Eestlane ostab toidupoest peamiselt 20 toodet ja toitub nendest terve elu. See pole aga tervislik. Mida vaheldusrikkam on meie toidulaud, seda tervislikumalt toitume. Nii omastab meie keha erinevaid vitamiine ja mineraalaineid, antioksüdante ja fütotoitaineid. Kui sööme päevast päeva sama, siis võivad kehas tekkida olulised puudujäägid.
Takod võimaldavad süüa väga vaheldusrikkalt. Võiks öelda, et piire polegi — takode vahele saab lisada maitse järgi erinevaid vitamiinirohkeid köögi- ja isegi puuvilju, kõikvõimalikke loomseid ning taimseid valguallikaid jne. Laia ja tervisliku valiku tooteid takode valmistamiseks leiab näiteks Santa Marialt. Lisaks kvaliteetsele toorainele on need ka säilitus- ja lisaaineteta.

Iga eine on sündmus

Vahemere dieeti on peetud üheks maailma tervislikumaks toitumisviisiks ning see oli valdav veel 1950-60ndadel Kreekas ja Itaalias. Erinevad uuringud näitavad, et sealne toitumisstiil hoidis südameveresoonkonna ja ka kroonilistesse haigustesse haigestumise riski madalal. Uuringute järgi on Vahemere dieeti pidavatel inimestel südamehaigustesse haigestumise risk lausa 50–70% madalam. Üheks oluliseks faktoriks, miks see nii on, peetakse seda, et söömine on seltskondlik lõõgastumine ja sündmus — unustatakse argimured ning võetakse aega lähedastega koos olemiseks ja toidu nautimiseks. See kõik käib ka takode söömise kultuuri juurde.

Maisijahu, mitte maisitärklis

Paljud takod on tehtud maisijahust. Tihti aetakse seda segamini maisitärklisega ja arvatakse, et see pole tervislik. Maisijahu on hea valik, sest ei tõsta liialt veresuhkrut. Seega sobib see ka kaalulangetajatele, on toitev, hoiab kõhu kaua täis ja on pealekauba gluteenivaba. Lisaks sisaldab maisijahu rohkelt kiudaineid, mille kroonilises puuduses paljud eestlased on. Piisav kogus kiudaineid hoiab ainevahetuse korras, aitab vältida ülekaalu ja erinevate isude tekkimist.

Minimaalne aeg, maksimaalne tulemus


Kindlasti ei tule uudisena see, et elu muutub järjest kiiremaks ja söögitegemisele kulutatud aeg aina väheneb. Norras tehtud uuringust selgus, et 40% inimestest kulutas toidutegemisele vaid 12 minutit päevas. Olgu siis selle vähese ajaga sündiv roog kvaliteetne ja pakkugu parimaid maitseelamusi. Kui toidu valmistamiseks napib aega, siis on takod suurepärane valik, sest minimaalse ajaga saame maksimaalse tulemuse, nii tervislikkuse kui ka maitse poolest.

Mida värvilisem, seda parem


Soust ja kartul kahvatuvad takode värvikirevuse ees. Mida värvilisem on toit, seda tervislikum see ka on. Miks? Sest igal värvil on oma kasutegurid ja roll meie organismis täita. Näiteks punane (tomat, paprika, tšilli) aitab vererõhku korras hoida ja vähendab erinevate vähitüüpide riski. Kollases ja oranžis (porgandid, paprika) sisalduv antioksüdant beetakaroteen aitab tugevdada silmanägemist ja hoida meid energilistena. Lisaks tugevdavad kollased viljad väga hästi ka immuunsüsteemi. Koguseliselt peaksime sööma kõige enam aga rohelist — avokaado, lehtsalatid, kurk jne. Need sisaldavad peaaegu kõiki meile vajalikke mineraalaineid ja vitamiine. Takod on üks lihtsamaid viise tuua oma menüüsse rohkem värve ehk tervist.

Igaühele oma


Takod sobivad kõigile — veganitele, lihaarmastajatele, toidutalumatutele, nii lastele kui ka täiskasvanutele. Takod on parim toit, mida teha, kui külalised on tulemas või kui seltskonnas on pirtsakaid sööjaid, sest alati on ju nii, et üks ei söö seeni ja teine ei talu laktoosi. Oma maitsele ja eelistustele vastava tako saab igaüks ise kokku panna.

Takode valmistamine on lihtne nagu 1-2-3:
1. Prae liha, kala või taimne valguallikas tako maitseaineseguga.
2. Vali meelepärane takopõhi (minitortilla, krõbedad maisijahust takokausid või -taskud).
3. Serveeri takokastme, köögiviljade ja muu meelepärase lisandiga.