Tzatziki ehk Kreeka kurgi-küüslaugu dip. Foto: Shutterstock
Kreeka köök ei ole ehk nii tuntud kui mõne tema läbinaabri gastronoomne arhiiv, kuid see kunagine tsivilisatsioon, teaduse ja kunsti häll pakub meile siiski imelisi roogasid, maitseid ja lisandeid. Üks nendest tõsiselt võimastest lisanditest on Kreeka kuulus kurgi-küüslaugu-jogurti dipp ehk tzatziki kaste.

Koostisosad:

Tzatziki kaste ehk kreemine Kreeka kurgi-küüslaugudipp

  • Purk Kreeka jogurtit
  • Pikem kurk
  • Paar küüslauguküünt
  • Tilli
  • Meresoola
  • Musta pipart
  • Schriracha kastet
  • Sidrunimahla
  • Sidrunikoort

Valmistamine:

  • Riivi kurk peene riiviga ühtlaseks massiks. Raputa sellele soola ja sega kurgisegu läbi. Lase 10 minutit seista.
  • Pressi kurgist välja kogu vedelik. (Kalla vedelik eraldi kruusi, sest seda saab kasutada jookide maitsestamiseks või kurgimaitselise vee valmistamiseks!)
  • Lisa kurgile nüüd Kreeka jogurt. Riivi peale küüslauk, sidrunikoort. Sega läbi.
  • Maitsesta kastet tšillikastme, soola ja pipraga. Lisa ka sidrunimahla.
  • Haki peeneks till ja riputa ka see kastmesse. Sega korralikult.
  • Maitse ja maitsesta uuesti. Kui oled maitsega rahul, kata kauss kilega ja pane külmikusse.
  • Head nautimist!

Hea tzatziki kastme juures on kaks põhilist nõuet - kaste ei tohi olla liiga vedel ja kaste peab enne tarvitamist laagerduma. Vedelust saab välistada kurgist vee välja pressimisega. Laagerduma tuleb kaste aga panna külmkappi - ideaalis üleöö, kuid piisab ka tunnist.

Vaata, kuidas valmistada klassikalist Kreeka tzatzikit: