Foto: Pixabay
Suvepäikese käes küpsenud juurikad on head nii toorelt kui ka hautatult. Kui tahad aga värsketest juurikatest kätte saada maksmimumi - kõik head vitamiinid ja mineraalid -, siis on hea tarbida neid hautatult, nii omastab organism neid paremini. Ja mida paremat saab sel juhul olla ühepajatoidust, toidust, kus kõik valmib laias laastus ühes potis. Pakume välja mitu võimalust ühepajatoitude tegemiseks.

Ühepajatoit Salme Masso retseptivaramust


500 g pehmet veise-, lamba- või sealiha
2 sl rasva
1 l vett
4 porgandit
1 kaalikas
6 kartulit
1 sibul
soola
1 seller

Lõika liha tükkideks. pruunista hautamisnõus koos hakitud sibula ja selleriga, lisa vett, nii et liha on kaetud ja hauta. Lõika porgandid ja kaalikad kuubikuteks ja pruunista rasvas kergelt. Kui liha on juba poolpehme, lisa sellele porgandid ja kaalikad. Maitsesta soolaga ja jäta hauduma. Poolpehmetele aedviljadele lisa kuubikuteks lõigatud kartulid, mis ka eelnevalt kergelt pruunistatud. Hauta kõik pehmeks.

Kõige klassikalisem ühepajatoit

Retsept: Ruth Mägi

1 kg kondiga liha
1 kaalikas
mõned porgandid
5-6 kartulit
pool väiksemat kapsapead
soola
musta pipra teri

Pane liha külma vette keema ja riisu keema tõustes vahtu, lase keeda u pool tundi. Lisa kaalikatükid ja poolitatud porgandid. Kui need on poolpehmed, lisa kolmeks-neljaks lõigatud kapsas ja pooleks lõigatud kartulid. Lisa ka soola ja teelusikatäis musta pipra teri. Keeda, kuni kõik on kenasti pehme. Keeduleent kasuta kastmena.

Ühepajatoit lõhega

Retsept: Marju Randmer

500 g lõhefileed
2 šalottsibulat
200 ml puljongit
200 ml kuiva valget veini või puljongit
2 loorberilehte
5 pipratera
1 porgand
0,5 kaalikat
0,5 juursellerit
2 kartulit
1 väike pastinaak
1 väike porru
1 väike lillkapsas või brokoli
õli
200 ml 35% koort
200 g sulatatud juustu
2 peotäit suuri kappareid
soola, musta pipart

  1. Kuumuta poti põhjas õli ja lisa peeneks hakitud sibulad. Kuumuta paar minutit. Lisa puljong, vein, loorberilehed, pipraterad ning suupärasteks kuubikuteks lõigatud porgand ja kaalikas. Lase keema ja hauta 5 minutit.
  2. Pane juurde parajad juurselleri-, kartuli- ja pastinaagitükid, ratasteks lõigatud porru ja väikeste õisikutena lillkapsas. Kui kasutad brokolit, lisa see hiljem koos lõhega. Sega läbi ja hauta veel 10 minutit.
  3. Seejärel lisa suurteks suupärasteks tükkideks lõigatud lõhe. Kata pott kaanega ja lase 7–10 minutit haududa. Küpsemisaeg sõltub kalatükkide suurusest.
  4. Samal ajal valmista kaste. Lase koor väikeses potis keema, lisa tükkide kaupa sulatatud juust ja sega, kuni juust ja koor on sulanud ühtlaseks.
  5. Eemalda kapparitelt varred ja haki viljad peenemaks. Sega kastmesse, maitsesta soola ja pipraga. Võid serveerida ühepajatoitu ja kastet eraldi või koos.

Kiirühepajatoit

Retsept: Ruth Mägi

500 g hakkliha
2 porgandit
0,5 väiksemat kapsast
mõned kartulid
sibulat
soola-pipart
lehtpeterselli
õli praadimiseks

  1. Haki sibulad, lõika porgandid, kapsas ja kartulid väiksemaks. Pane suur pott tulele, vala poti põhja mehine ports oliiviõli ja pruunista sibul koos juurikatega seal läbi. Lisa veidi vett ja soola, pane kaas peale ja lase köögiviljadel pehmeks haududa.
  2. Vahepeal prae hakkliha ja maitsesta soola ja pipraga. Kui juurikad pehmed, lisa neile hakkliha, sega läbi ja kiirvariant ühepajatoidust on valmis.
Foto: Pixabay