Foto: Mai Grepp
Kui soovid jaanilaupäeval kergemat kõhutäidet, siis vali linnuliha ja jogurtikastmed. Jogurtimarinaad sobib igasugusele linnulihale, kaste samuti kõikvõimalikele salatitele. Niisamuti sobib jogurt dippide tegemiseks.

Jogurtimarinaadis kana redise-kurgisalatiga

Fotod: Mai Grepp

6-le
T, K, G, M

250 g jogurtit
3 sl oliiviõli
1 suur sibul
3 küüslauguküünt
suur peotäis hakitud münti või koriandrit
1 kg kanakoibi
1,5 tl soola
3–4 keerdu jahvatatud musta pipart

SALAT:
1,5 dl maitsestamata jogurtit
1 väike küüslauguküüs
2 tl sidrunimahla
0,5 tl suhkrut
2 sl oliiviõli
200 g kurki
100 g redist
peoga selliseid ürte, mis meeldivad

1 Haki sibul, küüslauk ja münt peeneks, sega kokku ülejäänud ainetega ja tõsta koivad sinna vähemalt 24 tunniks marineerima – mida kauemaks, seda parem. Pühi lihalt ­üleliigne marinaad, patsuta köögipaberiga kuivaks. Grilli või küpseta ahjus.
2 Haki küüslauk ja jäta koos sidrunimahlaga ­5 minutiks kaussi seisma. Sega hiljem kokku jogurti, suhkru ja oliiviõliga.
3 Vajuta redised ja kurgid kokanoaga kergelt katki. Murra redised ja kurgid korrapäratuteks tükkideks, sega kastmega, lisa hakitud ürdid ning jäta kaheks tunniks külmkappi jahtuma.

Rohedipp

.


Eelistab pigem looma- ja lambaliha seltskonda.

4–6-le
T, G, M

30 g hakitud lehtkapsast
1 dl münti
1 dl koriandrit
1 dl peterselli
1 küüslauguküüs
80 ml oliiviõli
250 g Kreeka jogurtit
1 sidruni mahl

Haki lehtkapsas, ürdid ja küüslauk. Pane koos õliga köögikombaini ning püreesta. Lisa jogurt ja sidrunimahl.

Sibuladipp


Sobib kampa köögiviljade, kala ja kanaga.

4–6-le
T, G, M

3 dl Kreeka jogurtit
2 sl oliiviõli
4 suurt šalottsibulat
0,5 tl soola
1 sl hakitud ürte

Kuumuta pannil õli. Prae sibul hästi pehmeks ja kuldseks. Maitsesta soola ja pipraga ning lase jahtuda. Sega sibulad ja ürdid jogurtiga. Lase paar tundi maitsetel seguneda. Kui soovid, jahvata serveerides juurde soola ja musta pipart.