Oma toitumise ümberkorraldamiseks ja menüü täiustamiseks on väga kasulik teada, milliseid toite tegelikult peaks sööma.

Järgnevalt loetletud toidud sobivad suurepäraselt iga mehe menüüd täiendama ja neid tuleks süüa regulaarselt. Ühelt poolt soodustab see treeningutulemuste paranemist ning teiselt poolt annab pikas perspektiivis oluliselt parema tervise.

Kapsas

Aedviljade seas sageli kahe silma vahele jääv kapsas on täis kasulikke toitaineid ja annab samas uskumatult vähe kaloreid. See on ideaalne toit keharasvast vabanemiseks, sest annab kehale vajalikke aineid ja täiskõhutunde, mis on meestele sobivate toiduainete puhul väga oluline omadus. Võimalik et kapsa kõige suurem kasu tõuseb antioksüdantidest, mis aitavad ära hoida vähki.

Üks 120 g kapsaportsjon sisaldab 22 kilokalorit, 5 grammi süsivesikuid, 0 grammi rasva ja 1,5 grammi valke.

Huvitav moodus kapsa lisamiseks menüüsse on veidi muudetud versioon traditsioonilisest kapsarullist. Selle valmistamiseks pruunista pannil tükeldatud kanafilee koos aedviljadega, mähi need kapsalehe sisse ja küpseta rulle ahjus kerges tomatikastmes, kuni kapsas on pehme, Neid rulle võib ka külmutada ja siis lõunaks tööle kaasa võtta.

Kodujuust

Kodujuust on üks parimaid asju, mida süüa vahetult enne magamaminekut. See sisaldab rikkalikult aeglaselt seeditavat kaseiinvalku, mis aitab kehal öise toidupuuduse üle elada. Sellepärast ongi kodujuust üks meestele sobivamaid toite, eriti kui tegeled kulturismiga.

Mõned mehed hoiduvad kodujuustust selle suurema naatriumisisalduse tõttu, kuid veidi suurem naatriumikogus ei ole eriline probleem, kui jood piisavalt vett ja su menüüs on küllaldaselt kaaliumi. Kui see asjaolu sulle siiski muret teeb, otsi poest väiksema naatriumisisaldusega kodujuuste.

Suurepärane retsept une eel tarbimiseks on segada kodujuust ühe teelusikatäie pähklivõi (soovi korral sulatatud) ja paari purustatud pähkliga, mis lisab einesse veidi rasva ja aeglustab veelgi valgu jõudmist vereringesse.

Lõhe

Lõhe sisaldab rikkalikus koguses vajalikke rasvahappeid, mistõttu see on üks paremaid regulaarseks tarbimiseks sobivaid kalaliike ja üks paremaid toite meestele. Kui sulle maitseb konservlõhe, on selles leiduvad luud heaks kaltsiumiallikaks, mis tugevdavad su luustikku ja parandavad lihaste tööd.

Restoranis lõhet tellides aga pane tähele kastmeid, millesse see kala mõnikord uputatakse. Lõhet armastatakse pakkuda koos koorekastmetega, mis annavad sulle vajalikust palju rohkem rasva ja kaloreid.

Kodus lõhet valmistades hoia seda mõnda aega 1 spl sojakastmest, hakitud värskest ingverist (kogus vastavalt maitsele), poolest supilusikatäiest oliiviõlist ja poolest teelusikatäiest sibulapulbrist segatud marinaadis ning proovi seda siis grillil või ahjus grillida. See parandab kala maitset, lisamata oluliselt rasva või kaloreid.

Peedilehed

Paljud eelistavad toitainerikast rooma salatit, kuid vahelduseks tasub kindlasti proovida oma salativalikus peedilehti. Selle aedvilja lehed on maitselt veidi mõrkjamad, kuid see on ääretult hea luteiini ja seaksantiini allikas – mõlemad ained aitavad kaitsta silmi vananemise eest.

Selle toidu lisamiseks oma menüüsse võid praadida kimbu peedilehti väheses õlis, lisada maitse järgi soola ja pipart, kaks hakitud küüslauguküünt, 60 ml šerrit ja ühe supilusikatäie šerriäädikat. Kuumuta toitu, kuni vedeliku kogus on poole võrra vähenenud.

Granaatõun

Granaatõun on väga tervislik puuvili, millel on tõestatud vähki, eriti eesnäärmevähki ennetav toime. Kuna see on paljude meeste jaoks probleem, võib igapäevane granaatõunakogus anda sulle kindlustunde, et teed enda kaitsmiseks kõik.

Lisaks sisaldab see puuvili ohtralt C-vitamiini, mis soodustab kollageeni moodustumist ning aitab võidelda külmetuse vastu.

Lihtne moodus selle väga tervisliku puuvilja tarbimiseks on lisada pool klaasi granaatõunaseemneid oma treeningujärgsele valgujoogile ja segu blenderis ühtlaseks lasta.

Veiseliha steik

Steik on olnud ammusest ajast meeste lemmiktoitude seas ning õnneks on mõõduka suurusega vähese rasvasisaldusega puusa- või reietükist steik üks paremaid võimalikke valguallikaid. Munavalgetega võrreldes kulub kehal steigi lagundamiseks rohkem aega, kuid lisaks saab sellest ka rohkesti rauda, mis aitab viia hapnikku erinevate keharakkudeni.

Aneemiat (rauapuudust) seostatakse tavaliselt naistega, sest see haigus tabab sagedamini neid, kuid ka mehed ei tohiks unustada raua rolli oma menüüs. Mehed vajavad küll vähem rauda päevas kui naised, aga jõusaalis parimate tulemuste saavutamiseks on see ometi väga tarvilik aine.

Tavaliselt eelistavad mehed steiki grillida, kuid talvekuudel võib selle ka õhukesteks tükkideks lõigata ja koos aedviljadega pannile visata. Lisaks veel malmpanni kasutamine suurendab samuti pisut toidu rauasisaldust ning aedviljad annavad kehale muid vajalikke toitaineid.

Datlid

Datlid sobivad ideaalselt treeningu järel tarbitavate toitude valikusse. See puuvili sisaldab hulgaliselt süsivesikuid ning just seda on sel hetkel vaja, sest see kiirendab pärast treeningut manustatud valkude jõudmist lihasrakkudesse.

Enamik mehi valib oma treeningujärgseks puuviljaks banaani, mille glükeemiline indeks (süsivesikusisalduse näitaja) on 56, samas kui datlil on see 103, Pea meeles, et muul ajal päevas peaksid eelistama vähese süsivesikusisaldusega toite, seega söö datleid ainult pärast treeningut.

Lihtne moodus datlite tarbimiseks on määrida datlimoosi paarile riisileivale, nii et su keha saab kiirelt mõjuvaid süsivesikuid, mis soodustavad treeningujärgsest valgujoogist saadava valgu liikumist lihastesse.

Mehelik kütus

Järgmisel käigul toidukauplusse kaalu mõne nimetatud meestele sobiva toidu ostmist ja alaliselt menüüsse võtmist. Mida vaheldusrikkam su toidulaud on, seda parem, sest see tagab kehale kõik vajalikud toitained, aga ülal loetletud toidud on väga heaks lähtekohaks ja neid tasub sagedasti süüa.

Allikas: www.mees.eu