.
Alati ei olegi vaja liha enne ­grillile panekut marinee­rida. Kasuta lihtsalt värsket kergelt soola ja pipraga maitsestatud liha või kala ning määri alles pärast sinna mõnusat kleepuvat grillkastet peale.

Grillimismooside kasutamise eelised


1. Kuna grillkastmes on enamasti üsna palju hapet ning magusust, säilib see külmkapis kenasti nagu mooski. Seega keeda valmis erinevad kastmed nii liha kui kala jaoks.
2. Magusad kastmed sobivad grill-lihadega ülihästi. Nende kasutamisel pärast grillimist on jumet, sest nii ei hakka kaste liialt kõrbema.
3. Marineerimata liha jääb grillil küpsedes tavaliselt ka pehmem – kui eelistad hea kvaliteediga liha.
Fotod: Oskari Vära

Kanakoivad siidrikastmega


4–6-le
G, M, L

1 kg kana poolkoibasid
soola-pipart

KASTE:
100 ml ketšupit
100 ml naturaalset õunasiidrit
2 sl mett
3 küüslauguküünt
5 sl siidriäädikat
2 sl Dijoni sinepit
1 tl Worcesteri kastet
0,5 tl suitsutatud paprika pulbrit
0,25 tl värskelt jahvatatud pipart

1 Maitsesta kanakoivad soola ja pipraga ning grilli umbes 15 minutit, kuni koivad on küpsed.
2 Keeda kastet umbes 30 minutit, kuni see on paks ja kleepuv. Määri küpsetele kanakoibadele ning grilli veel mõni minut.

.


4-le
G, M, L

1 kg lõhefileed
soola
pipart

KASTE:
100 ml Aasia-pärast ploomikastet
2 sl Jaapani-pärast sojakastet
0,5 sidruni riivitud koor
1 cm riivitud ingverit

Maitsesta lõhe soola ja pipraga ning grilli kas vardasse aetud tükkidena või terve lõhefileena. Enne grillimise lõppu määri peale ploomikastet.

.


4–6-le
G, M, L

1 kg sea küljeliha (0,5–1 cm paksused viilud)
soola, pipart

KASTE:
200 ml kalja
1 purk purustatud tomateid
1 sl balsamico’t
2 küüslauguküünt
0,5 tl harissat
1,5 tl mett
soola, pipart

1 Keeda kastet tasasel tulel umbes 30 minutit, kuni kaste pakseneb.
2 Maitsesta peekoniribad soola ja pipraga. Keera rulli ja kinnita tikuga või lükka grill­vardasse. Küpseta pehmeks, määri peale kaljakastet ning küpseta veel mõni minut.

.

3-le
G, M, L

1 kg lambaribisid
soola
pipart

KASTE:
100 ml balsamico’t
1 sl mett
1 sl koriandriseemneid
1 oks värsket rosmariini
1 küüslauguküüs

1 Haki küüslauk ja rosmariinilehekesed ­peeneks. Pane kõik kastmeained kastrulisse ja kuumuta keemiseni. Kui kasutad vedelat balsa­mico’t, võid kastet tasasel tulel keeta, ­kuni see pakseneb.
2 Maitsesta lambaribid soola ja pipraga ning küpseta grillil või BBQ-ahjus 150 kraadi juures umbes 1 tund. Grillil küpsetades võid ribid pakkida fooliumisse, et need liiga ära ei kõrbeks. Kui ribid on pehmed, määri neile balsamico-meekastet ning pane veel umbes 5 minutiks grillile.

Foto: Tom Regester


Lambaliha pintseldamiseks sobib ülihästi granaatõunasiirup.

6-le
G, M, L

600 g värskeid kartuleid – pikuti pooleks lõigatult
3 punast sibulat – kuueks sektoriks lõigatult
2 tl ras el hanout’i maitsesegu
8 sl oliiviõli
2 lamba sadulatükki
1 sl granaatõunasiirupit
2 tl sidrunitüümianilehti

1 Kuumuta ahi 200 kraadini. Vala kartulid ja sibulad suurele ahjuplaadile ning puista üle poole koguse ras el hanout’ga, nirista peale veel 2 sl õli ja sega kõik omavahel hästi läbi. Pane köögi­viljad küpsema kas grillile või ahju umbes 40 minutiks, keerates neid üks või kaks korda, et küpsemine toimuks ühtlaselt.
2 Vahepeal määri teine grillplaat 1 sl õliga üle ja särista trimmitud lambaribid ükshaaval. Kui teed seda pannil, alusta rasvasest poolest. Kui liha on mõlemalt poolt röstitud, maitsesta liha ülejäänud ras el hanout’ga ja pintselda lisaks veel üle granaatõunasiirupiga. Tõsta köögiviljad ahjuplaadile. Tõsta lambaliha, rasvane külg ­üleval, köögiviljadele ja pane liha ahju üleküpsema. Küpseta 20 minutiga rare-, 25 minutiga medium- või 30 minutiga well-done-küpsuseni. Tõsta ahjuplaat välja ja jäta 10 minutiks puhkama.
3 Vahepeal sega tüümian ülejäänud õliga ning maitsesta soola-­pipraga. Serveeri liha ahjuplaadilt ja tükelda ribid efektselt kõigi juuresolekul lahti. Piserda kõik üle sidrunitüümiani-õliseguga.