Banaanid ei kasva puu otsas

Banaanitaim on ametlikult maailma suurim maitsetaim, mis kuulub samasse “perekonda” liiliate, orhideede ja palmidega. Taimed istutatakse sibulana, mitte ei kasvatata seemnest. Banaanilehed kasvavad hiiglaslikuks ning on täielikult veekindlad. Hea nipp vihmavarju meisterdamiseks, kui peaksid kunagi istandusse sattuma.

Radioaktiivne mari

Tehniliselt on banaanid marjad ja tõepoolest on nad radioaktiivsed. Seda tänu eriliselt suurele kaaliumi radioaktiivse isotoobi sisaldusele. Enne kui ära ehmatate ja hakkate petitsiooni kirjutama, et banaane edaspidi tinakastis müüma peaks siis rahustuseks võib öelda, et tervisele ohtliku kiirituse tekkimiseks peaks korraga ära sööma keskmiselt 5 miljonit banaani no ja selle koguse kohta võib kindlalt väita, et selleks hetkeks olete ise juba banaaniks muutunud.

Kloonsõdalased

Peaaegu kõik praegusel ajal poodides saadaolevad banaanid on üksteise täiuslikud kloonid. Praeguse sordi nimi on “Cavendish” ja tänu sellele, et kõik taimed ja viljad on identsed on nad ka väga haavatavad, sest haigus võib hävitada terve saagi. Selline olukord on korra juba aset leidnud. 60ndatel levinud “Gros Michel” oli tunduvalt parem, sest viljad olid suuremad ja riknesid tunduvalt aeglasemalt ja tänu sellele oli neid palju parem transportida, kuid seenhaiguse puhang hävitas selle täielikult. Kas oled kunagi imestanud, miks banaanis pole seemneid? Tegelikult on seemned need väikesed tumedad täpikesed banaani keskel, kuid need on täielikult steriilsed ja neid istutades ei hakka mitte midagi kasvama.

Looduslik antidepressant

Järgmine kord kui end nukralt tunned haara julgelt banaanide järele. Banaan on ainuke puuvili, mis sisaldab aminohapet trüptofan ning B6 vitamiini, mis koosmõjul aitavad su kehas serotoniini toota. Serotoniin aitab looduslikult depressiooni leevendada.

Üks banaan päevas

Banaanid on ühed tervislikumad toitaineallikad maailmas. Nad on madala kalorsusega ning rasva- ja kolesteroolivabad. Nad sisaldavad ka üsna suures koguses kiudaineid, mis seedimise korras hoiavad. Hoidke alt, õunad!

Südamele ja vererõhule

Paljud uuringud näitavad, et kiudaineterohkete toitude tarbimine vähendab südamehaiguste riski ning kaaliumirohkete toiduainete söömine alandab vererõhku. Kui oled vegan ja muretsed hea rauaallika saamise pärast? Kõikidele neile muredele on üks ja sama lahendus- banaan!