Maitsed on mõlemal joogil mõnusad ning kui ei teaks, siis muude lisandite olemasolu ei märkakski. Kohv nagu kohv ikka, kakao nagu see, mida kodus soojasaamiseks keedame. Enesetunde erisuseks tuleb neid tooteid vist kasutada rohkem kui vaid korra, eile mekkimine kohe überpauerit sisse ei toonud, keskendumine aga oli kindlasti parem - veel hilja õhtul sai tegeletud asjalikuga.

Nüüd aga uurime peasüüdlaselt, millega täpsemalt seenekohvide ja -kakaode puhul tegemist on:

Kohvi ja kakao ettevõttelt Four Stigmatic

Kust on see toode pärit ning miks hakati kohvile ja kakaole lisama erinevaid seeni?

Toode on pärit meie põhjanaabritelt. Grupp sõpru pani alguse tänaseks väga populaarsele FourSigmatic seenejookide brändile, mis pakub seenekohvisid, seenekakaosid ning seeneeliksiire. FourSigmaticu tegevus on suunatud eelkõige USA turule, täpsemalt Bay piirkonda, kus neil on avatud ka füüsiline seenekohvik nimega Shroom Room. FourSigmaticu asutaja Tero Isokauppila on tõeline tervendavate seente spetsialist, jagades oma laiapõhjalisi teadmisi lugematutest teadustöödest tervendavate seente kohta erinevatel esinemistel üle maailma. Tema Raamat Healing Mushrooms on samuti Amazonis meeletult populaarsust kogunud.

Peamine toormaterjal - seened - tuleb enamjaolu Siberi põlismetsadest, Hiinast ja Tiibeti mägedest. Enne lahustuvaks seenejoogipulbriks saamist läbivad kõik seened topelt ekstraktsiooni, kus seene viljakeha kuumutatakse vees, leotatakse kanges alkoholis ning seejärel spreikuivatatakse lahustuvaks pulbriks. Selline topelt ekstraktsioon toob esile nende superseente parimad omadused.

Tervendavate seente mõju patogeenidega võitlemisel (vähi ravi jms) on meditsiini maailmas väga teemakohane - ligi 40% kõikidest tänapäeva ravimitest sisaldab mingil määral tervendavaid seeni (medicinal mushrooms). Lisaks vähi ravimisele, on mitmetel superseentel ka oma erilised mõjud. Näiteks ka Eesti metsades leiduv Tšaaga seen sisaldab endas rohkem antioksüdante, kui 2 kilo küüslauku, suutes meid hoida kõiksugu viiruste eest, Lõvilaka seen kasvatab inimkehas närvikasvufaktoreid, mis tagab kõrgendatud kognitiivsed võimed, Korditseps täidab meie kehas rakud hapnikuga ning paneb seeläbi keha ise energit tootma jne. Need lisavõimed, pakkusid ka Terole huvi ning ta nägi selles potentsiaali tänapäeva inimese juures.

Tero idee oli taaselustada aastasadade pikkune tarkus, tarbida tervendavaid seeni, et hoida nii oma füüsiline, kui vaimne vorm tasakaalus. Olles Soome poiss, kasutas loomulikult ta kõigepealt võimalust neid võimsaid seeni segada kohvi ning kakaoga, mis on meile kõige igapäevasemad aga lõppkokkuvõttes ei olegi tegelikult vahet, mil moel neid ekstrakte tarbida, oluline on need mingil moel oma kehasse viia, et nende väge ammutada. Kohv on selleks ehk kõige lihtsam ja igapäevasem viis, pealegi võtab meie seenekohvikus pakutavate seenekohvide sees olev Tšaaga seen kohvilt ära liigse happelisuse ning on seega tunduvalt parem meie seedeelundkonnale.

Kohvi ja kakao ettevõttelt Four Stigmatic

Mida seened annavad kohvile, miks seda jooki peaks jooma?

Nagu mainitud sai, ei pea seeneekstrakt tingimata kohvisse segatud olema, küll aga võtab näiteks Tšaaga seen kohvilt liigse happelisuse ning on seega meie kõhule tervislikum jook. Olen ise seda tarbinud sügisest saadik, ning hoolimata lapse lasteaiast koju toodavatest viirustest, mis Eestimaa tatise ilmaga kaasas käivad, ei ole ma sel hooajal kordagi ühegi haigusega maas olnud. Tunne on püsivalt hea. Joon ise iga päev peale lõunasööki ka ühe tassitäie Lõvilaka ja Tšaaga seentega kohvi ning see tõesti aitab olla päeva teise poole tõeliselt produktiivne, laskmata end kõrvalistest asjadest segada. Meie ja meie klientide absoluutne lemmik.

Kuidas Eestis hetkel seenekohvil läheb?

Eestis on seenekohv seni kättesaadav olnud vaid neile, kes on sellekohta ise internetist uurinud ning välismaalt ostnud. Võib öelda, et seenekoh on siin veel täiesti tundmatu, kuid vaadates, kuidas on viimaste aastatega superfoodid (superseened kuuluvad ka superfoodide nimistusse) siin populaarsust on kogunud ning kuidas tervendavad seened teisel mandril ülipopulaarseks trendiks saanud on, siis on alust arvata, et järgnevatel aastatel saab väga suur osa siinsetest elanikest seenekohvidest kuulma ning väga paljud saavad nende võimsate seente väge tunda.

Kohvi ja kakao ettevõttelt Four Stigmatic

Kes on peamised joojad?

Alguses kindlasti kõik, kes soovivad ära proovida, mis asi on seenekohv. Hiljem need, kes seeni oma kehaliste või kognitiivsete võimete tõstmiseks soovivad teadlikult kasutada. Seenekohvikus pakutavad seenejoogid on looduslikud, lisaainete ja gluteeni vabad ning sobivad muuhulgas ka veganitele.

Kellele sa soovitaksid nende kohvide ja kakaode joomist?

Ülalpool on täpsemalt kirjeldatud iga seene mõju ning kasutusala. Soovitame tervendavaid seeni kõigile, kes soovivad oma tervise eest hoolitseda ning kel on huvi oma kehalist ja vaimset võimekust uuele tasemele tõsta.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Mis seened on seenejookides?

Tšaaga

- Ühes grammis sama palju antioksüdante, kui 2 kilos küüslaugus
- Tihedamad juuksed ning särav näonahk
- Tasakaalustab immuunsüsteemi ning hoiab haiguste eest

Sobib neile, kes soovivad oma immuunsüsteemi tugevdada. Tšaaga on varustatud eriliste keemiliste ühenditega, mis toodavad kehas haigusetekitajatega võitlevaid rakke, kuid ei reageeri haigustekitajatele üle, nagu seda teevad kunstlikud immuunsüsteemi tugevdajad. Tšaaga mitte ei tugevda immuunsüsteemi, vaid optimeerib seda parima enesetundeni.

Lõvilakk

- Lõvilakk tugevdab närvisüsteemi
- Tõstab kognitiivseid võimeid
- Tasakaalustab immuunsüsteemi

Sobib neile, kes töötavad peaga ja soovivad oma keskendumisvõimet parandada. Lõvilaka seenes olevad keemilised ühendid toodavad kehas närvikasvufaktoreid, mis tõstavad meie kognitiivseid võimeid, parandavad lühimälu ning vähendavad ärevustunnet ja depressiooni.

Korditseps

- Teeb võimekamaks (ka voodis)
- Paneb keha ise energiat tootma
- Tugevdab immuunsüsteemi

Kõik meie superseened on immuunsüsteemi optimeerivad - osad rohkem, osad veidi vähem, küll aga on igal seenel veel oma lisavõimed. Nii ka Korditsepsil, mis on maailmas enim kasutust leidnud seen. See on tegelikult justkui looduslik doping - nii tegid nt ka 1993 aasta olümpial Jaapani naised mitmeid maailmarekordeid. Teadus selle lisaenergia ja vastupidavuse taga on lihtsustatult see, et Korditsepsis olevad ühendid teevad kahte asja: nad laevad meie rakud hapnikuga, ning panevad vere kiiremini käima. Selle tulemusena suureneb nii võhm, kui ka sooritustase. Korditsepsi kasutavad küll paljud sportlased, et enne treeningut lisavõhma saada, kui peale treeningut, et paremini taastuda, kuid see teeb imesid ka voodielus. Iglisekeeles Cordyceps on tuntud ka kui Corysex, sest oma rakkude hapnikuga laadimise ja vere käima panemise tõttu saavad vajadusel liikuma ka need kehaosad, mis muidu nii lihtsalt ei liigugi.

Reishi

- Reishi vähendab stressi
- Suurendab üldist heaolu
- Aitab kehal välja puhata

Kõigi seas, kes on natukene nende superseente kohta lähemalt lugenud ja neid ka ise proovinud teavad, et reishi on neist kõigist kõige võimsam. Sel ei ole küll kohest tuntavat efekti nagu ehk lõvilakal ja korditsepsil, kuid see, kuidas reishi maandab stressi, viib keha tasakaalu ja tekitab üldise heaolu tunde, on võimas ja kirjeldamatu. Reishi optimeerib ka keha talitust selliselt, et see kasutuses olles annaks välja maksimum soorituse ning puhkehetkel puhkaks välja sajaprotsendiliselt.

Kel on mure vara üles saamisega, sellele julgen kindlasti soovitada juua õhtul nt üks reishi kakao - see aitab öösel sügava une saatel täielikult välja puhata ning hommikul ärgates ei tekigi tahtmist äratuskella edasi lükata.