Foto: Pixabay
On õunte aeg — iga päev potsatab õunapuu otsast alla vähemalt ühe koogiteo jagu õunu. Kui neid on rohkem, saad muidugi moosigi teha, aga kook on kook ja seda söövad kõik. Pakume välja viis erinevat õunakoogiretsepti, mida õuntest mõnus valmistada. Õunakooki saad süüa niisama või serveeri neid vanillikastme või -jäätisega.

1. Õhuline õunakook

200 g toasooja võid
2 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
4 muna
2,5 dl nisujahu
1,5 tl küpsetuspulbrit

KATE:
4-5 suuremat hapukat õuna
2-3 sl fariinsuhkrut
1 tl kaneeli

Valmistamine

  1. Koori õunad ja lõika õhukesteks sektoriteks.
  2. Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa edasi vahustades ükshaaval munad.
  3. Sega kuivained omavahel. Sega need ettevaatlikult munavahu hulka.
  4. Aja tainas ahjuplaadile laiali, lao peale õunaviilud ning puista üle suhkru ja kaneeliga. Küpseta nii 200-kraadises ahjus 20 minutit.

Järgmise retsepti lugemiseks liigu noolega edasi!

Foto: Siim Vahur

125 g võid
1,5 dl suhkrut
2 muna
2,5 dl nisujahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
2 sl piima
400 g õunu
sidrunimahla
kaneeli
suhkrut

Valmistamine
  1. Sulata või ning jahuta. Vahusta seejärel suhkruga ja lisa ükshaaval munad. Sega jahule seltsiks küpsetuspulber ning sõelu margariinivahu hulka. Viimasena lisa piim, mis annab tainale mõnusa siidisuse.
  2. Puhasta õunad ja lõika õhukesed viilud. Pigista neile natuke sidrunimahla, et õunad ei muutuks pruuniks. Vala tainas lahtikäivasse küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi. Lao ülima kannatlikkusega õunaviilud, koor ülespoole, tihedalt üksteise kõrvale. Väga ilus saab, kui osa õunu on punapõsksed ning teised heledamad. Suuremate õunte korral tuleb kaks ringi, väiksematest kolm.
  3. Puista õunaviiludele kaneeli ja suhkrut ning küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit.

Järgmise retsepti lugemiseks liigu noolega edasi!


1 dl võid
2,5 dl suhkrut
4 muna
0,5 dl vett
1,5 tl küpsetuspulbrit
2 tl vanillsuhkrut
2 sl sidrunimahla

TÄIDIS:
4 õuna
fariinsuhkur

KATE:
5 dl kiirkaerahelbeid
150 g võid
1,5 dl suhkrut
1 sl nisujahu
2 tl kaneeli

Valmistamine
  1. Mikserda toasoojad munad suhkruga kohevaks heledaks vahuks. Vahustamist jätkates lisa või ja veega segatud sidrunimahl. Viimasena sega juurde vanillsuhkru ja küpsetuspulbriga läbisegatud jahu. Kalla tainas keskmise suurusega lahtikäivasse vormi, mille küljed on võiga määritud ja riivsaiaga üle puistatud.
  2. Lõika õunad õhukesteks viiludeks, aseta tainale ja puista peale fariinsuhkur. Küpseta eelkuumutatud ahju keskosas 175-kraadisel temperatuuril 25 minutit. Katteks sulata keedunõus 150 g võid ja lisa 1 dl suhkrut, 1 sl nisujahu, 2 tl kaneeli ja 5 dl kiirkaerahelbeid. Laota segu koogi pinnale, lülita ahjukuumus 200 kraadile ja küpseta veel 15–20 minutit. Eemalda vormi serv ja lase koogil resti peal täielikult jahtuda.

Järgmise retsepti lugemiseks liigu noolega edasi!


6 õuna
1 teetassitäis Kreeka pähkleid
1 teetassitäis suhkrut
0,5 tl jahvatatud kaneeli
1 teetassitäis taimeõli
2,5 teetassitäit jahu, mis on segatud pakikese kergitusainega

Valmistamine
  1. Riivi pestud ja kooritud õunad. Lisa neile peenestatud pähklid, suhkur, kaneel, taimeõli ja kergitusainega segatud jahu.
  2. Sega korralikult läbi. Määri keeksivorm taimeõliga ja puista jahuga üle. Vala tainas vormi ja pane eelkuumutatud praeahju. Küpseta keskmisel kuumusel. Valmis keeks võta ahjust välja ja lase jahtuda. Pärast seda riputa peale tuhksuhkrut.
Foto: Pixabay


Järgmise retsepti lugemiseks liigu noolega edasi!


õunu
suhkrut
mett
melissi
tüümiani
lehtainast
kaneeli
võid

Valmistamine
  1. Lõigu õunad õhukesteks sektoriteks. Kuumuta ahjukõlblikul malmpannil või ning aseta õunatükid kaunilt üksteist katvana mitmes ringis pannile, nii et kogu pind on kaetud. Vala peale ohtralt head suhkrut ja paar lusikatäit mett ning lase õuntel madalal temperatuuril karamellistuda. Kui õunad on mõnusalt suhkrustunud, raputa peale kaneeli, tüümianilehti ning peeneks hakitud melissi.
  2. Kata kogu pann ümara lehttaignaga ning veendu, et tainas katab kogu panni.
  3. Pane kook ahju. Küpseta 180 kraadi juures umbes 20 minutit.
  4. Ahjust võetuna tuleb lasta sel jahtuda, suhkrul taheneda. Mõnekümne minuti pärast peaks keerama koogi ettevaatlikult serveerimisnõule ümber.