Ma ei võta vaevaks peatuda artiklis väljatoodud kümnel põhjusel, kuna mitte ükski neist ei pea paika. Seda on lihtne kontrollida, kui osata inglise keelt ja lugeda arstide erialakirjandust. Meie lähiriikide Soome, Norra, Rootsi ja ka USA, Ühendkuningriikide ja Austraalia lastearstid on juba aastaid seisukohal, et tasakaalustatud taimetoit annab lapse organismile kõik vajalikud toitained ning piisava energia ning taimetoidul olevad lapsed on reeglina tervemad ja paremas füüsilises konditsioonis.

On kurb, et Eesti lastearstid on valinud oma erialaseltsi juhatajaks inimese, kes on oma erialal nõrk ja kellel puudub tugev selgroog, et seista meie laste tervise eest. Selle asemel, et lugeda raamatuid või võtta osa erialakonverentsidest, osaleb ta regulaarselt Toiduliidu üritustel ja kirjutab oma nime selle organisatsiooni pressiteadetele alla.

Sirje Potisepa juhitud Eesti Toiduliit on organisatsioon, mis võitleb väga agressiivselt oma liikmete kommertshuvide eest. Eriti siis, kui kavatsetakse hakata piirama alkoholi, tubaka, tervisele väga kahjulike trans-rasvade, suhkru, liha-piima ja rämpstoidu levikut. Võite ise internetis guugeldada ja leiate alati ühed ja samad inimesed, kes võtavad kiiresti tagataskust pseudoteaduslikud ja demagoogilised põhjused, miks ebatervislikke kaupasid piirata ei tohiks.

Sama grupeering kaaperdas ka 2017. aasta jaanuaris ilmunud Eesti toitumis- ja liikumissoovitused, mis nende endi sõnul on kooskõlas Põhjamaade toitumissoovitustega (uuendatud aastal 2012), kuid tegelikult on see Eesti Toiduliidu ja nendega seotud üksikute arstide interpretatsioon, mis legaliseerib lasteaedades ja koolides ebatervisliku toidu pakkumise.

Aprillis 2017 toimus järjekordne Toiduliidu aktsioon teadlike ja tervislikult toituvate lastevanemate suunas, kuhu olid kaasatud Mai Maser, Ülle Einberg, Eesti Perearstide Liidu juhataja Diana Ingerainen ja Adik Levin. See aktsioon sai alguse Tallinna Lastehaigla kvaliteedikomisjoni koosolekult, kus Dr. Einberg tegi ettekande veganlaste suurtest toitumisprobleemidest ja väidetavalt paljudest lastest, kes taimetoitluse tõttu haiglaravile on sattunud. Ükski väide ei kannata taaskord kriitikat, kui olla meditsiiniga vähegi kursis. Minu isiklikule soovile kohtuda ja vaadata koos üle need haigusjuhtumid sain Dr. Einbergilt kategooriliselt eitava vastuse. Tegin enda järelduse, et taolisi lapspatsiente ei ole olemas ja kogu lugu on Dr. Einbergile omaselt järjekordselt väljamõeldud.

Uurisin aprillis ka seda, miks meie lastearstid aktiveerusid ja asusid propageerima lihatoodete tarbimist väikelaste hulgas. Antud toidugrupp on paigutatud Maailma Tervishoiuorganisatsiooni poolt vähki tekitavate ainete hulka tubakasuitsu ja asbesti kõrvale. Järjekordselt ilmusid mõnepäevaste vahedega mitu kõlavate pealkirjadega artiklit meedias, samas vastulauseid ei avaldatud või kärbiti neid oluliselt. See aktsioon oli korraldatud läbi Tallinna Lastehaigla, mis peaks vastupidi seadma laste tervise kommertshuvidest kõrgemale, aga kui tutvuda Lastehaigla toetusfondi viimase 15 aasta suurimate toetajatega, siis on näha kui seotud nende käed on ja miks nad Eesti laste tervise suhtes kahjulikke avaldusi teevad.

Meil on kaks võimalust. Esimene on see, et Eesti lastearstid vaatavad peeglisse ja teevad otsuse, et nad seavad meie laste tervise prioriteediks oma isiklike majandushuvide ees. Teise variandina soovitan kõikidel lastevanematel kolida füüsiliselt või oma maksudega Soome Vabariiki, kus enamus arste on haritud ja südametunnistusega ning olete oma lastega riigi kaitsva tiiva all.

Viited: