Maks on inimese üks kõige suuremaid organeid, millel on organismis palju olulisi ülesandeid. Maksa peamine töö on puhastada verd, filtreerides seda lausa kaks liitrit minutis. Peeti on rahvameditsiinis kasutatud maksahäirete korral, sest peet mõjub maksa tööle virgutavalt. Teadlased arvavad, et selle stimuleeriva toime taga on peedis sisalduv antioksüdant nimega betaiin, mis annab peedile ka tema ilusa tumepunase värvi.

Hea südame tervisele

Peedimahla joomine aitab alandada kõrget vererõhku – kui juua iga päev nädal aega järjest 500ml toorest peedimahla, siis kõrge vererõhk langeb märkimisväärselt. Pidev kõrge vererõhk on südamele lisakoormuseks ja võib lõppeda südame-veresoonkonna haigustega. Punapeet sisaldab ka palju kaaliumi ja magneesiumi, mis on mõlemad olulised mineraalid, et tagada hea südamerütm ning normaalne vererõhk.

Võib aidata ennetada vähki

Punapeet sisaldab heas koguses pektiini, mis on vees lahustuv kiudaine. Pektiinil on võime puhastada seedeorganismi jääkainetest. Peet sisaldab ka antioksüdante, mis pidurdavad vabade radikaalide teket, aidates seeläbi aeglustada vananemist ning vähendada mitmete haiguste tekke riski. Regulaarne peedi söömine võib aidata ennetada haigestumist naha-, kopsu- ja käärsoolevähki.

Peedimahla joomine aitab paremini treenida

Teadlased on leidnud, et peedimahla joomisest või peedi söömisest enne treeningut on palju kasu. Sportlased, kes tarbisid klaasi peedimahla või sõid 200 grammi küpsetatud peeti enne treeningut, jõudsid kauem vastu pidada ning said ka paremaid tulemusi. Seda kõike tänu peedis leiduvatele nitraatidele, mis muutuvad kehas lämmastikoksiidiks. Lämmastikoksiid parandab lihaste verevarustust, muutes energia tootmise lihtsamaks.

Peet on afrodisiakum

Peeti peetakse ka looduslikuks Viagraks, kuna peedis olevad nitraadid laiendavad veresooni ja võimaldavad suurenenud verevoolu suguorganitesse. Teiseks põhjuseks on peedis leiduv mineraal, mille nimi on boor. Boor on oluline komponent inimese suguhormoonide tasakaalu tagamisel ja tootmisel. Seepärast on peedi söömine mitu korda nädalas igati kasulik, kui on tahtmine tõsta libiidot, suurendada viljakust ja parandada spermatosoidide liikuvust.

Hea nipp!

Kui oled köögis askeldades oma käed peedimahlaga ära määrinud, siis hõõru kätele natukene sidrunimahla, see aitab puhastada nahalt peediplekke.