Konjak.Toit.Heimar Kuuskler Foto: Vallo Kruuser
Pasteedi valmistamisel kasuta kindlasti rohumaaveise maksa. Piimalehma maks on oluliselt kiulisem ja elanud 4-5 aastat teistsugust elu kui rohumaal õnnelikult elanud lihaveis.

Koostisosad:

Rohumaaveise maksapasteet

  • 500 g Rohumaaveise noorlooma maksa
  • 1 tk Muna
  • 2 tk Muna kollast
  • 250 g Võid (82%)
  • 120 ml Rõõska koort
  • Meresoola
  • Valget pipart
  • Näputäis muskaatpähklit
  • 1 tk Sibul
  • 2 tk Küüslauguküünt
  • 120 ml Madeirat
  • 2 sl Brändit
  • 1 tl Värsket tüümiani

Valmistamine:

  • Soojenda ahi 120 kraadini.
  • Sega pannile kokku tükeldatud sibul, küüslauk, tüümian ja alkohol. Keeda keskmisel kuumusel, kuni vedelik on aurustunud, lase pannil jahtuda ning pane tulemus mikserisse. 
  • Mikserda paar minutit ning lisa tükeldatud maks, seejärel muna ja munakollane ja sulatatud või. 
  • Maitsesta soola, pipra ja muskaatpähkliga. Lõpuks lisa koor. Mikserda kuni segu on ühtlustunud.
  • Tõsta segu väikestesse ahjuvormidesse. Väikesed vormid aga lao omakorda suuremasse ahjuvormi ning täida see veega, nii et väikesed vormid oleksid umbes poole vormi ulatuses vees. 
  • Küpseta ahjus 40-50 minutit, seejärel lülita ahi välja ja tee uks lahti, lase vähemalt pool tundi kuni tund aega jahtuda ja tõsta vormid vähemalt 6 h külmkappi.
  • Õhtupoolikul kulub valmistamisele pool tundi + ahjus oleku- ja jahtumisaeg ning hommikul on hommikusöögiks leivapeale panekuks suurepärane hõrgutis. 
  • Maitseelamusi!

Rohumaal kasvanud veise maks on magus ja enne pasteedi valmistamist tasub ka mõni tükk maksa toorena ära süüa, see on ainuke kindel viis raua omastamiseks, vahendab Liivimaa Lihaveis.