Foto: Pixabay
Kui ostad poest või turult kõrvitsat, siis eelista poolekslõikamata terveid vilju. Hea isend poekärusse panemiseks on kuiv ja plekkideta. Kõrvits säilib jahedas üle kahe kuu, ilma et ta halvaks läheks. Nii et sul on aega mõelda, mida selle ägeda viljaga ette võtta. Tema tervisele kasulikud omadused aga vaevalt lasevad tal kaua sahvris seista. Pakume välja mitu head mõtet, mida kõrvitsaga ette võtta.

Kõrvits hoiab nägemise terava ja pilgu selge


Üks tass purustatud kõrvitsat sisaldab 200% A-vitamiini soovituslikust päevanormist. Kõrvitsas on rikkalikult beetakaroteeni, mis on kasulik silmadele ja nägemisele, parandab nahakahjustusi ja tõstab organismi immuunsust. Karoteenid kaitsevad rakke vabade radikaalide kahjustuste eest ning parandavad rakkudevahelist kommunikatsiooni.

Kõrvits aitab kaalu langetada


Kõrvits on üks madalama kaloraažiga köögivili - 100 gramm kõrvitsat sisaldab vaid 26 kcal. Kõrvitsast on abi ka seedimise korrastamisel, kuna ta sisaldab palju kiudaineid. Soovituslik päevanorm kiudaineid on 20-35 grammi ja tassitäis kõrvitsat sisaldab 7 grammi kiudaineid. Kiudained on taime rakuseinte ehitusmaterjal, mis ei anna meile energiat, samas mõjuvad soodsalt meie seedimisele ning aitavad seeläbi kaalu kontrolli all hoida. Kõrvitsaseemneid söö siis, kui oled hädas kõrvetistega - need on pea ainsad seemned, mis neutraliseerivad happelist toitu.

Kõrvits hoiab südame tervist


Kõrvitsas on palju kaaliumi, mis hoiab vererõhu normis. Kõrvitsaseemned sisaldavad rohkesti fütosteroole. Fütosteroolid alandavad vere kolesteroolitaset, vähendades kolesterooli imendumist ja suurendades selle eraldamist organismist. Neil on südame-veresoonkonnahaigusi ennetav toime ning need võitlevad käärsoole-, rinna- ja eesnäärmevähi tekke vastu.

Kõrvits hoiab tuju kõrgel


Kõrvits on looduslik L-trüptofaani ehk loodusliku antidepressandi allikas. See on looduslik aminohape, mida keha saab proteiinirikkast toidust. L-trüptofaan võib aidata leevendada ärevushooge, unetust ja vähendada depressiooni.

Kõrvits silub nahka


Kõrvitsas on palju karoteene, asendamatuid rasvhappeid ja A-, C- ja E-vitamiini. Beetakaroteen on suurepärane vahend vananemise vastu, neutraliseerides vabu radikaale ja võideldes kortsude tekke vastu. Asendamatud rasvhapped pakuvad kaitset kõrge vererõhu vastu ja parandavad naha elastust. Vitamiinid A, C ja E aitavad puhastada ja niisutada nahka ning hoiavad limaskestad töökorras.

Retsepte kõrvitsaga

Ingverisoe kõrvitsasupp

Foto: Mai Grepp


Retsept: Raili Mikk

8-le

1 suur sibul
3 küüslauguküünt
15 g ingverit
800 kõrvitsat
100 g porgandeid
200 g kartuleid
700 g köögiviljapuljongit
150 g sulatatud juustu

SERVEERIMISEKS:
võis praetud saiakuubikuid
röstitud seemnesegu
värskeid hakitud ürte

Haki sibul, küüslauk ja ingver. Lõika kartul, porgand ja kõrvits tükkideks. Pane poti põhja natuke võid ja õli ning viska sinna kõigepealt sibul, prae pisut ning siis lisa ingver ja küüslauk. Hauta, kuni lõhn poti ümber on vastupandamatu ja köögiviljad kõik klaasjaks ja helepruuniks muutunud. Lisa puljong. Keeda suppi nõrgal kuumusel, kuni köögiviljad on pehmed. Püreesta ja sulata sisse juust. Kontrolli maitset ja supi paksust. Lisa vajadusel sorts vett.

Röstitud õuna ja kõrvitsa püreesupp lehtkapsakrõpsudega

Foto: Angeelia Maasik


Retsept: Rita Osa

4-le

2 keskmist õuna (350 g)
1 kg ‘Hokkaido’ või muskaatkõrvitsat
3 lehtkapsa lehte
4 sl külmpressitud oliiviõli
Himaalaja soola, musta pipart
500 ml kanapuljongit
0,5 sidrunit
200 ml 35% koort

1 Tee kõigepealt lehtkapsakrõpsud. Kuumuta ahi 200 °C. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Lõika lehtkapsa lehtedel ära rootsud ja rebi lehed väikesteks tükkideks. Aseta ahjuplaadile ning piserda üle 1 sl külmpressitud oliiviõliga, raputa peale veidi Himaalaja soola. Sõrmedega mudi lehed üleni õliga kokku ja küpseta ahjus krõbedaks, selleks kulub umbes 15 minutit. Aeg-ajalt sega, et niiskus aurustuks ja lehed muutuksid ühtlaselt krõpsuks ja samas ei kõrbeks – värv peab jääma roheliseks!

2 Samal ajal lõika õunad ja kõrvits 3 cm kuubikuteks. Kui lehtkapsakrõpsud on valmis, kalla need kaussi ootele ja keera ahjus kuumus 220 °C. Pane õuna- ja kõrvitsatükid samale plaadile. Nõrista üle 3 sl oliiviõliga ja maitsesta soola ja pipraga. Rösti ahju ülemisel siinil, kuni kõrvitsatükkide ääred hakkavad pruunikaks tõmbuma – 20–30 minutit.

3 Vala röstitud kuubikud koos tekkinud vedelikuga potti ja kalla üle puljongiga. Kata kaanega ning hauta tasasel tulel umbes 15 minutit, kuni kõrvits on pehme. Võta pliidilt ja surista sauseguriga ühtlaseks püreeks. Lisa koor ja surista kreemjaks, pigista juurde maitse järgi sidrunimahla ja vajadusel lisa veel soola ja pipart. Serveerides aseta supile mõned lehtkapsakrõpsud ja ülejäänut serveeri eraldi kausikeses.

Soe kruubisalat kõrvitsa ja lillkapsaga

Foto: Katrin Press


Retsept: Kertu Lukas

4-le

200 g kruupe
200 g kõrvitsat
2 sibulat
150 g lillkapsast
peotäis värsket koriandrit
peale raputamiseks röstitud kõrvitsaseemneid ja soovi korral parmesaniviile
soola, pipart, oliiviõli
0,5 sidrunit

1 Keeda ohtralt külma veega pestud kruubid soolaga maitsestatud vees pehmeks. Lõika kõrvits kuubikuteks, maitsesta soola ja pipraga ning piserda üle vähese õliga, rösti pehmeks.

2 Viiluta sibulad mandoliinriivi abil õhukesteks rõngasteks ning prae pannil üsna rohke õliga krõbedaks, kuid ära lase kõrbema minna. Tõsta sibul pannilt köögipaberile, et liigne õli saaks ära nõrguda.

3 Prae tükeldatud lillkapsas kuldseks ja maitsesta soola ning pipraga.

4 Säti aedviljad kaussi, lisa hakitud koriander, valmista sidrunimahlast ja oliiviõlist kaste ning vala salatile. Raputa peale röstitud kõrvitsaseemneid ning parmesaniviile.

Ahjukõrvitsaviilud nosimiseks


Retsept: Kersti Rea

kõrvitsat
3 sl head oliiviõli
0,75 tl soola
kaneeli
1,5 sl palsamiäädikat
1 tl mett või pruuni suhkrut
tüümiani, punet

1 Lõika kõrvitsast umbes 1 cm paksused viilakad. Määri pealt oliiviõliga ning raputa üle vähese soolaga. Maitsesta kaneeliga.

2 Aseta kõrvitsaviilud 180-kraadisesse eelsoojendatud ahju ning küpseta 15–20 minutit. Kalla äädikas, mesi ja ürdid väikesesse kinnikeeratavasse purki ja raputa segamini. Aseta kõrvitsaviilud kaussi ning kalla marinaad peale. Vaata, et kõik viilud oleksid kastmega koos. Hoia külmikus vähemalt üleöö, ent säilib külmas ka nädala jagu.

Kõrvitsa-kartuligratään

Foto: Jaan Heinmaa


Retsept: Angeelika Kang-Osula

6-le

500 g kartulit
700 g tükeldatud kõrvitsat
1 peotäis värsket tüümiani
4 dl vahukoort
1 küüslauguküüs
soola, musta pipart

1 Koori ja viiluta kartul ja kõrvits. Võita ahjuvorm ning laota viilud sellesse kihiti, vahele puista hakitud tüümiani.

2 Sega vahustamata koor, hakitud küüslauguküüs, sool ja must pipar.

3 Vala segu vormi, kata pealt fooliumiga ja küpseta 180-kraadises ahjus 45 minutit. Eemalda foolium ja küpseta 200-kraadises ahjus veel 15 minutit.

4 Serveeri taimetoiduna või lihaprae lisandina.