Imeline ravimtoit, mis edestab toidulisandeid pika puuga: hapukapsas
Dr. Natasha Campbell-McBride, kes on välja töötanud eduka GAPS (Gut and Psychology Syndrome/Gut and Physiology Syndrome) toitumisprotokolli, on aastaid kirglikult propageerinud hapendatud toite. Dr. McBride, kes on muide rahvuselt venelanna (Vene köögi lembus hapendatud aedviljade-seente vastu on ju laialt tuntud), on probiootiliste toitudega terveks ravinud nii täiskasvanuid kui lapsi, teiste seas ka oma autistliku poja.
Otseste soolehaiguste kõrval toimib GAPS protokoll ja selle hapendatud toidud tervendavalt ka autismi, epilepsia, artriidi, hulgiskleroosi, tsöliaakia jms puhul, mis kinnitab veel kord Hippocratese tõdemust, et surm algab soolestikust. Pisut positiivsemaks parafraseerituna võiks see kõlada ka „Tervis saab alguse soolestikust!“
GAPS programmi võtmekomponendiks on hapendatud toidud, mis toimivad kehas võimsate detoksifitseerijate ja raskemetallide eemaldajatena (kelaatoritena). Purgilisandite armastajatele võib vapustusena mõjuda fakt, et paaris ampsus hapukapsas sisaldub sama palju kasulikke baktereid kui purgitäies probiootilistes kapslites. Vähemoluline pole seegi, et hapukapsas on tunduvalt odavam. Miks peaksime siis ostma purki kätketud-tabletiks pressitud ei-tea-missuguse kvaliteediga kalleid piimhappebaktereid, kui meil on võimalus süüa värsket hapukapsast?
Probiootilised bakterid
- aitavad kaasa mineraalide imendumisele ja toodavad B- ja K-vitamiine. Vähemtuntud K2-vitamiin aitab koos D-vitamiiniga paigutada kaltsiumit just sinna, kus seda vajatakse ehk luudesse, hoides samal ajal ära kaltsiumi ladestumist arteritesse ja organitesse.
- vähendavad vähiriski
- reguleerivad rasva imendumist organismis, tõkestades seega rasvumist ja diabeedi tekkimist
- takistavad akne, soolehaiguste ja autoimmuunhaiguste tekkimist
- aitavad kaasa mikro- ja makrotoitainete seedimisele ja imendumisele
- hoiavad kontrolli all pärmseene ja muud soolefloora oportunistlikud organismid, jne jne, jne.