeduvett püreele ja klopi kartuleid veel.
Juurviljad
  • Pese peedid ja bataat. Lisaks pese ka rohelised oad. 
  • Pane oad kaussi ja kalla neile peale keev vesi, lase 5 minutit seista. Prae seejärel võis ja hakitud küüslaugus pruuniks.
  • Koori peedid ja bataat, lõika viiludeks ja pane oliiviõliga ahjuplaadile. Rösti 220 kraadi juures. Maitsesta. 
  • Lisa ahjuplaadile röstima ka pooleks lõigatud sidrun.
  • Serveeri koger kartulipüree ja juurviljadega. Lisa ka tzatziki kastet ja poolik sidrun.
  • Head isu!

Koger ei ole kõige levinum ja populaarsem kala Eestis, kuid seda viga peaks parandama. Tegu pole maailma parima kalaga, kuid maitsekalt praetuna sobib väga hästi õhtusöögiks. Positiivsena peaks kõlama aga see, et kogre kilo maksab turul vaid 2,5 euro, mis tähendab, et kolmekaga on võimalik toita ära kogu pere. Kui sinna juurde röstida ka juurikaid ja kloppid kartulipüree.

Panko, milles kokre praeme on Jaapanist pärit krõbe saiapuru, mis annab kalale äärmselt krõbeda tekstuuri ning tekitab kalafileele ümber kaitsva kihi. Kala jääb hõrk ja pehme. Nagu ikka maitsestame kala sidrunimahla ja soola/pipraga alles peale praadimist.