5 suurimat rohelise tee kasutegurit: hoiab hambad ja südame terved:

1. Suu- ja hammaste tervis

Tees leiduvad looduslik floriid, polüfenoolid ja katehhiinid aitavad tappa suus leiduvaid baktereid, mis tekitavad paha lõhna, hammaste lagunemist ja igemehaiguseid. Euroopa Toitumisajakirjas avaldatud uuring leidis, et päevas ühe või mitme kruusi rohelise tee joomine vähendab tunduvalt nende mainitud haigute ja probleemide esinemist. Samas suhkru või mee lisamine teele vähendab või kaotab aga need eelised.

2. Luude tervis

Rutiinne rohelise tee joomine, enama kui 10 aasta jooksul, vähendab tunduvalt osteoporoosist tekkivate luumõrade tekkeriski. Arvatakse, et rohelise tee abi luudele seisneb selles leiduvate antioksüdantide ja põletikevastaste ühendite kasust luudele. Lisaks arvatakse, et roheline tee kiirendab ja tugevdab ka nende rakkude tööd, mis luid ehitavad.

3. Vähid

Paljud uuringud on avastanud tee, eriti rohelise tee, mõju ja kasutegurit vähi vastases võitluses. Täpsemalt on tee positiivset mõju nähtud nii eesnäärme-, pankrease-, rinna-, kopsu- ja maovähi puhul. Tees leiduvad katehhiinid hoiavad ära rakumuundumised, deaktiveerivad mõned kantserogeenid ja vähendavad kasvajate teket ning kasvu. Päevas peaks jooma vähemalt neli kruusi rohelist teed, et vähivastane mõju saaks toimima.

4. Südame tervis

Rohelise tee regulaarne joomine vähendab ka südamehaiguse ja -rabanduse ohtu. Harvardi ülikoolis läbi viidud uuringu järgi leiti, et inimestel, kes jõid vähemalt ühe kruusi rohelist teed päevas vähenes südamerabanduse risk kuni 44%. Loomkatsetega on samuti leitud, et roheline tee alandab kolesterooli taset.

5. Kaalulangus

Olgugi, et uuringud ei ole veel täielikku kindlust neile arvamustele andnud, siis leitakse, et rohelises tees leiduvad katehhiinid tekitavad kehas termogeneesi ehk keha temperatuuri tõusu, mis põletab kaloreid. Uuring, mille jooksul osalejad jõid päevas neli kruusi rohelist teed, avastas, et nende inimeste rasvaoksüdatsiooni protsent oli kõrgem (tervelt 12%) ja nad põletasid 67 kalorit päevas rohkem energiat. Kolm kruusi rohelist teed on vaja selleks, et kiirendada keha ainevahetust.