Foto: Shutterstock
Jõulud on maitsvate toitude valmistamise, söömise ja kinkimise aeg. Paraku on see ka aeg, mil kogu valmistatud toit ei lähe tarbimisele, vaid visatakse ära. Globaalselt raisatakse umbes kolmandik kogu toodetud toidust ja 60% sellest toimub tarbija tasandil.

Ärge laske hoole ja armastusega pühadelauale tehtud toidul raisku minna ja prügikasti sattuda! Loovust kasutades saate mitte ainult oma keskkonnajalajälge vähendada, vaid ka raha säästa.

Munaga praetud riis

Praetud riis.
Foto: Shutterstock

Kui teil on peolaualt järel riisi, siis praadige see munaga ja lisage liha- või kalaprae jääke.

Koostisosad:

1 muna

1 sibul

kanaliha või kala

200-250 g keedetud riisi

praadimiseks õli

soola ja pipart

rohelist sibulat

konserveeritud maisi või herneid

Selle roa puhul sobib hästi eelmise päeva riis, sest värskelt keedetud riis muutub liiga pehmeks.Valmista koostisosad ette, haki sibul ja tükelda liha. Klopi lahti muna.

Kuumuta pannil veidi õli, vala pannile muna ja küpseta õhuke omlett. Lõika väikesteks tükkideks ja aseta kõrvale.

Kuumuta pannil õli ja prae sibul kuni see on läbipaistev. Lisa keedetud riis. Maitsesta soola ja pipraga. Lõpuks lisa liha ja omletitükid. Sega ja prae veel, kuni liha on korralikult läbi kuumenenud. Lisa serveerimisel rohelist sibulat.

Riisisalat lihaga

Lihaprae ülejääkidest saad koos riisiga valmistada salatit. Lisa juurde sibul, majonees ja hapukoor ning keedetud muna. Maitsesta soola ja pipraga.

Kartulikotletid

Keedetud kartulitest saab valmistada kartulikotlette.

Koostisosad:

5-6 kartulit

1 väike sibul (soovi korral)

2 muna

1 tl soola või ürdisoola

riivsaia

õli praadimiseks

soovi korral parmesani ja tüümiani

Valmistamine:

Koori ja riivi kartulid ja sibul. Kartulid võid tampida puruks ka pudrunuiaga. Lisa ülejäänud ained ja sega ühtlaseks.

Vormi riivsaias kotletid ja prae mõlemalt poolt kuldseks. Serveeri koos hapukoorega ja toorsalatiga.

Leivasupp

Leivasupi valmistamisel saad ära kasutada tahket rukkileiba.

Koostisosad:

Pool pätsi rukkileiba

150 g rosinaid

1-2 tl kaneeli

4-6 sl demerara suhkrut

1-1,5 l vett

Pudista leib potti ja lisa vesi. Kui tegemist on pehmema leivaga, siis üle öö pole vaja hoida. Vettinud leib suru läbi sõela. Pane vaiksele tulele podisema ja lisa pestud rosinad.

Keeda madalal tule tihti segades kuni supp on peaaegu püree. Lisa suhkur ja kaneel.

Lase jahtuda. Söö koos külma piimaga, soovi korral vahukoorega.

Lehttainapirukas

Lehttainapirukas.
Foto: Shutterstock
Valmista poest ostetud lehttainast lahtine (või kinnine) pirukas. Rulli lehttaigen veidi suuremaks, aseta sellele näiteks keedetud köögivilja, jõulupraest järele jäänud kanaliha või sinki, tomatit, riivjuustu ja tüümiani. Küpseta ahjus 200 kraadi juures ca 20 minutit.

Saiavorm

Saiavorm õuntega.
Foto: Shutterstock
Võta saiaviilud, määri nendele õhuke kiht võid ja aseta kandilisse võiga määritud ahjuvormi. Lisa vormi laotud saiale õunamoosi ja kata saiaviiludega. Korda kihtide ladumist. Kes soovib magusamat saiavormi, siis võib raputada ka suhkrut kihtide vahele. Lisa vahustatud 3 munale ca 5 dl piima ja sega. Vala piima-munasegu vormi nii, et see katab saiakihid. Laota peale suhkrut ning võitükke. Küpseta 200-kraadises ahjus ca 40 minutit, kuni munapiim on hüübinud ja saiad pealt kuldseks küpsenud.

Seaprae ülejäägid

Seaprae ülejääkidest saad valmistada võileibu. Pane need väikestele röstitud saiaviiludele ja lisa veidi jõhvikamoosi.