1. Söö mahedalt kasvanud õuna

Kindlasti mõtled endamisi, et õuna söömine ei saa kuidagi olla võrreldav selle energiaga, mida tass kohvi hommikul anda võib. Kuid tegelikult annab see sulle palju rohkem energiat kui kohv, kuna puuviljades esinev kompleks suhkrutest ja kiudainetest annab sulle kestvama ja püsivama energiasööstu.

2. Joo värskelt pressitud mahla

Veel parem kui värske õun hommikul, on värskelt pressitud õunamahl, millele on lisatud näiteks porgandit, peeti, spinatit, sellerit, nisuidusid või erinevaid organismi puhastavaid ürte. Värskelt pressitud mahl sisaldab ohtralt energiat andvaid vitamiine, ensüüme ja teisi toitaineid, mis mõne inimese sõnul annavad tuntava energiasööstu juba tarbimise ajal.

Erinevalt kohvist ei tekita värske mahl energia langust poole päeva pealt – kohvi joomine stimuleerib kesknärvisüsteemi üle sarnaselt stressiga ning see võib põhjustada tõsiseid terviseprobleeme. Värske mahl pakub selle asemel tervet hulka energiat andvaid toitaineid, mis aitavad puhastada verd, parandada verevarustust ja eemaldada kehast jääkaineid.

3. Tee presskannus yerba mate teed

Yerba mate pärineb Lõuna-Ameerikast, kus seda on nimetatud ka “jumalate joogiks“. See sisaldab 24 vitamiini ja mineraali, 15 aminohapet, 11 polüfenooli ning suurt hulka antioksüdante ja toitaineid, mis tugevdavad immuunsüsteemi ning annavad kestva energia. Yerba mate sisaldab unikaalset kofeiini vormi, mida on nimetatud ka mateiiniks, mis aitab tõsta energiataset ilma kofeiinile iseloomulike negatiivsete kõrvalmõjudeta.

Mate’t saab valmistada sarnaselt kohvile presskannu abil, kuid on oluline kasutada mitte päris keema tõusnud vett (umbes 80 °C), kuna tees sisalduvad kasulikud ained võivad liiga kuuma vee kasutamisel oma mõju kaotada.

4. Joo mahedalt toodetud rohelist teed

Rohelise tee kasulikud omadused tervisele on laialdased. Lisaks energiataseme tõstmisele aitab see kaasa heale verevarustusele, toetab immuunfunktsiooni ning aitab kaasa kaalu langetamisele. Sarnaselt yerba mate’le on ka rohelises tees ohtralt antioksüdante, tassitäis kvaliteetset rohelist teed võib sisaldada isegi enam antioksüdante kui portsjon brokolit või spinatit.

Kuigi roheline tee sisaldab ka kofeiini, on selle kogus kohviga võrreldes oluliselt väiksem ning ülejäänud ained tees aitavad mahendada kofeiini ülestimuleerivat efekti.

5. Võta toidulisandina eleuterokoki (Eleutherococcus senticosus) juurt

Paljude jaoks on energiapuudus põhjustatud kroonilisest murelikkusest ja stressist, mis võivad tugevalt mõjutada hormonaalsüsteemi reguleerivaid neerupealiseid. Võttes toidulisandina eleuterokoki juurt, mida teatakse ka Siberi ženženni nime all, aitad taastada oma neerupealiste funktsiooni, mis omakorda aitab toetada tasakaalustatud energiataset terve päeva jooksul.

Sinu neerupealised on vastutavad kortisooli ja adrenaliini taseme eest, mis mõlemad reguleerivad keha energia- ja jõuvarusid. Eleuterokoki juur aitab tagada, et neid hormoone toodetakse õiges koguses ja tasakaalus, nii et sinu keha ei vajagi stimulantide abi hommikul ärkamiseks. Teised tugevatoimelised tasakaalustajad on veel ashwagandha (Withania somnifera) ekstrakt, ženženn ja kuldjuur (rhodiola).

6. Lisa oma hommikusöögihelvestesse tooreid kakaokoori

Toorkakao on rikas tebromiini-nimelise aine poolest, mis aitab looduslikult stimuleerida kesknärvisüsteemi ja toetada tasakaalustatud energiataset. Lisaks sisaldab kakao tujutõstvat aminohapet trüptofaani, mis aitab lahti saada ängistusest ja stressist, tõstes serotoniini taset ja vabastades endorfiine, mis on looduslikul moel heaolutunnet tekitavad kehaomased opioidsed valgud. Toorkakao on saadaval nii kakaokoortena kui ka -pulbrina, mida võib lisada oma hommikuse pudru- või helbekausile, mahlale või smuutile. Kakaokoori võib ka niisama krõbistada või enda lemmik-pähklisegule lisada.

7. Lisa enda menüüsse goji marju

Need marjad on pika kasutamise ajalooga supertoiduaine, mida kasutatakse juba ammu Hiina meditsiinis. Nad sisaldavad olulisi valke, 21 mineraali, 18 aminohapet, beetakaroteeni ning tervet hulka muid energiat andvaid toitaineid. Ajakirjas Journal of Alternative and Complementary Medicine avaldati 2008. aastal uurimus, milles leiti, et goji marjadest valmistatud mahla regulaarne tarbimine aitab oluliselt tõsta energiataset, parandada une kvaliteeti ja toetab seedimist.