Basiilik toimib põletikuvastaselt

Basiilik sisaldab võimsaid eeterlikke õlisid, näiteks eugenooli, tsitronellooli ja linalooli. Nendest kolmest kõige enim uuritud on eugenool. Nimelt on see komponent võimeline blokeerima tsüklooksügenaasi nimelise ensüümi aktiivsust kehas. Samamoodi töötavad ka käsimüügis saadaval olevad põletikuvastased ravimid – aspiriin ja ibuprofeen. Basiilikus leiduv eugenool aitab vähendada põletikku, viimane on aga paljude tõvede nagu näiteks südamehaiguste, reumatoidartriidi ja soolehaiguste põhjuseks.

Basiilik sisaldab antioksüdante

Terve inimese organismis valitseb vabade radikaalide ja antioksüdantide vahel tasakaal. Vabad radikaalid on molekulid, mis on väga reaktsioonivõimelised. Nad põhjustavad reaktsioone, mille tulemusel tekib suur hulk uusi vabu radikaale. Vabad radikaalid muutuvad ohtlikuks, kui see tasakaal on rikutud. Antioksüdandid on tähtsad, sest need bioaktiivsed ained pidurdavad vabade radikaalide teket, aidates seeläbi aeglustada vananemist ning vähendada mitmete haiguste tekke riski.

Basiilik sisaldab väga heas koguses K-vitamiini

Erinevatest toitainetest sisaldab värske basiilik kõige enam K vitamiini ehk füllokinooni. K vitamiin on rasvlahustuv ja inimese organism vajab seda mitmeteks protsessideks – tagab verehüübimise, suurendab veresoonte vastupidavust, mõjub valuvaigistavalt, tugevdab lihaseid ja konte, aitab ennetada kognitiivse võimekuse langust. Mõned uuringud on tõestanud ka K-vitamiini efektiivsust vähkkasvaja ennetamisel.