Oomega-3-rasvhapetel, eelkõige EPA-l (eikosapentaeenhappel) ja DHA-l (dokosaheksaeenhappel), on uuringutega tõestatud positiivne toime nii laste kui ka täiskasvanute südamele, ajule ja mälule, nägemisele ning kogu organismi arengule ja immuunsusele. Oomega-3-rasvhapped on vajalikud nägemise normaalseks arenguks ja nägemisteravuse säilitamiseks. Peale selle aitavad need langetada vererõhku ja normaliseerida vere kolesteroolisisaldust, parandavad vere hüübivust ning muudavad veresoonte seinad elastseks.

Terviseorganisatsioonid soovitavad alustada lapsele kalamaksaõlis sisalduva D-vitamiini andmisega juba alates neljandast elunädalast. Samuti on oluline oomega-3-rasvhapete tarvitamine raseduse viimasel trimestril ja imetamise ajal, sest need soodustavad lapse aju ja silmade arengut ning ema paremat rasedusaegset tervist ja vähendavad enneaegse sünnituse riski. Norra lastearsti Hellandi uuring kinnitas, et oomega-3-rasvhapete lisamine naise toidule raseduse ja imetamise ajal mõjub positiivselt lapse hilisemale vaimsele arengule – õppimis- ja keskendumisvõimele. Kalamaksaõli kasutanud emade lastel oli 4% kõrgem IQ võrreldes taimeõli kasutanud emade lastega.

Vastavalt Eesti toitumis- ja liikumissoovitustele peaks oomega-6- ja oomega-3-rasvhapete omavaheline suhe olema 2 : 1, kuid meie tarbitavas toidus on see suhe umbes 20 : 1. Oomega-6-rasvhapete rohkus toidus viitab mitmete haiguste (aterosklerootiline südamehaigus, osteoporoos, astma, äkksurm, ekseemid) riski kasvule. Seetõttu on oluline suurendada just oomega-3-rasvhapete tarbimist.

Tihtilugu ei seosta me paljude sümptomite ilmnemist oomega-3 puudusega ja seda just seetõttu, et need sümptomid on omased ka mõnele teisele haigusele. Esimesed märgid, mis viitavad rasvhapete puudulikkusele, on kuiv nahk ja juuksed, rabedad ja kergesti murduvad küüned, väikesed karedad laigud nahal, kõõm, kesine mälu ja keskendumisvõime, silmade kuivus ja sügelus, meeleolukõikumised, halvenenud unekvaliteet ning liigesevalu.

Oomega-3 allikad

Parimaks oomega-3 allikaks on rasvased kalad, nagu makrell, sardiin, lõhe, heeringas ja tuunikala. Kuna meie toidulauale ei satu kala piisavalt tihti, et kätte saada vajalik kogus kasulikke rasvhappeid, on väga hea alternatiiv kalamaksaõli toidulisandid. Kalamaksaõli sisaldab peale oomega-3-rasvhapete ka rasvlahustuvaid A- ja D3-vitamiine, millest viimase puudus on hiljutiste uuringute kohaselt väga suurel hulgal eestlastel.

Apteegist oomega-3 toidulisandi valimisel peaks pöörama tähelepanu oomega-3-rasvhapete (EPA ja DHA) ja kalaõli sisaldusele, sest oomega-3 kogus ei ole samaväärne pakendil mainitud kalaõli kogusega.

Parima kvaliteediga Möller'si kalaõli ja kalamaksaõlitooted sisaldavad optimaalses koguses oomega-3-rasvhappeid. Möller'si tootevalik on väga suur, kalamaksaõli on saadaval nii vedelal kujul kui ka kapslitena. Mõeldud on ka lastele, kelle jaoks on loodud Möller's Juniori puuvilja- ja tsitrusemaitselised geelist kalakesed, et tarbimine oleks mängulisem ja maitsvam.

mollers.ee
Möller
's – tervele kehale, terveks eluks!

Jaga
Kommentaarid