Suitsutamine suitsutuskastis
Suitsutuskastis suitsutamiseks sobivad kalad: räim, rääbis, lõhe, jõeforell ja siig. Kalade soolamiseks on vaja meresoola 1% või soolalahust 10% kala kogusest ning õli kalade määrimiseks. Veel on vaja lepapuu suitsutuspuru.
Kala rappida, soolata ja lasta üks tund seista. Pühkida kala kuivaks ja määrida õliga. Küpsetuspuru panna ühtlase kihina suitsutuskasti põhjale, sellele võib raputada veidi suhkrut (see parandab kala värvi). Asetada terved kalad või portsjontükid restile. Rest panna suitsutuskasti, kaas sulgeda kindlalt. Kaane vahele võib liigse niiskuse imamiseks panna ajalehti. Kuumutada suitsutuskasti algul tugevas kuumuses, et suitsu moodustumine algaks kiiremini. Edasi kuumutada madalas kuumuses. Väike kala ja kalafilee valmib 7–15 minutiga, suur kala 15–45 minutiga, suure kala filee umbes 20 minutiga. Tõsta suitsutuskast tulelt. Kalal lasta 10–15 minutit tõmmata, seejärel võtta kastist välja.

Kogenute nõuanne:
Kala võib soolata ka peale suitsutamist, keerates selle meresoolaga üleraputatud küpsetuspaberisse või fooliumisse ja lastes 10–15 minutit tõmmata. Kala võib soolata peale suitsutamist kastes kala soolalahusesse.

Allikad: rahvatarkused ja toidutee.ee