Oksüdeerumine on keemiline reaktsioon, mille käigus aine loovutab elektrone ning selle protsessi tulemusel võivad tekkida vabad radikaalid, mis omakorda algatavad oksüdeerumise ahelreaktsiooni. Viimane aga kahjustab rakku ja võib selle isegi surmata. Antioksüdandid katkestavad selle ahelreaktsiooni, muutes vabad radikaalid kahjutuks.

Hernes pakub hulganisti väärtuslikke toitaineid

Hernes pakub hulganisti väärtuslikke toitaineid. Mineraalidest sisaldab see kaunvili fosforit, kaaliumi, magneesiumi, rauda, kaltsiumi, joodi ja seleeni. Lisaks on hernes esindatud veel olulised B-grupi vitamiinid ning K-, C- ja E-vitamiinid. Samuti leidub hernes sellist antioksüdanti nagu beetakaroteen, mis aitab meie kehal võidelda oksüdatiivse stressiga. Makrotoitainetest sisaldab hernes märkimisväärses koguses taimset valku ja kiudaineid. Pole siis imestada, et toiduteadlased ja rahvameditsiin kõnelevad sellest kaunalisest kui imetegijast.

Miks kutsutakse hernest vaese mehe lihaks?

Eriti hinnatud on herneste kõrge taimne valgusisaldus — toorestes hernestes on valku kuni 9% ja kuivades keskmiselt 22%. Seega ütlus, et „Hernes on vaese mehe liha’’, peab tõesti paika. Valgud peaksid moodustama meie päevasest toiduenergiast 10-20%. Inimese organism vajab valku ligi tuhandeks keemiliseks reaktsiooniks. Valkudel on täita väga oluline roll keha uuenemisprotsessides ja ainevahetuses. Veel panustavad valgud tugeva immuunsüsteemi loomisesse ja kannavad üle närviimpulsse.

Tähelepanu! Hemorroidide ja neerude vaegtalituse korral tuleb tooreid ja ka keedetud herneid süüa mõõdukalt.

Hernes — kaunaline imetegija

  • Hernes on väga soovitatav diabeetikutele, sest reguleerib glükoosi ainevahetust.
  • Aitab korras hoida kilpnäärmetalitust tänu rikkalikule joodisisaldusele.
  • Korrastab soolte tegevust ja seedimist. Stimuleerib ainevahetust.
  • Hernes leiduv letsitiin reguleerib kolesterooli ainevahetust ja mõjutab närvisüsteemi tegevust, mõjudes hästi mälule.
  • Samuti on letsitiin tähtsal kohal vähktõve profülaktikas ja pidurdab vähirakkude arengut.
  • Herneste söömine aitab väljutada neerukive.
  • Tänu oma antiseptilistele omadustele aitab hernes leevendada põiepõletikku ja teisi põletikke.
  • Hernes tugevdab südametegevust ja kiirendab vereringlust.
  • Ennetab veresoonte lupjumist.


Kaunviljad on tähtsad ka globaalses mõttes

Kaunviljadel on suur roll ülemaailmse näljahäda leevendamisel, kuna nende viljade toiteväärtus on kaks korda kõrgem kui nisul ja lausa kolm korda kõrgem kui riisil. Tähelepanuväärne on ka kaunviljade keskkonda säästev mõju: nimelt suudavad nad kinnitada lämmastikku maasse, mis omakorda aitab parandada mulla kvaliteeti.

Miks herneste söömine tekitab kõhugaase?

Võib-tulla ette, et herneste söömine põhjustab ebameeldivaid kõhugaase. Tihti esineb seda vaevust aeglase ainevahetusega inimestel. Seda seetõttu, et hernes leidub aine, mis pidurdab valkude lagunemisprotsessi. Kuna hernevalk seedub aeglaselt, siis tekivad bakterite tegutsemise tagajärjel gaasid, mis võivad tekitada ebameeldivusi. Kindlasti ei tasuks selle pärast veel hernetoitudest loobuda, vaid kasutada neid mõistlikkuse piires ja koos selliste toiduainetega, mis pigem vähendavad gaase.

Näiteks tekib gaase vähem, kui jätame hernetoitudest välja loomsed rasvad ning kasutame üksnes taimseid rasvu.

Hea kasulik nipp!

  • Konservubadel ja -hernestel leem ära valada ning kaunvilju voolava külma vee all põhjalikult loputada.
  • Kaunviljade tekitatavaid gaasivaevusi aitavad leevendada mitmed maitsetaimed, näiteks tüümian, majoraan, köömen, piparrohi, rosmariin, apteegitill ja salvei.