Lisa oma menüüsse rohkem puu- ja juurvilju

Lisaks meie endi toitmisele, toidab söödav toit ka triljoneid baktereid meie soolestikus. Mõned uuringud on näidanud, et reguleerides soolestikubaktereid läbi dieedi, on sellel positiivne mõju ärevuse sümptomitele. Kõige lihtsam ja odavam viis heade bakterite optimiseerimiseks ja mitmekesistamiseks on suurendada söödavate toitude variatsiooni – iga päev peaks sööma vähemalt viite eri värvi juurvilja. Seda seetõttu, et minimaalselt töödeldud toidust tulevad kiudained on soolestiku bakteritele parimad kuna see soodustab heade bakterite kasvu.

Astu suhkrust samm eemale

Kas oled see inimene, kes sööb stressi maandamiseks ära topsi jäätist või tahvli šokolaadi? Küllap oled siis tuttav ka sellest tuleneva energialaenguga ja pärast seda tekkiva energiakaoga. Kui süüa palju suhkrut, vabastab keha insuliini, et absorbeerida liigset glükoosi ja reguleerida veresuhkru taset. Sellest tulenevalt tekivad ka energiataseme tõusud ja mõõnad, mille negatiivseteks kõrvalmõjudeks on näiteks keskendumisvõime kadumine ja väsimus, mis omakorda teevad keeruliseks stressiolukordades hakkama saamise.

Liiguta end, kui oled liigselt kofeiini tarbinud

Kofeiin võib stressi mõjutada nii positiivses kui ka negatiivses suunas. Viis kuidas keha reageerib kofeiinile võib tuleneda geneetilisest tundlikusest, soost, joodud kogustest ning ka olemasolevast ärevustundest. Kofeiini joomine võib mõjutada und, mis omakorda võib mõjutada stressiga toimetulekut. Sellepärast oleks hea ennast pärast kofeiini tarbimist liigutada ja energiat maandada. Kui kofeiini joomine või söömine mõjutab teid negatiivselt, oleks hea idee minna üle tee joomisele.

Ära lase näljal ja stressil koos tekkida

Ei tasu kunagi minna stressirohketesse situatsioonidesse näljasena, sest on selgeks saanud, et nälg suurendab ka ärritust. Olles näljane, langeb veresuhkru tase ning seevastu kortisooli ja adrenaliini tase tõusevad. Selle põhjuseks on asjaolu, et neuropeptiidid, mida neuronid eritavad ajus leiduvate kemikaalide kontrollimiseks, on nälja ja viha jaoks samad. Minnes näljasena stressirohketesse situatsioonidesse, võib see suurendada negatiivseid emotsioone, seetõttu võiks alati olla paar tervislikku snäkki käepärast.

Allikas: BBC Food