Foto: Tuuli Mathisen
Võõrapärase nimetustega cole slaw või ka coleslaw on vanas Euroopas talviste salatite seas üks väärikamaid. Lihtsa, maitsva ja väga tervisliku salati juures pole mõtet minu meelest üle muretseda ka väikese koguse majoneesi pärast. Eestis valmistatakse ju väga häid majoneese, gurmaanid teevad selle aga paari minutiga ise valmis.

Koostisosad:

  • 0.5 valge kapsa pead
  • 0.5 punase kapsa pead
  • 2 porgandit
  • hakitud värsket peterselli
  • soovi korral röstitud päevalilleseemneid

KASTE:

  • 2 dl majoneesi
  • 1.5 sl veini- või õunaäädikat
  • 1 sl mett
  • 1 tl soola
  • värskelt jahvatatud musta pipart

Coleslaw’ kõige tavapärasem variant valmib valgest peakapsast, mis ribastatuna segatakse majoneesikastmega. Vahel kasutatakse ühes salatis erinevaid kapsaid — näiteks valget ja punast korraga või segatakse hulka lehtkapsast, mida lisatakse salatisse pigem maitseks (nagu peterselli).
Muud komponendid võivad juba varieeruda nii salati koostisosade kui ka kastme osas. Kõige tavapärasem on porgandi lisamine. Kui enamik on coleslaw’ salatit söönud ilmselt hamburgeri vahel, siis on üsna üllatav, et esimest korda on coleslaw’ salatit mainitud 1770. aasta Taani kokaraamatus, kus kapsaribadele segati kastmeks sulatatud võid, äädikat ja õli. Praegu kõige levinum versioon, kus kaste segatakse majoneesist, läks käibele 18. sajandi keskel.
Kastmena aga võid kasutada nii vinegretti kui ka majoneesi, hapukoore või jogurti põhjale segatuid. Salati kõrvalkoostisosadesse lipsavad lisaks porgandile ka sibulad, marineeritud kurgid, paprika, porgand, õun, peekon ja veel mitmed muud üllatajad.