Seesamiseemned võivad koorimata kujul olla kas punased, mustad, pruunid, kollased või elevandiluuvärvi. Erksad ja tumedad toonid sobivad hästi erinevate toitude kaunistamiseks. Enamasti müüakse seemneid koorituna, kuna koores sisalduv oksaalhape häirib kaltsiumi omastamist ning annab seemnetele kergelt mõrkja maitse. Seesamiseemnete meeldivalt magusa maitse tõttu lisatakse neid erinevatele küpsetistele ja maiustustele nagu näiteks halvaa. Samuti kasutatakse rohelistest taimedest salatites, seemneid võib lisada ka pannkoogitaignasse, pirukatäidistesse ja vürtsikatesse pajaroogadesse.

Väärtuslik vitamiinide ja mineraalide allikas


Seesamiseemned sisaldavad rohkesti väärtuslikku seesamiõli, mille sisaldus võib vastavalt sordile ulatuda kuni 50 %-ni, samuti E-vitamiini, letsitiini, niatsiini, rikkalikult taimseid valke (20-40 %), magneesiumi, rauda ning kaltsiumi. Viimast on organismil tunduvalt lihtsam omastada, kui seemned on pastaks töödeldud. Seesamiseemnetest pressitud õligi on üks vanimaid toiduaineid maailmas. Poelettidelt on seda võimalik leida nii külpressitult, kuumpressitult kui ka rafineeritult. Kuna seesamiseemnete maite ja aroom tulevad tõeliselt esile alles pärast röstimist, siis tehakse seesamiõli ka varem röstitud seemnetest ning saadakse tume seesamiseemneõli, mida tasub tema tugeva maitse tõttu kasutada mitte niivõrd praadimiseks, kui pigem maitseõlina, mida lisatakse tilkhaaval toitudesse või praadimisõlisse.

Seesamiseemneõli on oluline toiduaine ka tervisele. Tänu sellele õlile paraneb tervis lipiididevahetusprotsesside häiretest, normaliseerub ainevahetus, vähenevad hüpertoonianähud, paranevad põletike ja liigesehaiguste protsessid. Tänu heale kaltsiumi ja fosfori (luude ehitusmaterjalid) sisaldusele on seesamiõli tõhus osteoporoosi ennetamiseks ja taastamiseks. Õli aitab kaasa ka lihasmassi kasvatamisele ja rasvkudude vähenemisega salenemisprotsessidele. Kõigis kasutusalades ta tugevdab organismi kui tervikut. Seesamiõli loetakse tervistavaks ja puhastavaks kuna viib organismist välja mürgid, jääkained ja šlakid. On väga efektiivne kopsu ja hingamisteede haiguste puhul: hingeldus, kuiv köha, astma. Samuti südame-, maksa-, sapi-, kõhunäärme (sealhulgas diabeedi), kilpnäärmehaiguste puhul ja kõrgenenud maohappe ning aneemia puhul. Õliga ravitakse edukalt haavandtõbesid ja kõhukinnisust.

Seesamiseemneõli saad kasutada mitmesuguste tervisehädade puhul


Seda kasutatakse nina limaskestade kuivuse ja ärrituse korral: kuivus, sügelus, kinnine nina, limaskesta kärnad ja koorikud – tilgutatakse ninasse 2-3 tilka enne und, masseeritakse kergelt väljastpoolt kogu sisemise limaskestapinna õlitamiseks.
Viirushaiguste perioodil enne kodust väljumist tilgutada ninna viiruste ja pisikute vastu võitlemiseks.
Külmetuste ja krooniliste hingamisteede haiguste puhul määritakse rinnale ja jalataldade alla taastumiseks ja haigustele vastupanu tõstmiseks.
Kuulmise parandamiseks ja kõrvahaigustest hoidumiseks tilgutatakse 2-3 tilka kõrva
Ilueliksiirina on seesamiõlil üle tuhandeaastane ajalugu. Õli tnngib sügavale nahakihtidesse, pehmendab, toidab, eemaldab nahast ainevahetuse kahjulikud jääkproduktid, saastuse ja surnud naharakud. Toimib nahale loodusliku antioksüdandina ennetades naha vananemismärke. Sobib suurepäraselt kasutatada massaažiks. Seesamiõli tugevdab igemeid ja hambaemaili, hoiab ära kaariese tekke ja arengu. Õli parandab hääle tugevust, toimib.häälepaelte põletike korral põletikuvastase ja rahustavana. Võetakse sisse 1 tl 2 korda päevas pool tundi enne sööki.

Seesamimaius


Rösti kuival pannil 200 g seesamiseemneid, sulata potis 3 spl pruuni suhkrut ja 3 spl mett, sega kokku seesamiseemnetega. Tõsta segu õlitatud küpsetuspaberile, suru lamedaks. Lõika tükid ja naudi!

Allikas: Looduspere.ee blogi