Keetmine võib vähendada köögiviljade toiteväärtust. See võib olla eriline probleem C-vitamiini ning B-vitamiinide ja mineraalide, näiteks kaaliumi osas, kuna nad on vees lahustuvad ja seega keeduvees leostuvad. Suppides ja hautistes pole see probleemiks, kuna tarbime seda sama vett, milles köögiviljad keedetud on. Kuid tava keetmisel valame vee ära, mis tähendab, et kaovad ka vitamiinid ja mineraalid. Lehtkapsas, brokoli, lillkapsas, kapsas, kabatšokk, spinat ja hernes sisaldavad suurel hulgal selliseid vitamiine, mis kipuvad keetmisel kaduma minema.
Eelpool nimetatud köögivilju lagundab ka kuumus, seega tuleks neid valmistada õrnalt ja vähese veega. Selliste köögiviljade puhul on paremaks valikuks nende valmistamisel - aurutamine, küpsetamine mikrolaineahjus või tasane segamine praadimisel.
Samas ei peaks üleliia muretsema, et meie keha ei saa nüüd tänu köögiviljade keetmisele piisaval hulgal vitamiine. Paljud toidud, mida tarbime tavaliselt toorelt, sisaldavad rikkalikult C- ja B-vitamiine (erinevad piprad, spinat, tomatid, lehtsalat). Seega tervislik ja tasakaalustatud toidulaud tagab meie kehale võimaluse omastada piisaval hulgal vitamiine ja mineraale.

Milliseid köögivilju on parem süüa keedetult?

Mõned köögiviljad on keedetult toitainerikkamad, kuna keetmine lõhustab nende rakke, mis võimaldab kehal talletada rohkem toitained, isegi siis kui mõned neist on keetmise ajal kaduma läinud. See kehtib beetakaroteeni sisaldavate (nt porgand, muskaatkõrvits ja bataat) ja teiste karotenoide sisaldavate köögiviljade kohta, näiteks tomat, milles leidub lükopeeni.
Tärklisi ja valke on keetmisel lihtsam seedida. Kui kaalute toortoidu dieeti, siis pidage meeles, et mõnda tärkliserikast toitu (nt kartul) ei saa toorelt süüa. Seega aitab keedetud köögiviljade lisamine enda igapäeva menüüsse suurendada toidulaua mitmekesisust.
Keetmine parandab ka paljude köögiviljade maitset ja kuna hea maitsega toitu sööme me suurema tõenäosusega, siis ei maksa nii suurt numbrit teha sellest, kui mõned vitamiinid ja mineraalid keetmisel kaduma lähevad!

Allikas: BBC Food